Monday, August 31, 2009

Selamat Hari Kebebasan; Sanjungan Kemerdekaan

rasanya tidak semudah itu
mengenal, membaca, menulis, menutur
yang punya pelbagai cara
gemilangkan bangsa nan satu

rasanya lebih dari itu
mendidik jiwa
menuntun jalan yang satu
mendominasi keras hati
agar membentuk niat serumpun
membina muafakat dan berpadu

biar dipenjara
biar hilang tanah dan kota
biar tanggung semua derita
demi bangsaku, generasiku

waktu ikhlas menjengah
memberi sedaya
menggadai segala
berguguran airmata harapan
moga satu rundingan
mengembalikan kesejahteraan
tanpa seksa dan neraka

kerana telah mereka rasa
kenikmatan dirobek, dirampas
memperlihat maruah dikeji
berselerak dalam hancing
menyorok di ruang sempit
takutkan kebenaran
menggigil mencari haluan dan punca
adapun ledakan kuasa besar
atau banjiran santapan asing
yang jelas
memusnah dan merapuh
segala semangat bangsa

kita warga merdeka
dalam kanvas selesa
bukan semurah kata
atau nista yang durjana
tapi kita punya jiwa
yang harus diisi fakta dan taqwa

ayuh!
gemersikkan suara
padatkan akal fikir
hilangkan kesumat berabad
tanamkan di jiwa
sumbukan pelita
agar mereka tidak sengketa
bila gelora dunia


'Saya penuh yakin dengan usaha bersungguh-sungguh serta kerjasama dan sokongan semua pihak, kita akan dapat mewujudkan satu rupa bangsa yang benar-benar tulen bagi negara kita. Setiap warganegara tidak lagi mengenal atau menganggap dirinya sebagai rakyat keturunan sesuatu kaum, tetapi rakyat Malaysia.' - Tun Hussein Onn, Bapa Perpaduan.


Beberapa hari sebelum genap 52 tahun Malaysia merdeka, aku cuba menulis dengan topik berjudul patriotik walau isi ceritanya langsung tidak berkait. Antaranya Malaysia Is Where I Belong, I have To Consider My Country First, dan Kerana Mereka Tidak Pernah Faham Makna Dan Tafsirannya.

13 Comment(s)

avatar

Aku chenta MALAYSIA~

MERDEKA!

avatar

sayang malaysia forever

avatar
Anonymous DeleteReply

wah.. puitis yg begitu mendlm..tajam dan padat..now i got d answer abt d topik dat so tak berkaitan..tp mls nak tanye..cos m sure u have d reasons behind..kamu mmg hebat..

avatar

buatan sendiri?..ko memang berbakat menulis..

copy paste?..ko memang berbakat mencari bahan..

tahniah,ko memang berbakat..hahaha..merdeka!!

avatar

pandai betul bersajak.hehe..selamat menyambut bln kemerdekaan.dan salam persaudaraan
:)

avatar

Tapi yang memerintah sibuk dengan tagline 'Hidup Melayu'.


Apa cer, kan?

avatar

kamu mmg pndai menulis!

avatar

selamat mymbut hari kemerdekaan.

avatar

ini best!
congratulations!

avatar

ini best!
congratulations!

avatar

Selamat hari Merdeka... ;)

avatar

Usaha bersungguh2 dan kerjasama itulah yang sukar ...
Apa2pun, I love Malaysia.

avatar

terima kasih atas komentar2.
:D