Wednesday, September 30, 2009

True Joy Comes From True Simplicity

pernahkah kau rasa saat rindu sesak di dada
kau mahu luahkan


kau ambil sekeping kertas
mahu mencoretkannya
tapi tulisannya kosong


kau dendangkan satu lagu
awalnya masih faham atur kata
tapi pertengahannya sudah tiada irama
akhirnya kau sendiri terkelu


kau taipkan sesuatu
kau gerakkan tetikus sana sini
tapi tiada patah atau bertaip


kau tuangkan air
jernih kelihatan
tanpa kau sedar
ia sudah melimpahi gelas kaca


kau merenung tajam bahan bacaan
tapi otak kau lebih laju berbicara
bicara tentang hari semalam


kau pegang erat telefon bimbit
mencari senarai kenalan
tapi kau rasa seolah tiada siapa peduli
apa kau mahu


dan akhirnya kau tanya pada Tuhan
apakah benar rindu ini menyatukan
atau hanyalah mainan perasaan
read more

Tuesday, September 29, 2009

Abstrak, Selerakkan Ia Menjadi Beribu

Aku melihat diriku. Memandang dari pelbagai sudut berbeza. Menyatukan fitrah alam tanpa menjatuhkan hukum pada mana-mana manusia. Di situ, tiada kesempurnaan, tiada kecacatan. Dijadikan sebaik-baik ummat untuk menjadi khalifah. Ketukan pada minda, jiwa, perasaan, egois, toleransi, dan segalanya menjadikan aku tidak bisa selari dengan ketidakserasian. Kutukan pada antagonis melumpuh dan membangun manusia kebal. 'Hey, kau begitu complicated!', jerit mereka.


Aku tersenyum. Mengangguk tidak, menggeleng pun tidak.


Mungkin aku complicated, sukar diahami dan dimengerti tapi aku amalkan ajaran simple. Semudah orang lain juga.
read more

Sunday, September 27, 2009

Seminggu Berhari Raya

1. Solat sunat aidilfitri. Bertemu teman sepermain semasa kecil. Waktu berkualiti itu digunakan untuk bersalaman, bermaafan, menanyakan khabar, bertanyakan status semasa, dan bertukar soalan. Ketahuilah, aku sungguh gembira dengan cerita-cerita mereka.


2. Melawat Mama Wan. Al-fatihah. Rokiah tahu, dia dapat memikul tanggungjawab yang ditinggalkan sebaik mungkin.


3. Laksa. Rumah cikgu Nazimah. Laksa. Tidur. Nasi. Rumah Awie, Farina, cikgu Zaharah. Karim bertandang. Di malamnya, lengkap keluarga Shaaffiee kecuali Genting dan Jengka.


4. Rumah atok. Alam maya. Perut yang menggila hanya diisi makanan segera.


5. Kepercayaan dan kekaguman dimusnahkan.


6. Sungai Petani. Sebiji Avanza memuatkan sembilan sepupu. Belajar bahagian-bahagian kambing. Sungguh melucukan!


7. Makin besar, makin banyak, makin gembira.


8. Assignment menjadi penghalang untuk jiwa yang sedang berseronok menikmati aidilfitri. Hah, pedulikan! Aku benci kau, assignment!


9. Bihun sup. Gotong-royong. Syamil, Uncle S, Adib, Along, Anje, Alia dan Amalina bergembira di sawah padi.


10. Aidilfitri pun buat kenduri ya auntie. Mee goreng satu.


11. NAZA anak berempat. BBQ. Melawat tapak bersama Rokiah. Soya.


12. Kampus menggamit, aduh!
read more

Monday, September 21, 2009

Selamat Hari Kebesaran

Nampaknya, lebaran kali ini tiada satu pun kad bertulis yang mengiringi. Begitu juga teman teman yang lain, kalau banyak sekalipun mungkin rasa terkurang juga dek tiada satu pun dari aku. Maaf ya kalau buat kau ternanti-nanti.


Di kesempatan ini,aku secara peribadinya mengucapkan selamat menyambut lebaran buat mereka yang jauh di mata;


1) rakan perniagaan
Dato' Halim
Tun Seri Iskandar
Mr. Bijaya
Mrs. Sanita


2) rakan persidangan
Adil Muhammad Zubair
Khadidah Wahab
Haris A
Haris B


Ok, aku tipu. Aku tidak punya rakan perniagaan mahupun persidangan. Aku tak dapat senaraikan satu persatu sahabat-sahabat, teman-teman, rakan-rakan dan taulan yang aku miliki. Tercicir salah seorang pasti rumah terbuka aku tidak meriah tahun ini. Jadi, secara umumnya aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat seluruh umat Islam. Walau kita kawan atau lawan, kita tiada beza, kita adalah hamba pada Pencipta.


Dari aku,
aku mohon maaf atas segala keterlanjuran bahasa dan perlakuan. Selamat Hari Kebesaran.
read more

Lady Emily Sophia Crabbe

Zakril, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin. Begitu juga buat Umi, Papa, Nana dan Abang Lan. Saya minta satu keajaiban di lebaran ini. Ya, cuma satu!
read more

Thursday, September 17, 2009

Apa Kau Ingat Kau Seorang Je Boleh Pasang Banyak2? Kau Nak Pasang Berapa, Kau Punya Suka Lah!

Last I keluar dengan AR, dua minggu lepas. Dia janji nak beli tiket raya sama-sama. I pun bingung kenapa kali ni AR sukakan pengangkutan awam. Tidak seperti selalunya. I yang akan telefon papanya supaya mengatur satu penerbangan peribadi. Hah, excited kedua orang tuanya kalau I yang memulakan percakapan. I sudah biasa dengan semua ini, menghadapi kerenah parents yang bahagia bila anak mereka bahagia. Pandai betul I bahagiakan anak mereka. Tak lupa, I bawa belacan. Papa AR suka goreng kangkung belacan.


Sampai di satu perenggan lain, I pun cakap kat AR, I dah malas nak merepek-repek. I nak serius. I dah penat intro panjang-panjang. AR diam.


Pasang pelita, jom?

pelita buluh, Chaq yang buatkan
read more

I Know What I Want, And I'm Not Afraid To Go Get It

lemang
ketupat
rendang
bihun sup
laksa
dodol



Tapi, muruku dan simpul kasih juga pilihan hati. Haih.
Selamat Hari Raya.
read more

Wednesday, September 16, 2009

Hari Ini Hanya Untuk Muhammad Muaz Muhaimin

bila Muaz nak bawak mak tok p Nilai - Rokiah


bila cucu tok ayah nak besar ni - Shaaffiee


bila nak dapat adik baru, biar hilang semua keistimewaan kamu - NM. Amalina


Tempoh cuti Chaq sehingga sehari sebelum raya dan beliau dikehendaki bekerja semula seperti kebiasaan. Sadis, bukan?


Kepulangan beramai-ramai memeriahkan seisi rumah. Aku harap Aidilfitri kali ini menampakkan rona kebahagiaan makin bertambah dan berseri.
read more

Tuesday, September 15, 2009

Not Null

Apakah bosan itu akan terus hilang dengan memansuhkan sistem pendidikan?
read more

Sunday, September 13, 2009

Di Akhir Malam

Aku menekan papan kekunci telefon bimbit sehingga aku pasti aku di ruang untuk mengucapkan sesuatu kepada teman baikku. Itu rutin aku tiap-tiap tahun sejak aku mula kenal dia. Mengucapkan sesuatu yang dia rasa dihargai;


'Alice, Selamat Hari Lahir. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.'
read more

I Can't Work Well With People Who Are Competitive Or Adversarial, I Prefer To Work Toward A Common Goal

NM. Amalina
Ipoh, 2008
read more

Saturday, September 12, 2009

Manusia Tidak Mudah Dibelakangi Setelah Berpadu Hati Dan Nurani

hati mahu bicara
tanpa rasa duka
dipenuhi arca dan warta
mahu melupai segala
teroka dunia
yang pelbagai dan berbeza

tangisku diketepi
aku simpulkan sebagai mimpi
sakit untuk aku fahami
biarkan ia pergi

NM. Amalina
12 September '09
read more

We're Champion

'You reach the finish line one step at a time, one day at a time, and with the understanding that it will take many steps and many days to ensure you get there first. You achieve your goal one step at a time, focused and diligent, always moving forward.'
-Muhammad Ali; World Champion and Olympic Champion Boxer
read more

Delay-Delly

Do it now because there's no tomorrow.
read more

Friday, September 11, 2009

Kalau Aku Mahu Ayam Golek, Siapa Yang Mahu Golekkan?

Ada lima bazar berdekatan dengan seleraku. Tiga bazar mempunyai satu jalan denganku setiap kali balik kuliah dan dua yang lain melawan arah. Ironinya, aku hanya memilih tiga bazar menjadi pilihan memandangkan dua yang lain hanya membuang masa dan tenaga.


Kali pertama umat Islam berpuasa, aku jadi tak keruan memilih juadah di salah sebuah bazar. Semuanya ingin dirasai citarasanya. Lepas berbuka, mula buat rumusan. Murtabak kat abang gempal tu tak nak beli dah. Ayam golek kat mak cik gebu tu best gila. Kuih pelita kat simpang tu buat lebih kurang, macam tak mahu jual.


Kali kedua, ramadhan kelima. Tempat semalam tu, ayam golek sedap. Kali ni depan MRSM tu maybe banyak pilihan. Lepas berbuka, air cendol je dapat memikat hati. Haih.


Kali ketiga, ramadhan keentah. Depan balai tu ramai orang. Nak try la. Lepas berbuka, nasi kerabu je bangkit selera.


Kali keentah, ramadhan keentah. Dah master selok belok bazar. Ok, nak makan apa? Food_A kat situ sedap. Food_B kat sana sedap. Food_C kat sini sedap.


Hatta, pembaziran tidak akan berlaku sama sekali sekiranya kau tahu apa yang nak dibeli dan dimana patut dicari. Kewangan masa depan kau bergantung bagaimana kau uruskan kocek kau hari ini. Nasihat aku, utamakan keperluan dari kehendak; elakkkan pembaziran.


*orang lain sibuk ulangkaji terawih dan amalan, manusia ini sibuk mengkaji bazar
read more

Amacam, Ada Berani?

mereka berganding peluh untuk melumpuhkan musuh


credited to Baiti
read more

A B C D D D D D D

Tadi test. Keluar setengah jam awal adalah tidak cool di bulan mubarak; menyebabkan aku mahu terus menuju ruang makanan. Tapi, iman masih kuat. Seperti di bangku sekolah dulu, aku akan jadi ragu-ragu kalau jawapan objective aku seperti di bawah.

a, b, c, d, d, d, d, d, d : betul ke ni?


Boleh tahan la nak menjawabnya. Itu test. Sebahagian dari project pula, kena buat 1Malaysia.

moodboard; 1Malaysia. klik di foto untuk kelihatan lebih jelas
read more

Thursday, September 10, 2009

Terbang Mengejar Mimpi Kamu, Kamu, Kamu

'dream lofty dreams, and as you dream, so shall you become. your vision is the promise of what you shall one day be; your ideal is the prophecy of what you shall at last unveil.'
- James Allen


Dan,
hari ini tarikh akhir tiket. Siapa mau?

read more

Quu Anfusakum Wa Ahlikum Nara

Peliharalah dirimu dan ahli keluargamu dari neraka.
read more

Wednesday, September 9, 2009

Mereka Lengkapkan Dunia Aku

Impian jangka pendek aku, raya ni teringin nak ajak mereka bergambar macam ni. Macam dulu-dulu. Tapi itu gambar bukan raya time, hari kebiasaan yang tidak formal.


Masing-masing dah besar sekarang. Kalau balik rumah atok, mesti buka cerita itu ini. Aku lebih suka mendengar. Tak ramai pun cucu atok sebelah mak. Enam dalam gambar tambah tiga lagi masih dalam dunia lain.


Kalau aku tak segan silu ajak mereka bergambar raya kali ni, aku akan buat contest mencari perbezaan dulu dan sekarang. Haha.


*pakwe deena pun ada dalam gambar tersebut. Haha.
read more

090909

Best kalau dapat cinta hari ni. Dia punya date dah lawa. Haha. Senang nak dapat cinta tapi susah nak dijaga. Cinta yang abadi hanya pada Allah.


Ya Allah,
kurniakanlah cintaMu padaku agar aku mencintaiMu sehingga tiada satu apa pun dapat memalingkan cintaku padaMu.
read more

Tuesday, September 8, 2009

Kalau Tuhan Tanya Mahu Hilangkan Apa, Aku Diam. Kerana Semuanya Beerti Bagiku

1. Test bukan lagi benda baru. Aku perlu lebih bersedia. Segala jenis kekuatan; fizikal mahupun mental digunakan tahap maksimum. Kerana satu perjuangan.


2. Deena memenangi contest Golden Screen Cinemas (GSC) dan dihadiahi 10 tiket wayang beserta 10 kupon untuk popcorn. 10 tiket itu dibahagi sama rata kepada adik-adiknya, dirinya, dan juga aku. Tarikh akhir tiket pada 10 September 2009. Tiket wayang itu aku lihat dengan sayu dan aku katakan pada Deena, 'pergilah kamu adik beradik'.


3. Menghalangi bukan dengan cara menghilangkan sebaliknya menjadi lebih kuat untuk berhadapan. Jadi, aku perlu kuat berhadapan situasi dalam mengatur-letak tingkat kepentingan sesuatu perkara.


4. Aku ke pejabat keselamatan untuk mendapat keterangan kesalahanku. Sengaja aku wujudkan ketegangan-dalam-keadaan-terkawal dengan bersoal itu ini walau aku tahu aku salah. Yang aku perlukan adalah penjelasan penuh hikmah. Aku ambil surat saman yang dihulurkan dan memasang destinasi ke mesin keluaran duit kerana akaun semasaku tidak mencukupi.


5. Esok, majlis meraikan aku dan rakan-rakan lain. Aku masuk pejabat panel selepas kelas. Aku nyatakan kuliahku sampai enam petang. Tak sempat. 'saya bagi surat pelepasan. siapa lecturer?'. Aku sedikit tergamam. Mula menarik jadualku dari beg digalas. 'eh, saya silap. esok sampai pukul dua je kelas. ok2, pukul berape esok encik?' tanyaku dengan penuh excited dan girang bagi mengaburi pembohongan tanpa niat sebentar tadi. Perlu aku diberi sanjungan atau merdeka itu sendiri yang perlu disanjung? Eh, apa ni.


6. Petang ini balik rumah. Ibubapa menanti.
read more

Sunday, September 6, 2009

Oh Bulan (II)!

Hi. Aku tak boleh lama di sini. Ada urusan lebih penting.


Nak pergi koperasi jap. Nak ikut?


*test minggu ini melimpah-ruah
read more

Thursday, September 3, 2009

Kali Pertama Kami Berbuka di Ramadhan Tahun Ini

suhana dijadualkan pulang petang ini, yeay!
read more

Wednesday, September 2, 2009

Oh Bulan!

Selesai kelas pagi itu, aku menuju ke koperasi. Mahu membeli pembaris. Selalu kena marah kalau garisan tak lurus. Pensyarahku masih tidak mahu hayati seni free-hand aku. Pembaris sekarang tak berkualiti. Kopek pintu sikit, dah patah.


Tempat aku belajar ini, banyak koperasi dan pelbagai nama. Belum dicampur syarikat-syarikat perniagaan lain lagi. Belum ditambah deretan-deretan kedai lagi. Belum didarab bisnes orang-perseorangan lagi. Yang bila aku sama-dengankan semuanya, aku panggil koperasi. Maju.


Aku memilih untuk mengunjungi koperasi yang paling hampir dengan bilik aku. Dalam erti kata lain, koperasi yang menjalankan perniagaan untuk siswi-siswi.


Aku angkat pembaris satu. Pergi beratur. Panjang barisan. Kelihatan anak-anak dara yang tiada kelas di sebelah pagi masih memakai baju tidur. Aku perhati seorang demi seorang tanpa mereka sedar air liur aku sudah tertelan. Bukan giurkan mereka! Tapi, maggi, potato chips, keropok ikan, aiskrim, jambu batu, kek, biskut, chipsmore, itu, ini. Hah! Dugaan.


Dah settle bayar, aku berazam untuk beli lebih dari itu bila tiba hari aku!
read more

Tuesday, September 1, 2009

It's Not Just About Achievement

'If we do what we did yesterday; we will beaten,
if we do what others are doing today; we can be competitive,
but if we fill everyday with initiative; we will be the best.'
-Rob De Castella, World Champion Marathon Runner
read more

Bila Aku Sudah Tiada

bila aku sudah tiada
simpan semua laguku
jangan ditangis selalu
mungkin itu sementara
bila jumpa penggantiku
jangan dilupakan aku

siapa yang sangka
bila tiba masa kita
untuk pergi selamanya
takkan terduga
jika saat ini
tuhan tentukan
akulah orangnya

*credited to Byte
read more

Semua Orang Ada Diari Ramadhan, Saya Juga Ada Diari Ramadhan

Dear electronic diary,


Puasa menguji kesabaran dan tundukkan nafsu. Mungkin ya. Tapi, adakala aku menjadi terlalu marah. Terlalu garang. Saat ini, pantang dicabar. Pantang dimarahi. Pantang cari pasal. Kalau berani jolok sarang tebuan, kau rasa sengatannya! Aku bertukar menjadi agresif. Suara yang lemah tiba-tiba bertukar jeritan yang berkilometer jauh boleh dengar! Barang yang dipuja, disayang, sekelip mata boleh hancur!


Jadi, waspada. Jangan buatkan aku sentiasa hilang pahala di Ramadhan. Aku juga mahu ke titian yang lurus.
read more