Friday, September 11, 2009

Kalau Aku Mahu Ayam Golek, Siapa Yang Mahu Golekkan?

Ada lima bazar berdekatan dengan seleraku. Tiga bazar mempunyai satu jalan denganku setiap kali balik kuliah dan dua yang lain melawan arah. Ironinya, aku hanya memilih tiga bazar menjadi pilihan memandangkan dua yang lain hanya membuang masa dan tenaga.


Kali pertama umat Islam berpuasa, aku jadi tak keruan memilih juadah di salah sebuah bazar. Semuanya ingin dirasai citarasanya. Lepas berbuka, mula buat rumusan. Murtabak kat abang gempal tu tak nak beli dah. Ayam golek kat mak cik gebu tu best gila. Kuih pelita kat simpang tu buat lebih kurang, macam tak mahu jual.


Kali kedua, ramadhan kelima. Tempat semalam tu, ayam golek sedap. Kali ni depan MRSM tu maybe banyak pilihan. Lepas berbuka, air cendol je dapat memikat hati. Haih.


Kali ketiga, ramadhan keentah. Depan balai tu ramai orang. Nak try la. Lepas berbuka, nasi kerabu je bangkit selera.


Kali keentah, ramadhan keentah. Dah master selok belok bazar. Ok, nak makan apa? Food_A kat situ sedap. Food_B kat sana sedap. Food_C kat sini sedap.


Hatta, pembaziran tidak akan berlaku sama sekali sekiranya kau tahu apa yang nak dibeli dan dimana patut dicari. Kewangan masa depan kau bergantung bagaimana kau uruskan kocek kau hari ini. Nasihat aku, utamakan keperluan dari kehendak; elakkkan pembaziran.


*orang lain sibuk ulangkaji terawih dan amalan, manusia ini sibuk mengkaji bazar

10 Comment(s)

avatar
Anonymous DeleteReply

semmemangnye ramadhan adalah pesta makanan..bkn mengingati yg fakir.moral of d story,jgn sesekali pergi ke bazar..nafsu x leh control walaupun makanan tak sedap sebab sume bidang terjun..

avatar

Ok la tu. Mengkaji la jugak. Kan? Kan? Kan?

(statement menyedapkan hati)

avatar

kalau tkde bazar..
lu nk kaji pe lagi???

avatar

anon,
nak p jugak. ayam dok golek

paan,
cais

TM,
kaji terawih. haha

avatar

wa...best la p bazaar..hehe

avatar

aku lah org yang bakal golekkan ayam untuk mu

avatar

haha..
ni lm clas apa ni.
smpt lg on9 noh

avatar

akak dah boring makan makanan bazar

avatar

jd la peniaga bazar lak.
ok?