Monday, August 31, 2009

Selamat Hari Kebebasan; Sanjungan Kemerdekaan

rasanya tidak semudah itu
mengenal, membaca, menulis, menutur
yang punya pelbagai cara
gemilangkan bangsa nan satu

rasanya lebih dari itu
mendidik jiwa
menuntun jalan yang satu
mendominasi keras hati
agar membentuk niat serumpun
membina muafakat dan berpadu

biar dipenjara
biar hilang tanah dan kota
biar tanggung semua derita
demi bangsaku, generasiku

waktu ikhlas menjengah
memberi sedaya
menggadai segala
berguguran airmata harapan
moga satu rundingan
mengembalikan kesejahteraan
tanpa seksa dan neraka

kerana telah mereka rasa
kenikmatan dirobek, dirampas
memperlihat maruah dikeji
berselerak dalam hancing
menyorok di ruang sempit
takutkan kebenaran
menggigil mencari haluan dan punca
adapun ledakan kuasa besar
atau banjiran santapan asing
yang jelas
memusnah dan merapuh
segala semangat bangsa

kita warga merdeka
dalam kanvas selesa
bukan semurah kata
atau nista yang durjana
tapi kita punya jiwa
yang harus diisi fakta dan taqwa

ayuh!
gemersikkan suara
padatkan akal fikir
hilangkan kesumat berabad
tanamkan di jiwa
sumbukan pelita
agar mereka tidak sengketa
bila gelora dunia


'Saya penuh yakin dengan usaha bersungguh-sungguh serta kerjasama dan sokongan semua pihak, kita akan dapat mewujudkan satu rupa bangsa yang benar-benar tulen bagi negara kita. Setiap warganegara tidak lagi mengenal atau menganggap dirinya sebagai rakyat keturunan sesuatu kaum, tetapi rakyat Malaysia.' - Tun Hussein Onn, Bapa Perpaduan.


Beberapa hari sebelum genap 52 tahun Malaysia merdeka, aku cuba menulis dengan topik berjudul patriotik walau isi ceritanya langsung tidak berkait. Antaranya Malaysia Is Where I Belong, I have To Consider My Country First, dan Kerana Mereka Tidak Pernah Faham Makna Dan Tafsirannya.
read more

Saturday, August 29, 2009

Kerana Mereka Tidak Pernah Faham Makna Dan Tafsirannya

1. Persediaan Awal
Letak dan susunaturkan semua peralatan untuk dibawa sekurang-kurangnya 6 jam lebih awal bagi mengelak 'patah balik'. Kerugian masa dan tenaga akan berlaku.


2. Persediaan Untuk Menghadapi Segala Mungkin Keadaan
Air diperlukan di pertengahan jalan. Skill atau kemahiran sangat diperlukan bagi mengelak dari simpati orang kebanyakan.


3. Perubahan Plan
Tidak dirancang dan tidak diduga. Mengambil kira semua keadaan dan akibat atas penukaran sesuatu plan. 'You think too much'. Aku hanya diam.


4. Suara Yang Sebenar
'Giler beb. Masyuk.' Terpana aku seketika. Dilamun Nirmala dan Ainul Mardiah. Tiada kuntuman bunga untuk kuhadiahi.


5. Satu Ruang Kepuasan
Usah ditanya soal lain. Alam mayaku begitu mempesona.


6. Perut, Tolong Jangan Memberontak
Skrin bersaiz besar, dentuman bunyi, dan alunan yang mendesing membuatkan aku letih! Degupan jantung turun naik. Babi.


7. Peyejuk dan Ruang Simpanan
Thanks!


8. Kawah Penuh Kembali, Kuih Ada Kuah, Mee Goreng Jadi Basah
Oh shit!


9. Rasakan Apa Orang Rasa Lebih Kurang Nombor Dua
Aku tak nak disimpati. Jangan pandang. Jangan tengok. Dah cukup waktu, melantaklah kamu semua. Sekejap lagi, aku pula.


10. Baju Udin?
Ada sensor nak pakai. Hehe.


11. Ayam Agak Best Bersama Dingin Pagi
Nyum.


12. Kasih Ibu Membawa Ke Syurga
Mahal sekali kasih diberi. Dijahit berkali-kali. Pesan ditambahi. Demi anak dicintai.


13. Pertemuan di 1200
Apa ni? Huh? Damn. Blur.
read more

Tuesday, August 25, 2009

Di Hati Ini Hanya Tuhan Yang Tahu, Di Hati Ini Aku Rindu Padamu

oh Tuhanku
berikanlah ketenangan abadi
untukku menghadapi
resahnya hati ini
mendambakan kasih
insan yang kusayang

kerana batasan
adat dan syariat
menguji kekuatan
keteguhan iman
insan yang berkasih
read more

Monday, August 24, 2009

Malaysia Is Where I Belong

Dear electronic diary,


Temujanji tadi berjalan lancar. Si baju-putih nampak lain. Mungkin puasa. Last tengok, sebulan lepas. Cuba ingati tips yang diberi. Tapi, susah la.


Sebelum keluar, aku sambut senyuman itu. Manis. Rasa kenyang tiba-tiba. Ada makna?


Tak adalah.
read more

Sunday, August 23, 2009

Old Trafford

Kami dah sampai. Kamu, anda, awak, kau, hang, dan lu, bila lagi?



Oh ya, di kesempatan ini..
Aku ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak.



sayang, jap je da ramadhan. moga Allah terus berikan kita kekuatan.
read more

Monday, August 17, 2009

Adobe Flash Professional CS3

Selalunya, bila Suhana melihat hasil kerja aku yang agak berkualiti, dia akan minta diajarkan. Aku masukkan installer di komputer riba. Aku install. Aku bukak program. Aku tekan F1 ataupun mengklik 'help' dekat menu bar. Kata-kata terakhir aku ucap, 'explore la'.


Agak keterlaluan. Tapi bagi aku, cara terbaik. Sebab dalam proses kejahilan, kau akan selalu bermain dengan kesilapan. 'Remember the two benefits of failure. First, if you do fail, you learn what doesn’t work; and second, the failure gives you the opportunity to try a new approach.' - Roger Von Oech.


Salah satu tugasan semester ini, aku perlu buat mtv.karoeke. Lagu belum dicari. Nak letak lagu apa hah? Lirik belum dicari. Gambar belum dicari. Flash lagi tak reti nak guna. Dah explore, tetap rasa susah nak guna. Tolong.


Mengadu kat Suhana tadi. Dengan lembutnya dia tuturkan, 'explore la'.
Cais!
read more

Sunday, August 16, 2009

Petua Membentuk Cinta Abadi

Semester lepas, keluar berseronok dengan Wanie, Mizah, Iella, dan Nadia. Beli buku tu. Niatnya, nak bagi kat Zakril. Memang excited. Dalam tu pun dah tulis nota cinta sikit.


Cakap kat Zakril nak keluar. Ayat biasa, 'take care, niat mesti betul, miss u babe'. Balik tu, tanya lagi. Even soal macam polis pun tak pe, tahu awak tu sayang saya. 'Beli ape?'. Aku senaraikan semua kecuali itu buku.


Sampai hari ni tak bagi2. 'Segan la, malu la, tak seberapa la, itu la, ini la'. Ayo!


The fact is 'ramai orang yang penyayang, tapi gagal mempamerkan kasih sayang mereka. Pamerkan sikap romantik anda dengan 'using the words' sekerap mungkin', jelas buku tersebut.


Jadi, pada suatu petang yang indah;

Deena, miss u, miss u, miss u.
Awat hang ni? Nak mati?

Dilempang-lembutnya aku. Dan dileraikan dengan tawa kedua-duanya. Suka kan aku sebut kerap-kerap?

Deena seolah mahu aku mengulanginya sekerap mungkin


*kalau diizinkan Allah, keadaan kembali seperti sediakala, saya akan tunaikan niat saya and most of the time, I will say 'I miss you, I love you and only you, Zakril'.
read more

Friday, August 14, 2009

Sekelumit Rasa Syukur Mengingatkan Aku, Kau dan Dia Untuk Terus Menghargai

Tidak semua yang kita ingin mampu kita perolehi dan tidak semua yang kita perolehi adalah yang kita inginkan.

Makanya, sayangi dan hargailah apa yang kita ada.


read more

Thursday, August 13, 2009

Bisakah Aku Sepertinya?

Prof. Madya Dr. Zaliha Bt. Hj Hussin


Prof. Madya Dr. NM. Amalina



'Blah la lu!', teriak seteruku.


Itu pengarah kampusku. Dia dah mula marah2 sebab aku sering menolak makan malam bersamanya.


*Al-Fatihah buat Ustaz Asri Ibrahim.
read more

Tuesday, August 11, 2009

Aku Namakan Ia Harapan

aku paggil tanpa nama
melambai tanpa sahut
menjerit suara lembut
menjelaskan bucu2
membahagi sama banyak
melakar puisi
jiwa kepada jiwa

tanpa
aku mahu
manusia hakimi
dan fahami

aku tafsirkan
ikut kemahuan
ikut citarasa
agar manusia tiada kata
bisu dalam bahasa
tuli tiada deria
buta segala

aku diajarkan
disentuh ruang kalbu
ditanam benih subur
ditutur kefahaman
ditolak keras besi
ditikam sulaan kejam
biar aku rasa darah mengalir
biar aku ngerti pekatnya
lalu berbisik
'perjalanan jauh penuhi ranjau'

dalam kelam aku nyalakan
dalam terang aku berjalan
dalam ribut aku tahankan
perlu aku untuk lainnya?

oh mungkin takdirnya
dijadikan kita berbeza
ada bahagia tapi rahsia
ada durjana tapi terbuka

dan aku meronta
mengusir segala
mengherdik konkrit akal
menepis igauan
mencerca palsuan
melambung ke langit lapan
sesekali disentap
rakus jiwa gelora
membuat aku sembah
tanpa bermaya

mungkin aku perlu tunduk
sujud meratapi
mengangkat hormat
memberi laluan dan jalan
seolah aku tiada rasa
tiada kisah
tiada kecewa
tentang hari esoknya
read more

Monday, August 10, 2009

Keep Fighting, Keep Standing

Melat keluar dari toilet. Kaka dari jauh jerit, 'woi, wait for me'. Abie dari ceruk mana terus menunjukkan tanda senyum. Anieoz dah ready. Nak senyum tak senyum. Ee steady je. Melat ingat tak nak tidur. Amalina macam biasa, always cool. Alicia dengan serentak melompat said peace!


SSSssNAApppp!!!!

read more

Sunday, August 9, 2009

Kalau Saja Aku Dapat Bunuh Kesedihan Itu, Akan Aku Kerat 18, Cincang Lumat2

my mind is gone, i'm spinning round
and deep inside, my tears i'll drown
i'm losing grip, what's happening
i stray from love, this is how I feel


kata hati merayu aku pergi
meninggalkan dirimu tapi ku tak terdaya
mengapa kasih, harus ku alami


i miss your smile
and I still shed a tear
every once in a while
and even thougt it's different now
you're still here somehow


walau berkali ku tangisi
tak mungkin kau kan kembali
ku tak berdaya mengharungi sendiri
tanpamu hidupku tak bererti
hari berlalu kau kian jauh


so am I still waiting
for this world to stop hating
can't find a good reason
can't find hope to believe in


ku sadari saat manis akan pergi
biar aku ngerti
kerna aku mahu kamu


you were everything, everything that I wanted
we were meant to be, supposed to be, but we lost it


*****

'Sudah ar sikit2. Bil air naek woi!', jerit Suhana.


Dushhhh..


Aku keluar bertuala dan mengukir senyuman paling indah. Mengharapkan kesedihan pergi bersama buih-buih sabun.
read more

Saturday, August 8, 2009

Himpunan Kisah-Kisah Pendek

1) Di Gedung Ilmu
RM 3. Tiga ringgit. Cukup ke? Mesin keluaran duit jauh. Tawakal.

Tak ramai. Aku terus menuju ke kaunter. Aku mahu pulangkan. Dimintanya kad pelajar aku. Mula memeriksa empat buah buku itu. Entah kesibukan apa yang aku alami hingga melupai tarikh penghantaran. Hasilnya, lewat dan didenda.

Dari sudut mana, dari kedudukan mana, dan dengan sekejapnya deretan manusia dibelakang aku mula membentuk barisan. Aduh, tiga ringgit ini bakal memalukan aku. Kenapa aku begitu yakin dengan denda kelewatan buku pinjaman perpustakaan hanya serendah tiga ringgit. Apa aku tidak mampu meramal sebelumnya. Apa aku punya teman di sebelahku untuk berhutang wang.

Ambil mudah betul! Atau, dengan muka tebal aku toleh ke belakang minta pertolongan. Atau, berterus terang dengan abang-kaunter. Atau aku batalkan penghantaran dan berlari mendapat mesin keluaran duit. Masa semakin lambat berputar. Untuk mengimbas data kulit hadapan empat buah buku sangat aku rasai detiknya. Mataku mengekori setiap tingkah abang-kaunter.

Saatnya kurasakan makin hampir. Aku menunggu nilai yang keluar dari bibirnya.

'Dua ringgit sembilan puluh sen', satu nilai yang betul-betul menyelamatkan hari aku.

Aku keluar dengan senyuman. Otakku masih menerjah persoalan.
Kalau RM 3.10?
Kalau RM 3.20?
Kalau RM 3.30?

Hah, pedulikan. Aku sudah berada di zon selesa. Dan aku menuju ke ATM Bank Islam dengan penuh minat.

2) Putih Persalinannya
Perkiraan aku, aku sudah tidak berhadapan dengan perkara yang sama lagi. Kali ini setelah bertahun-tahun, aku mula menagih cinta manusia berpakaian serba putih. 'Amalina, kalau tak ok jugak datang sini lagi ya', pesan dia sebelum aku keluar dari biliknya.

Huh.

Ada insan yang ikhlas menjaga aku hingga hari tuaku?

3) Sumbangan
Suhana memberi khidmat pesanan ringkas. Menanyakan kepuasan hati terhadap pemberian Chaq. Suhana dan Amalina seringkali merosakkan keadaan. Dan kerap kali dibilangi mereka, 'bukan sengaja'. Telefon bimbit Suhana rosak. Dan wayar pengecas buku notaku putus. Chaq mahu menjadi penyelamat. Simpati mungkin.

Aku yang mendapat charger baru itu seperti dapat mengaktifkan semula kehidupan mayaku. Dan pastinya aku sudah boleh menghadap keajaiban Tuhan bernama teknologi tanpa mengikut kuasa bateri lagi.
read more

Friday, August 7, 2009

Marah Gunung Berapi Sekalipun, Kau Berjaya Kawal, Kau Manusia Paling Kuat


'Anyone can became angry. That's easy. But to be angry with the right person, to the right degree, at the right time, for the right purpose and the right way, this isn't easy..'-ARISTOTLE
read more

Tuesday, August 4, 2009

Mulut Menyebut, Budi Yang Baik Dikenang Jua

Majlis Berbuka Puasa (2007)


Juga Majlis Berbuka Puasa + Bowling's Tournament(2008)



Angin, sampaikan salam aku kepada mereka.

*credited to Mdm Rosida Ahmad Junid
read more

Monday, August 3, 2009

Worst Condition

Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq
Amalina rindukan Zakril Izaq

read more

Sunday, August 2, 2009

"Tiga Hari Lagi Sebelum Raya, Aku Balik", ujar Suhana


Suhana : adik, kalau bapak tau cmner?
NM. A : diam cukup
Suhana : yela, tp kalu dia dpt tau?
NM. A : Sapa yg nk bg tau?
Suhana : ermmm
NM. A : hang yg nk bg tau kan?!


*****

NM. A : Na, pinjam 10 hinggit
Suhana : byr balik k
NM. A : k
Suhana : aku bkn nk bkira, tp aku pn sengkek skang. kalu x, aku x kisah
NM. A : iye... aku tau


*****

Suhana : adik, tdo dgn aku mlm ni
NM. A : dpt apa?
Suhana : dpt bersama
NM. A : x mau
Suhana : awat?
NM. A : x best


*****

NM. A : kuar dgn sapa td?
Suhana : member
NM. A : ex?
Suhana : eh, baik sikit hah.
NM. A : hmmm, kat sana 'betul, i setia kt u sorg je'. balik sini lak, 'i janji x duakan u'.
Suhana : dia member aku la dol!


*****

Rokiah : Manggis tu Mak Teh bg. Langsat mak beli
Suhana : manis
NM. A : simpan aku sikit
Suhana : lmbat, habeh


*****


Esok, Suhana memulakan perkuliahan seperti biasa setelah dikuarantin seminggu. Begitu juga aku. Bezanya aku sudah berkuliah mulai pagi tadi. Seronok dapat bertemu setiap kali cuti. Tapi, Suhana tak selalu pulang di hujung minggu seperti aku. Faktor jarak dan financial.


Na, u're the best! Aku pasti kangen sama kamu dan sepahkan bilik. Haha.

read more

Saturday, August 1, 2009

Training Ground

Bila mau friendly?

*credited to Anieoz
read more