Wednesday, October 28, 2009

Papa Selalu Busy, Benci!

makan sama-sama
belajar sama-sama
ketawa sama-sama
gaduh sama-sama
gedik sama-sama
gosip sama-sama
kutuk sama-sama
teater sama-sama
koop sama-sama
mangsa buli kak miah sama-sama
mak cium sama-sama
semua sama-sama


'can i be with you forever?' NM. Amalina asked.
'ok, your husband is mine too?' Deena replied with her kinky smile.


(pehal aku in poem mood je, huh)

read more

Kulitku Kering dan Rambutku Basah

orang cakap kau manusia paling hina
orang cakap kau manusia paling keji
orang cakap kau manusia paling jijik
orang cakap kau manusia paling buruk
orang cakap kau manusia paling gila

tapi
sehina mana kau
sekeji mana kau
seburuk mana kau
segila mana kau

Dia selalu nanti kepulangan kau
Dia selalu rindu tangis ratap kau
Dia selalu damba keikhlasan kau

Kau yang selalu lupa, bukan?
read more

Nanti Aku Pertimbangkan

Pertama, aku mahu itu.
Kedua, aku mahu itu. Lebih dari yang pertama.
Ketiga, aku mahu itu. Lebih dari yang pertama dan kedua.
Keempat, aku mahu itu. Lebih dari yang pertama, kedua dan ketiga.

Aku mahu lebih.
Aku mahu lebih.
Sampai melebihi

Kau dah lebih-lebih!
read more

Saturday, October 24, 2009

Saya Kuat

Esok, mengingatkan aku pada seseorang mungkin. Tuhan, bagi aku kekuatan. Aku tak mahu hadap semua ini.
read more

Apa Yang Kau Harapkan, huh?

Kau tahu apa yang Scorpion selalu nakkan? Menjadi terbaik, unggul, dan berbisa. Nina betul, 'sometimes thing always happen without plan'. Tapi, Scorpion selalu mahukan apa yang dirancang berjalan baik, tak mahu ada kucar-kacir, tak mau ada kelam-kabut. Tarik nafas panjang. Amalina, all of this will be fine.

Ok, lupakan saja kalut yang ada. Aku ada tanggungjawab lain. Hari ini, mak, kak miah, aku dan fiq mahukan sesuatu dari Deena. Ya, be better. Kita hanya usaha, Allah tentukan. Semoga semuanya berjalan lancar.
read more

Calculus oh Calculus

Stephen Davis cakap Calculus seronok macam pesta air.

Sial, kau tipu aku!
read more

Thursday, October 22, 2009

Final Lambat Lagi

Hari ini, hari terakhir perkuliahan sesi Julai-November 2009. Semua pensyarah gegas menghabiskan segala test hari ini. Hari ni je empat test kena jawab. Kalau betul-betul punya dua test hari ni aku alami. Memang tahap dewa susah ditambah emosi bergoyang-goyang. Aku ingat selesai semuanya, aku mahu temu sama mak dan ayah tapi ada projek yang belum selesai.
read more

Rimbun Keampunan

ku mengintai ketenangan di antara kekalutan
kerana keinginan tidak pernah kesampaian
ku kutip sisa-sisa dari segala keruntuhan
bangkit semula meneruskan baki perjalanan

ku menghimpun kekuatan ku memohon ketabahan
meredah gelombang hidup dan dugaan mencabar
ku anggap kegagalan bukan suatu kekalahan
tapi suatu kejayaan yang masih tertunda

ku meminta diberikan sejenak kesempatan
untuk ku ulangi kembali langkah pertama
keperitan yang ku rasa mengajar erti kesabaran
kenyedarkan ku insan memerlukan Mu oh Tuhan

di rimbun keampunan ku mencari keredhaan
melerai segala kusut dan kecamuk dihati
ku cari kejernihan di segenap ruang maya
masih ku sedar ku sedang diperhatikan Mu oh Tuhan

(Lagu di profile Zakril. Sejuk hati den)
read more

Wednesday, October 21, 2009

A B C D D D D D D (II)

Eh, baling-baling dadu macam aku pun betul semua tau. Jangan memain. Hahaha
read more

Ujian Pagi Ini; Aku Hanya Menghantar Kertas Kosong

Aku masih tercari-cari apakah kelebihan membuat ujian secara mengejut atau dalam keadaan pelajar tidak bersedia atau menjawab dengan hanya menggunakan akal semasa.

Di bangku sekolah dulu, aku paling takut ujian sebegini kerana ia memerlukan kau sebagai pelajar selalu dalam keadaan bersedia atau up to date dengan chapter-chapter yang baru sahaja selesai dipelajari. Fikir aku, ketakutan itu hilang bila aku masuk peringkat yang lebih tinggi kerana aku percaya ujian mengejut sebegini hanya dijalankan di sekolah.

Tidak, ia tetap dijalankan di apa sahaja usia kau. Contoh, kematian. (kena bagi tahu dulu ke?-alasan seorang pensyarah aku)

Ah, itu bab lain! Jiwa pengkritik seperti aku tidak tenang sekiranya mereka terus perasan yang para pelajar mereka selalu bersedia atau selalu menelaah subjek mereka atau mengulangkaji lewat malam subjek mereka atau menyayangi subjek mereka sehingga tahu serba-serbi peristiwa dalam subjek itu.

Come on. Pelajar perlu diberitahu.

bersambung....
read more

Tuesday, October 20, 2009

Mari Raikannya

Aku ada kawan. Esok, ulangtahun kelahirannya, 21 Oktober. Dia belajar di Mahsa College. Sudah punya kekasih. Petang tadi, dia ada call. Aku melayaninya segarang mungkin. Sebenci sekali. Sekasar kata-kata. Aku pasti, dia kecewa dengan tindakanku. Aku juga gelisah.

Haha. Aku harap lakonan aku tahun ini menjadi. Dan, detik 12.00 malam ini aku akan nyanyikan 'Allah selamatkan kamu' dengan girang sekali. Lantas, memohon maaf atas tindakan petang tadi kerana ianya hanyalah lakonan semata-mata. Penghujungnya, aku cuma mahu kau gembira, panjang umur, dimurahkan rezeki, dan selalu diberkati.

Untuk tidak mengecewakan kau, aku nyanyikan di sini.

Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan kamu
Allah selamatkan Hamizan ku

(kau akan dapati blog aku bosan secara totallynya; aku sentiasa akan ceritakan people around me hanya kerana aku sedari kehadiran mereka)
read more

Monday, October 19, 2009

Hey, Kau Perlu Sedar Itu!

Tempat : Taman Rekreasi

Bila kami pandang balik lima tahun lepas, kami tergelak-gelak. Sarah siap ketawa berguling-guling bila aku ceritakan kembali, diikuti Ras menyambung cerita, dan Hani teruskan cerita. Cerita dan cerita. Ketawa terbahak-bahak. Ras ingatkan balik cerita di bilik guru. Sarah menambah. Cerita lagi dan cerita lagi.

Dan konklusinya,
Perkara yang kita alami lima tahun lepas, kita dah rasa cukup hebat, cukup matang, cukup sempurna, dan cukup memenuhi isi hidup. Tapi, sebenarnya apa yang kita ada sekarang adalah lebih baik dari lima tahun lepas. Dan proses ini akan berulang apabila lima tahun akan datang adalah lebih baik dari hari ini. Dan waktu itu, aku teringin sekali cakap, 'kenapa lah aku macam separuh mati hanya kerana dia!'
read more

Kacang

Lagi dekat final, makin dekat final

makin enak.

Ta ya dal wau ra, kenapa kau enak bangat?
read more

Mati

'Aku sukakan kau. Tapi sampai mati pun aku takkan cakap aku suka kau!'.

Ego punya jantan!
read more

Sunday, October 18, 2009

Satu Malaysia, Ramai Suara

Hari ini, aku menjalani satu bentangan lampiran teknologi berupa satu projek 1Malaysia. Bersama aku, tiga ahli yang lain. Mereka terdiri dari project manager, multimedia designer, interface designer, writer, video specialist, audio specialist dan multimedia programmer. Wah, nampak ramai sekali dan bukan lagak seperti empat orang. Ini yang cuba aku sampaikan; empat orang yang memegang peranan masing-masing.

Pada 12.30 lebih pada firasat aku, bentangan selesai. Dan kritikan membina disenaraikan seperti di bawah :


  • Masalah dengan warna heading
Pada aku, ia tak jadi masalah sekiranya users tengok dalam jarak dekat. (tidak melebihi dua hasta)


  • Masalah kurangnya images
Pada aku, ia tak jadi masalah sekiranya users faham apa yang ingin aku dan ahli lain sampaikan. Memang menjadi style aku dan ahli lain tidak mahu bentangan kami diserabutkan dengan imej yang sama sekali tidak akan memberi pemahaman peribadi. Tapi, apa yang mereka katakan tarikan itu lebih penting. Betul? Aku rasa tidak.


  • Tambahkan satu lagi animation
Pada aku, memang kesilapan. Sebab mati2 aku dengan ahli lain ingat hanya satu animation sahaja yang diminta. Haha.


Tu je la kot. The best group pada aku, Zul and the gang. Serius, creative ya amat. Tahniah!
read more

Wednesday, October 14, 2009

Gilapkan Yang Gelap

'Deeen Comey'
'Na Cute'
'Lan Kacak'
'Jat Ensem'

Sewaktu membelek senarai kenalan tadi, aku rasa macam ada yang tak kena. Bila masa pula aku tambah perkataan-perkataan palsu selepas nama mereka. Setahu aku, aku ringkas orangnya. Contoh, aku hanya akan letakkan 'deen', 'na', 'mom', 'dad', dan sebagainya.

Kau orang edit sendiri ya?

Biasalah, masuk lif naik sendiri kan.
lalalalala(mood menari)
read more

Saturday, October 10, 2009

Berdansa Mengikut Rasa

pakaikan baju boneka
sikatkan kusut rambut
pakaikan kasut
segak kelihatan
mahu buat simpanan
'tak boleh, its mine!'
bertekak sampai petang
bersepak terajang
demi puaskan hati

hari ini
perselisihan disimpan
tidak lagi bertekak
tidak lagi bersepak
mungkin dewasa menjaga hati
tapi dalam penuh duri

kau yang bestari
puaskan hati atau duri
jadi pilihan hati?


NM. Amalina
10 October '09

read more

Being Defeated is Often a Temporary Condition, Giving Up is What Makes it Permanent

  • But

  • If

  • Might Have

  • Would Have

  • Should Have

  • Could Have

  • Can’t

  • Don’t


Tuhan, bagi aku kekuatan boleh?

read more

'Saya Suka Makan Leemau', katanya.

Aku ada kawan. Aku sedang memikirkan tentang dia. Pendapat aku, aku takkan kehilangan dia kalau dia selalu contact aku. Kalau dia juga berpendapat yang sama, habislah. Aku harap dia ingat aku. Dia harap aku ingat dia. Dua-dua tak boleh harap. Hari-hari rasa macam nak gabung number dia. 444 dua kali ke tiga kali. 014 . Kepala 2. Try sekali. 'halo, mau cakap sama sapa?', kedengaran slanga mandarin. Malas la nak try error, asyik khilaf je. Dulu ingat gila. Tekan laju je kat telefon awam tanpa berpandukan apa-apa. Serius, spacebar yang tercipta betul-betul buat aku nak gak cari dia. Aku google nama penuh dia. Artikel pasal syurga-syurga yang banyak keluar. Mentang lah nama syurga. Dia suka main hoki. Aku google lagi. Penat aku dominasi barisan coach. Tetap tak ada. Aku search image 'Upik, Abu dan Laura'. Dia suka caption ni. Tak jumpa jugak. Tak pe lah, nak tidur dulu. Esok cari lagi. Tanya jiran sebelah. Tanya kat kedai depan tu. Tanya Mak Jah yang up to date. Tanya ramai lagi. Aku rasa dia tak main jauh-jauh. Selalu dekat dalam hati. Cuma tu lah, dah ada penyatu, malas lagi peduli kawan yang satu.
read more

Friday, October 9, 2009

Kalut

Dah bungkus nasi ayam, atau nasi lain-lain, kalau jadual hampir sama selalu jumpa Wan, Dalila, Fiz, dan Hani.

'wei, lepak bilik dulu', membentuk satu dialog yang kadang-kadang aku tak pasti siapa yang bersuara.
'tengok lah', ringkas aku sertakan jawapan.

Walaupun aku tidak kerap membicarakan tentang pelajaran, akademik, persatuan apetah lagi, tapi minggu-minggu penghampiran peperiksaan membuatkan aku mula goyang. Aku tidak tahu mana perginya cool yang selalu ada di saat orang lain berkejaran menghantar assignment.

Wan and the gangs, aku pasti cari masa terbaik untuk bersama hangpa. Tapi, setelah settle semua ni dulu tau. Tunggu je.

Dan aku tahu, seseorang/dua orang/tiga orang/n-orang telah, sedang, akan, dan selalu mendoakan aku. Yang pastinya, terima kasih mak dan ayah.
read more

Sialan

kau
tuli kebenaran
hipokrit
nakkan rasa hormat
melampau
paria
keterlaluan
buta pangkat
keling
bezakan manusia
dahaga sujud manusia

sedang aku
selalu berharap
temui keistimewaan
hadam kekaguman
mengangkat tabik
dan selangit hormat
penuh keikhlasan
agar aku pandang
kau sempurna
seperti tiada dosa

tapi
masih tiada berjumpa
aku percaya
mungkin esoknya
yang penuh rahsia.
read more

Thursday, October 8, 2009

Nothing Rattles Me

Aku hanya lihat teman-teman lain memperjuangkan angkatan mereka. Mereka angkat, junjung dan tatang merah! Mungkin aku hanya perlu membenarkan kata-kata, 'that strength can be very psychological'.

Dengan itu aku berlari dan mengibar biru! 'tumpaskan merah dengan kekuatan yang sama sekali mereka tidak pernah terfikir untuk dapatkannya', dunia mula berbisik.


Chelsea!
read more

Wednesday, October 7, 2009

Kalau Dia Terbang Melintang, Pasti Dicabarnya

Aku kembali menulis. Bukan dengan jiwa kosong, sepi beserta hingus meleret-leret tapi dengan jiwa yang kental. Hello, it's about the ride. There's no point going through all this crap if you're not gonna enjoy the ride.

Deena cakap, nak sedapkan hati lah tu.
Aku balas, tak lah, saya ikhlas dalam membuat penyataan.
Deena menambah, oh.. I hope so.
Aku senyum.

read more

Saturday, October 3, 2009

Kasakan Landasan

Kenapa Allah berikan kesedihan?

Mesej masuk. 'sbb Allah sygkan adik' - Dad.
Aku rasa blog ini akan terus sepi.
(moga perasaan sementara ini akan hilang)
read more

Friday, October 2, 2009

Bill Gates Tidak Mahu Lagi Bekerjasama

Aku mengadap keajaiban supaya ubahkan nasibku. Tapi, tak dijawab. Mungkin perubahan hanya perlukan aku, bukan keadaan.
read more

Lagaknya Sama Seakan Potassium Phosphate

Semalam, bila aku diajukan soalan apakah yang paling menakutkan, aku jawab pantas matematik-puremathematic-calculus11-killer subject. Aku dihentak beberapa kali supaya jawapanku berubah. Tidak, aku tetap dengan jawapanku. Lalu, imbauan maut datang melintasi. Belum sempat aku amati, hanya dengan pancaran bunyi sudah membuat aku gigil. Soalan diajukan lagi, perlahan aku beri jawapan sama. Kali ini, aku seolah-olah paling hampir dengan Izrail.

Kalaulah aku di zaman kegemilangan, sudah tentu aku ditatang serupa Anton Bivens Davis.
read more

Thursday, October 1, 2009

I Believe The Honesty Is Key To A Good Relationship


(update sikit)
dina masuk wad pun aku tak pergi lawat. bertuah punya kawan.
deen,
maafin gue ya.
read more