Sunday, November 22, 2009

Kehilangan Pertama

20 November 2009. Sembilan malam ke atas. Al-fatihah.
read more

Sunday, November 15, 2009

Kau Rasa Cuti Kali Ini Berbeza?

Hah, tulisan paling peribadi aku rasa. Aku habiskan semester ini dengan keadaan paling durjana. Tak seronok. Semester lepas, tak seronok. Semester lepas-lepas tak seronok. Semester lepas-lepas-lepas tak seronok. Penipu! Hey, mana kau tahu apa paling seronok pada aku?

Paling santai kali ini. Tak terfikir nak packing barang. Tak terfikir nak pergi buat clearance. Malas nak fikir.

Perkara pertama, balik cat bilik. Kemudian, basuh semua baju. Suruh Suhana lipat. Tak mau jugak, masuk dalam bakul. Jangan letak lagi atas katil. Katil untuk tidur, baring pandang siling, mengamuk, atau menangis. Tak mahu berselerak. Dah tenang dalam rumah, nak keluar kerja. Nak cari duit. Semester-tak-seronok pakai duit tahun depan. Mana aku kenal badan tabung mengaji tinggi nasional mahupun biasiswa.

Tapi, sambil kerja pun ada cuti. Hari minggu tak boleh cuti, hari kebiasaan boleh bercuti pulak. Hah, dah tentu bukan budak ofis. Masa cuti tu nak minta Suhana belikan bahan peti ais. Lama gila tak melepak depan tv sefamili sambil aku berpeluh-peluh mengangkat hidangan. Ah, tak kisah pun. Janji mereka akan tanya, 'esok apa pulak?'. Senang hati dowh bila apa yang dibuat dapat pengiktirafan.

Genting September hari tu tak jadi. Cadangnya kali ni bukan-Genting jadi dengan duit sikit-sikit pun orait. Tak tahu kalau ada plan lain sehebat ni, aku batalkan serta-merta. Harapnya, ni paling hebat kot. Lepas tu, nak buat apa lagi?

Tengoklah macam mana. Lip lap lip lap, dah masuk semester baru. Tak sempat buat apa-apa. Tak mau lah macam tu, please.
read more

Friday, November 13, 2009

Entri Pertama di Sembilanbelas

Hi. Aku malas untuk nyatakan aku benar-benar sibuk (lebih-lebih lagi sibuk dengan final) sehingga tiada masa untuk semua ini. Persetankan! Aku punya berzillion jam untuk berbuat itu dan ini; tidur seharian, makan semalaman, dan apa-sahaja-aktiviti. Cuma, menjadi 19th adalah lebih rumit.

Aku cuba keluarkan model aku-yang-baru dengan tidak mengubah jenama NM. Amalina sama sekali. Aku cuba modifikasikan model itu dengan pengalaman masa lampau. Ah, terlalu sedikit dan rapuh! Aku cuba jauhkan dengan rindu dan tangisan hiba. Aku ubahkan benci kepada cinta, kekalkan cinta kepada cinta; geli tapi ianya anugerah. Masa tidak pernah suntuk dan berkejaran untuk aku persembahkan satu model hebat hanya kerana 'it will be a new world that will be given to me, a world of happiness, joy and love'.


'the only thing worse than is not reading a book in the last ninety days and thinking that it doesn't matter'-Jim Rohn


Di sini, aku berbesar hati meraikan pemberi komen setia, Anonymous dan Lifesaver. Mereka ini, akan turut berkongsi apa sahaja biarpun membaca secara roll back apabila tidak berkesempatan membaca on time. Ada apa pada komen untuk aku banggakan?

Tiada apa. Kau boleh kumpulkan jutaan, tetapi aku kagum pada satu nama ini iaitu konsistensi. Aku tidak boleh diam atau menganggap seperti kebiasaan, kerana timbul satu rasa; penghargaan. Kau dan aku lain, bukan? Jadi, bermainlah di sana, sudut paling jauh.
read more

Thursday, November 5, 2009

19

Hello, kau ada sesuatu mahu katakan sama aku hari ini? Ya, hari ini cuma.

(update, 1:20am)
tiada kejutan balingan telur yang membosankan. pejam seketika, mula memasang niat. good, babe!

(update, 2:58am)
menunggu dari 12am tadi. nampaknya mak dan ayah lupa akan hari ini. tidur dulu lah.

(update, 3:12am)
sebelum tidur, pingin bangat seh kalau ada kekasih hati menjemput esoknya untuk terbang ke bulan.

(update, 9:23pm)
terima kasih ya. jumpa lagi event yang sama untuk tahun hadapan.
read more

Tuesday, November 3, 2009

Kumpulkan dan Gauli

Bosan. Bosan. Bosan. Kemudian, aku teringatkan mereka. Rindu barangkali.

Bermula dengan pelajaran sejarah. Dihadiahi sebuah bilik tv setelah kami berlima mengajukan permohonan untuk belajar secara berkumpulan. Ah, warden langsung memberikan kunci bilik tersebut tanpa menyedari Anugerah Juara Lagu akan disiarkan tiga hari lagi. Taktik hebat.

Kepuraan bermula. Masa prep dua jam dibahagikan 30 minit untuk belajar berkumpulan dan bakinya mengadap tv dengan silent mood. Menonton watak demi watak tanpa bersuara sungguh meletihkan tapi adalah bernasib baik bagi drama, slot samarinda dan cerekarama yang mempunyai subtitle.

Mungkin konsep study smart menjulangkan kami sebagai pelajar pintar. Smart secara berkumpulan dan penipuan. 30 minit mungkin sekejap, tapi kekualitian masa digunakan sepenuhnya. Tipah, Kinah, Nadia, Bedah, Mizah, Seri, dan aku membahagikan setiap bab kepada bahagian masing-masing dan menerangkan di papan putih bersama marker pen lebih dari seorang pensyarah aku kira. Percampuran idea dan rumus berbeza menjadikan pembelajaran yang efektif. Mereka gamble. Selesai SPM.

Akhir tahun pertama aku di institut pengajian tinggi, aku temu kumpulan belajar kedua selepas yang pertama semasa persekolahan dulu. Penting bagi aku siapa dalam kumpulan tersebut kerana ia memeperlihatkan keselesaan bertukar pendapat mahupun bergaul; juga aku tidak boleh work well bersama competitive. Aku perlukan suasana saling memerlukan bukannya menanding siapa hebat.

Subjek akaun menjadi pertemuan kami. Ayie, Hafiz, Nad, Bahul, dan aku mencari penyelesaian setelah ujian pertama kami gagal. Susah siot! Ah, pedulikan. Dining, uptown, dan studio kami bertemu. Akaun terbaik. Selesai.

Dua kumpulan itu sahaja.

Terbaru, kumpulan ketiga dinamakan omega. Diasaskan oleh Encik Fuad bagi membantu subjek calculus. Liyan, Dibah, Amy, Yati, Deena, dan aku. Full stop. Dah dapat result calculus, aku cerita lagi.

(update)

Lepas membaca komen Amira di entri ini,

"la..stdy grup prtama yg msa darjah enam tu x igt ke? yg tiap2 mlm gi umah hg tu...yg smpai pcah2 cawan tu..heheh...bila la plak kita nk stdy grup mcm dulu2 kan, tp x mungkin dah la sbb kita dah brlainan bdang...stdy grup dgn hg x akan aku lupa smpai bla2 ..heheh (skema la plak)"

Aisey, aku hampir terlupa yang sebenarnya kumpulan belajar aku bermula tahap rendah persekolahan lagi; darjah enam. Ha, mahu cerita. Terima kasih Amira ingatkan saya. Bukan setakat cawan je pecah, jatuh tangga dan disambut oleh my dad, ingat lagi? Nasib baik masa tu Amira masih di usia 12, kalau tak mesti mak dah jeling-jeling. Haha. Mengarut.
read more