Monday, December 20, 2010

Muharram

Aku percaya, semua ni berkat usaha dan doa mak depan ka'abah. Muharam pada mak, sebuah kehidupan baru. Pada aku, hanya di bubur asyura. Menyedihkan.
read more

Sunday, December 19, 2010

Excellent

Aku dapat dua kejayaan baru2 ini. Tapi itu bukan yang aku cari.
read more

Wednesday, December 15, 2010

Pertengahan Bulan Dua Belas

First post on december.

Aku menjadi surirumah sepenuh masa yang sangat sibuk. Tahniah!

*esok result kemasukan degree. wish me luck.
read more

Thursday, November 11, 2010

Ditinggalkan dan Meninggalkan

Kalau di bangku sekolah dulu, aku melihat orang yang meninggalkan sebagai seorang perkasa. Dia punya segala sehingga boleh menyingkir pada bila-bila. Dan sungguh kasihan pada yang ditinggalkan kerana bodoh percaya janji yang diberi.

Kini, aku melihat yang ditinggalkan sebagai seorang yang gagah dan yang meninggalkan adalah seperti bacul atau loser.
read more

Apa Yang Membezakan Manusia?

Masuk alam persekolahan, yang membezakan anak kau dan anak aku, nombor kedudukan dalam kelas. Nombor pertama adalah bijak. Nombor terakhir adalah bodoh. Di alam kolej atau universiti, cgpa membezakan siswazah. 4.00 adalah cemerlang, 2.00 ke bawah adalah gagal. Di alam pekerjaan, angka gaji membezakan taraf hidup. Manusia kaya dipandang mulia dan berilmu, begitu sebaliknya.

Bagaimana dengan ketetapan rezeki, jodoh, pekerjaan, dan hidup?

Bagaimana pula dengan sebaik2 manusia yang raih segala di dunia tetapi mengakui bukan miliknya?

Ayah sering berkata;

apabila semua makhluk dibangun dan dihimpunkan kelak, yang membezakan mereka adalah taqwa.

Dan aku bagaimana; sedikit atau tiada langsung?
read more

Temporary Disconnect

Modem rosak. Tapi bil tetap jalan. Selalunya temporary disconnect boleh dibuat hanya dengan mendail 1111. Kebelakangan ini, pengguna harus membuat sendiri di main center. Mungkin disebabkan ramai pengguna yang mahu membuat temporary disconnect tanpa sebab.

Selepas membuat temporary disconnect, mungkin agak payah untuk aku berada dalam talian dengan kerap. Yang pastinya, untuk claim modem yang baru memakan masa yang agak lama.

Maaf membuatkan kau rindu.
read more

Free Call

Sempena hari jadi yang lalu, aku diberikan panggilan percuma selama 24 jam bagi Maxis dan 7 hari bagi Celcom. Aku beri 012 kepada anggota keluarga yang mahu menghubungi sesiapa dan aku gunakan 017. Aku hubungi Izad, Iqbal, Farah, Hanisah, Nasrul. Tak ramai, tetapi mengambil masa yang lama untuk satu perbualan. Manakala 019 aku hanya boleh menghubungi 8 teman yang aku setkan dan mereka haruslah terdiri dari University of Pax (UOX). Sungguh bertuah bagi sesiapa yang mempunyai kekasih. Siapa mahu panggilan percuma boleh meminjam sim dari aku.

Dalam sedikit masa lagi, aku akan convert 017 ke celcom dengan plan 15Pax iaitu boleh mengaktifkan 15 teman dari semua rangkaian; celcom, maxis, mahupun digi. Dengan itu, setiap kali ulangtahun aku akan ada 012, 017(15Pax), dan 019(UOX).

Berbaloi-baloi!
read more

10 Days

Seingat aku, kali terakhir aku menulis di sini adalah pada hari presentation. Aku bangun awal pada paginya, 3am. Dan kerja siap pada 7am. Selepas itu, aku sempat update di sini dengan mengharap agar presentation berjalan dengan lancar.

Aku adalah presenter pertama di Makmal Komputer (MK11). Setiap makmal mengandungi 4 orang presenter dan 3 orang pensyarah penilai. Aku diletakkan pada minit 0900 sehingga 0930. Seperti biasa, pelajar atau presenter akan menghadirkan diri tepat jam 0900 atau 10 minit sebelumnya manakala pensyarah penilai akan datang selepas 30 minit waktu sepatutnya. Perkara ini sepatutnya tidak berlaku pada seseorang tenaga pengajar. 'Kepimpinan Melalui Teladan'. Jadi, presentation bermula pada 0930 dan aku berjaya menghabiskan pada 1000. 3 rakan lagi yang aku tak kenali, masing2 dari kampus Arau, Perlis. Pada 1010 aku terus keluar dari makmal dan pergi makan bersama abangku yang menunggu sejak 0845 lagi.

10 hari berlalu di November, banyak yang berlaku.

011110 : Pada sebelah petangnya, aku menuju ke rumah Izzati satu jam awal sebelum test 3 bermula. Sampai aku di sana, aku tidak mengulangkaji seperti yang dirancang, aku hanya tidur. Mungkin terlalu letih berjaga dari 3 pagi. Pada 2:30 petang, aku dan Izzati mula menjawab kertas soalan. 4:00pm, selesai menjawab. Sebelum balik rumah aku ke RS sekejap untuk menghantar practical report. Sampai rumah pun dah nak dekat maghrib, kemudian malamnya aku rasa tersangat la letih. Tak mampu study untuk calculus final exam esoknya. Fine, aku nekad untuk bangun 3am.

021110 : 3am, aku dah bangun. Tapi disebabkan niat tak bersungguh sebelum tidur semalam, aku bangun sekejap kemudian tidur balik. Hahaha, memang tak peduli langsung dengan final. 6am, aku bangun sekali lagi. Tapi, still tak ada perasaan takut akan final. Jadi, aku tidur balik. 8am, aku bangun. 'woi, aku ada paper la hari ni! bersungguh la sikit amalina!'. Kemudian, aku terus bukak buku. Buat ulangkaji dengan pantas. Sambil2 tu, nak online kejap tapi dengan tidak semena-mena, modem rosak. Ini adalah sebahagian dari pengajaran. Selepas ini, tiada siapa lagi boleh meminjamnya. Ekoran dari kerosakan modem, sampai hari ini aku tidak berada di alam maya. Kerugian dapat aku rasai lebih2 lagi sudah 10 hari aku tidak menceritakan apa2 di sini, juga kiriman ucapan hari jadi oleh rakan2 yang tidak dapat aku balasi dengan 'terima kasih'.Tepat 11am, aku dah siap ulangkaji kecuali topik terakhir. Topik akhir tu, aku nak ulangkaji kat rumah Izzati je. Kemudian, pergi mandi, makan, mintak restu mak ayah, dan bertolak ke rumah Izzati. Ada lagi sejam sebelum exam start. Masuk2 rumah Izzati, terus bukak chapter akhir. Buat ulangkaji pantas. 1345, aku dan Izzati bertolak ke dewan peperiksaan. 1415-1715. Selepas itu, aku ke bilik mdm zanariah untuk ambil report untuk di edit semula. Take it easy, man. Jangan jadikan satu beban kepada anda. Selepas tu, aku ke RS untuk beli nombor baru untuk mak dan hantar modem yang rosak. Cantik nombor mak yang baru. Aku pinjam pc ofis jap, dan update status 'hooray!' kat facebook tanpa siapa tahu maksud disebaliknya bahawa aku lega kerana telah melalui dua tarikh penting walaupun keputusannya masih belum diketahui. Girlfriend tidur kat rumah malam ni, aku balik sama2 dengannya.

031110 : 11am, pergi pekan rabu dengan girlfriend. 2pm, pergi jumpa boss, tinggal girlfriend kat rumah kejap. Petangnya, pergi pantai sama2.

041110 : Hari ni bacaan yassin kat rumah Cik Aton. Mak pergi dengan Kak Siah. Tengaharinya, aku pergi beli bateri and charger hp untuk mak, dan nombor baru untuk mak yah. Yah sekeluarga bertolak lepas zohor ke KL. Bosan ya amat kat rumah sebab tak boleh nak online. 1159pm, Mira wish birthday. 2nd, rubinna. 3rd, achik. 4th, khairul. Empat orang je melalui pesanan ringkas. Yang lainnya, di facebook.

051110 : My birthday. Petang tu pergi celebrate kat kfc bersama achik, na, adib, and syamil. Malam sambut kat rumah dengan keluarga sekalian. Oh ya, hari ni dapat gaji dan juga hari deepavali. haha

061110 : Mak bertolak ke KL. Sayu je hari ni.

071110 : 830pm, mak ke Kelana Jaya.

081110 : 1am, mak bertolak dari KLIA. Lepas zohor, kenduri arwah nenek Rahimi. Pergi jap.

091110 : Hantar report atas meja mdm zanariah. Terlupa nak burn cd.

101110 : Na dapat gaji.

Dah jadi macam diari kan. Sampai di sini sahaja buat masa ini. Bye.
read more

Monday, November 1, 2010

The Day of Presentation

Semalam kan, report siap dalam pukul 6pm. Tapi time tu bob dah tutup kedai. Bob bukak pulak pukul 9pm. Sementara nak pukul 9pm, aku edit sikit2 report. Then pergi print satu copy. Fotostet 3 copy. Total 4. Satu untuk pensyarah penyelia, satu untuk company, 2 untuk 2 orang penilai. Balik dari kedai bob, memang sakit kepala giler. Mata merah, dan dah tak larat sangat2. Lepas tu tido jap.

Pagi tadi bangun pukul 4am. Buat slideshow + edit system. Segalanya ok sampai minit sekrang. Cuma ada coding yang kuar kat page, tapi system function dengan baik. Tak pelah, yang tu je. Lecturer pun jangan la anggap semua perfect.

Harapan saya, dapat present dengan baik.
read more

Sunday, October 31, 2010

Satu Hari Sebelum Presentation

Yeah, tidur lewat semalam pukul 4am. Bangun pukul 9am, tak makan, tak mandi, terus ngadap laptop siapkan report. Report yang penting dulu coz jap lagi nak print susah tengah2 malam. Kedai tutup. Kat rumah ink habeh. Malam ni baru nak pulun sistem. I'm the first presenter esok, ok. Sapa yang arrange entah. Main suka2 dia ja. Ish!

Lantak ah, habis present awal boleh cau awal. Tapi bukan balik rumah pun. Pi library study calculus. Sepatutnya hari ni test 3 tapi ambik esok.

Bosan ah belajar ni. Serik.
read more

Saturday, October 30, 2010

I'm Just Asking

'On 1 Nov, you are the first presenter. Please be at the lab at 8.30 and be ready with your system.'

Then, i asked her,

'err..mdm, why im the 1st presenter?'

10 seconds after that,

'don't ask me.'

I wish that i do text back,

'why?'

But i didn't. I don't want to fail just for a few mistakes, a few words. Yes, i'm afraid of failure. I'm striving here just to get a scroll of diploma. For sure, i'm not the first student at the first row.

Loser.
read more

Contoh Terdekat

Kenapa orang akan beri contoh kendiri atau lihat pada diri sendiri, kononnya contoh terdekat?

Ada satu hari tu aku tanya seorang pensyarah, ok tak dengan pilihan kos untuk ijazah sarjana muda aku bagi semester hadapan?

Tiba-tiba, jawapan yang keluar ialah 'kalau kamu berminat nak jadi pensyarah, time diploma dan degree kena 3.00 ke atas'.

Aku jawab mudah 'owh'.

Aku tak tanya pasal syarat2 kerjaya seorang pensyarah. Aku hanya nak beliau matchkan diri aku dari apa yang beliau lihat dengan pilihan aku. That's all.

Kalau beliau tahu aku tidak pernah mengagumi seseorang tanpa sebarang sebab kukuh, pasti dia kecewa. Dan sekali lagi, aku tiada sebab kukuh untuk mengagumimu. Maaf.
read more

Dua Hari Sebelum Presentation

Well, hari ni tinggal lagi dua hari lagi sebelum presentation. Aku dah sent report kat mdm tapi tak reply2 pun. Semalam meriah habis, tetamu 200++. Huh, sangat letih! Tapi mak begitu happy sebab ramai sanak saudara, teman2 datang mendoakannya.

Plan untuk hari ni,
1. buat slide show using powerpoint
2. call mdm zanaria
3. study sikit pasal calculus sebab esok ada test 3. tapi jangan focus sangat coz calculus minded will ruins everything
4. system pun edit sikit2. ada banyak error, tapi hermmm.
read more

Friday, October 29, 2010

40++

Tahu tak, jumlah post bulan ini ialah 40++. Wow!

Aku start buat private blog bulan ni, October.

Rasanya aku lebih selesa begini, sendirian.
read more

Tiga Hari Sebelum Presentation

Hari ni totally tak study calculus dan tak focus untuk system + report. Mak buat kenduri. Semalam tak jumpa pun mdm zanariah. Email je kat dia, then mesej 'saya dah emailkan'. Tak reply. Hermm. Busy agaknya (positif). Merajuk la tu sebab tak pergi jumpe dia (negatif).
read more

Thursday, October 28, 2010

Empat Hari Sebelum Presentation

Actually kan, start dari 3pm semalam aku dah boleh focus buat report. Tapi, aku tak buat. Lepas tu, berazam pada sebelah malamnya nak buat. Tapi tak buat jugak. Lepas tu, berazam lagi nak bangun 3am buat report supaya sebelum pukul 11am keesokkanya aku boleh jumpa mdm degan report yang complete. Tapi tak buat jugak. Bangun pukul 9am lebih tadi baru aku bertungkus lumus siapkan. Aku ingat memang akan siap petang. Dengan bersungguh2 aku buat, aku berjaya siapkan 5 minit sebelum pukul 11am.

Agaknya, aku perlu keadaan tertekan atau terhimpit.

Mak selalu cakap, dari kecik aku selalu dapat apa yang aku nak. Ini bukan bermaksud bapak aku boleh sediakan apa saja aku nak. Aku dapat dengan usaha keras, strategi, dan komitmen aku sendiri selain dari keizinan dari Allah.

Aku guna satu cara dari dua. Pertama, HARD. Aku percaya pada usaha keras. Tak kisah lah ianya menuntut aku dalam keadaan apa pun kerana ada janji Allah di dalamnya bagi setiap usaha. Kedua, SMART. Aku percaya pada strategi yang berkesan. Di sini, kekuatan akal melebihi segala. Kau jangan tak tahu bahawa beza manusia antara lainnya adalah akal. Apabila kau gunakan semaksima mungkin, tiada yang mustahil. Kedua-dua cara ini perlukan KOMITMEN. Dalam komitmen terkandung motivasi, kekuatan emosi, dan kesanggupan.

Dapat disimpulkan, ianya begitu mudah apabila aku tahu apa yang aku nak.

Aku pun tak faham kenapa aku gagal mengenalpasti apa yang aku nak lebih awal. Jika tidak, aku tidak kisah untuk habiskan masa, tak tidur, tak makan, and etc hanya untuk apa yang aku nak.

Kau rasa, aku suka ke siapkan benda yang aku tak nak berjam-jam depan laptop? Oh no.
read more

Wednesday, October 27, 2010

Lima Hari Sebelum Presentation

Test 3 calculus postpone lagi. Postpone ke ahad, 31 October.

So, hari ni buat apa je?

1. pergi pejabat pos (bank in)
2. pergi RS (bagi baju kakak saadah, tukar duit)
3. pergi deposit atm (bayar duit kakak nin)
4. pergi library (study calculus)
5. pergi RS (jemput kenduri)
6. bawak mak jalan2 umah sedara

Malam ni, nak siapkan report. Esok da nak kena tunjuk kat mdm zanariah. Plan untuk esok,

1. pejabat pos (draw)
2. deposit atm (paan)
3. jumpa mdm
4. jumpa bos
5. hang out with suhana and munira

kenapa perlu jumpa mdm sebelum jumpa bos?

sebab, selepas jumpa bos aku tak tau emosi aku macam mana. Just assume that time aku down. bila down, mesti dah malas nak jumpa mdm.
read more

Tuesday, October 26, 2010

Enam Hari Sebelum Presentation

Baru terperasan yang aku tertinggal satu episod iaitu 'Tujuh Hari Sebelum Presentation'. Tak bizi pun semalam cuma dalam keadaan bermasalah. Serabut fikir test 3 + report yang belum siap.

Q dah keluar wad tengah hari tadi.

Aku langsung tak study hari ni. Hari ni suhana dapat gaji. Pergi makan2 tadi. Then, ulangtahun aku nanti, dia nak support :)

Kenduri jumaat ni. Kenduri atas 3 perkara penting,

1. mak nak tunaikan haji
2. aku nak present + exam
3. 1st gaji suhana

Semoga semuanya berjalan lancar.
read more

Monday, October 25, 2010

Lapan Hari Sebelum Presentation

Aku tengah siapkan project report. Sambil2 bukak laman sosial. New messages! aku pun bukak,

hye sy seorang photographer. Skang ni sy sedang mencari bakat baru untuk menjadi MODEL SUKAN : GADIS BOLA. beberapa org model dikehendaki. bg mereka yg berminat, sila PM sy di YM applemintred@yahoo.com utk membuat temujanji. Alamat Studio De_Pondouqe Photography Studio No. 43 AC, Level 4, Menara D, Pandan Capital, Jalan Pandan Utama, Pandan Indah, 55100 Kuala Lumpur.

haha. macam lawak je mesej ni. Oh ya, di gambar profile laman sosial itu aku letakkan foto aku berjersi chelsea. :-)
read more

What We Learned

Untuk makluman tuan2 dan puan2,

'what we learned' sudah dinyahkan permanently oleh blogger.com

Jadi, aku hanya perlu tunggu giliran 'practical journal' pula.

:)
read more

Sunday, October 24, 2010

Sembilan Hari Sebelum Presentation

Bangun pukul 9am. Prof nak jumpe pukul 10am. 12pm terus pegi library hantar buku. Call umi nak hantar kertas test dia. Tak berjawab. 10 minutes lepas blah, umi replied 'jupe kat cafe'. Dah nak sampai rumah dah pun.

Balik rumah, rehat2, lunch, terus buat report. Pukul 5pm, makngah datang. Stop jap sampailah maghrib.

Malam ni dijangka memenuhi masa dengan calculus coz esok sekali lagi jupe prof. Then, hari selasa buat test (iii).

'i love YOU but i dont know how to show my love. Sorry, im sinner, didnt appreciate you'
read more

Saturday, October 23, 2010

Hari Pertama Selepas Tamat Praktikal

Sorry kawan.

Pertamanya aku selalu cerita masalah.
Keduanya aku selalu menceritakan plot.
Ketiganya aku selalu menceritakan strategi ke atas plot2 itu.

InsyaAllah, tak lama lagi plot itu akan tamat. Dan aku kembali kepada normal dengan menceritakan kehidupan, langit dan bumi, anak kecil, manusia, dan alam.

Semalam, 22102010 secara rasminya praktikal tamat. Aku hanya mempunyai 9 hari lagi untuk presentation and the next day of presentation ada paper. Paper terakhir untuk diploma, mungkin. Doakan aku.
read more

Di mana dan Apa Anda Lakukan Ketika Bersedih?

Aku sukar menulis ketika aku gembira.

Kau tahu kenapa?

Perasaan gembira sukar digambarkan. Ianya hanyalah ditulis seperti,

'hari ni habeh praktikal. Thanks God.'
atau
hari ni buat majlis kesyukuran. Best sangat!'

Aku tidak tahu kau, tapi aku..

aku suka datang ke sini tiap kali aku sedih, bermasalah, and etc. Puas setelah aku menulis banyak di sini dan emosi akan kembali pada normal, pada kebiasaannya.
read more

Thursday, October 21, 2010

I'm an Astronaut

I'm not normal at all, and i could never do well in a typical office job. I'm too brilliant for that! I have a strong sense of adventure. I really want to see the world, especially from space.

I don't just dream big - I also do big. I'm willing to work hard to get the career of my dreams. I'm a very talented and special person. I seem to succeed at every project i undertake.

'di saat2 merana dan terbeban sebegini, anda digalakkan supaya memujuk hati dan berfikiran positif'
read more

'you see in life, lots of people know what to do but few people actually do what they know'

its not about modem, its about package you have registered.
its not about package you have registered, its about the speed you have.
its not about the speed you have, its about the source you are searching for.
its not about the source you are searching for, its about the knowledge that you have.
its not about the knowledge that you have, its about your action is taken.

knowing is not enough, you must take action!
read more

21102010

Hari ni saja aku telah siapkan,

1. homepage untuk sistem (header delay)
2. aksesori komputer stok. dan kemaskini stok.
3. sambil2 download movie
4. completekan semua format berkaitan

Malam ini dan esok masih banyak kerja tertangguh. InsyaAllah, aku kan gunakan masa semaksima mungkin dan habiskan praktikal aku dengan jayanya.

Oh ya, bukan dengan jayanya lagi coz belum present. Persediaan untuk present;

1. report yang lengkap dengan ERD segala
2. powerpoint or slide show
3. sistem yang tak ada error

Tuhan, kuatkan semangat aku.
read more

Can't Wait For 22102010

Hari ni 21102010. Lagi satu hari praktikal nak habeh.

Yeeeha!
read more

Tak Dirancang

Aku nak bagitahu kau sesuatu.

1. kawan rapat kau hari ini yang kau tak pernah bayangkan satu hari nanti akan jadi orang asing bagi kau. Ya, terlalu asing.

2. hari ini, kau nampak hari2. tak bernama kawan, tak juga kau pernah says 'hai'. dan tanpa pernah kau bayangkan satu hari nanti dia menjadi kawan baik kau.
read more

Lewat Malam

Malam ini berjaga siapkan sistem. Betapa gigihnya aku. Ini final sistem ok. Juga final report. Di sini ada sedikit tips ekoran dari kejadian malang aku.

1. bila on laptop, pasang sekali bateri. ianya berfungsi sebagai backup kalau tiba2 blackout or anak2 menakan berlari kemudian tersadung wayar pengecas. Grrrrrr!

2. setiap kali kau rasakan kau dah pergi jauh dalam dunia menaip, harus diingat perlu save. Save, save, save, and save. Supaya tiba2 ada satu kejadian di mana kau sibuk klik sana sini, kau terklik 'no' bagi soalan 'do you want to save this?'. Oh no!
read more

Tuesday, October 19, 2010

Nak Blah

Lagi tiga hari aku nak habiskan praktikal. Orang lain, seronok. Aku, rasa pelbagai. Macam mana aku nak tinggalkan macam tu je tanpa selesaikan perkara yang aku dah mulakan.

Aku nak tinggal semua ni dan fokus pada report dan final, kalau boleh.

Aku nak jadi seperti kau, blah macam tu je tanpa ada apa2 perasaan.

Tapi, tak boleh.

Argh, kau tak faham!
read more

Monday, October 18, 2010

Baju Feveret

Kau ada tak t-shirt, baju, jeans, baju tido, and etc yang feveret? Mean that, kau selalu nak pakai even dah lusuh bagai.

Dulu, aku pakai main sarung je. Tak kisah lah selesa or tak, asalkan pakaian pelbagai.

Berbeza sekarang, aku boleh bilang pakaian yang aku ada. Sedikit, tapi selalu pakai. Asalkan aku selesa. Peduli pandangan orang.

Aplikasikan pakaian kepada kawan.

*jeans favor aku tertinggal kat seri malaysia time ada event tempoh hari :(
read more

Saturday, October 16, 2010

Cuti Dua Hari

Realiti kerjaya amat memenatkan. Tapi, apa boleh buat. Itu yang memberi sumber pada kau untuk meneruskan hidup pada materialnya.

Sebelum aku praktikal, ada jugak aku buat survey tentang praktikal dengan membaca kisah2 hidup manusia berpraktikal. Aku pelik, kenapa mereka menyebut 'kerja' bukan 'praktikal'. Contoh ayat seperti,

'esok kerja'
'malas pergi kerja esok'
'hari ni last aku kerja kat company ni'

kenapa tidak,

'esok praktikal'
'malas nak pergi praktikal esok'
'hari ni last aku praktikal kat company ni'.

Dan apabila aku menjalani praktikal, aku juga menggunakan istilah 'kerja'. Hal ini adalah kerana terbiasa dengan persekitaran. Inilah yang cuba diterapkan dalam agenda utama Latihan Industri. Menyiapkan para pelajar bersedia di alam kerjaya. Oh, skem.

Aku bekerja enam hari seminggu. Cuti hanya 24 jam. Minggu ini 48 jam. Kau tahu betapa 48 jam itu sangat beharga buat aku?

So heaven ^_^
read more

Friday, October 15, 2010

Private

Aku tak tahu nak terangkan bagaimana lagi bila orang rapat sendiri tak memahami.

Kau tahu apa itu personal? atau private?

Aku tak tahu engkau. Tapi jika kau seperti aku pasti kau memahami.

Begini, cerita bermula ketika kau kecil. Fitrahnya, kau dilahirkan suci. Membesar dengan sifat baka dan persekitaran. Mulanya, kau rasa semua perkara kau boleh kongsi. Tak kisah, perkara sekecil mana pun kau akan kongsi kerana kau percaya orang terdekat kau sentiasa ada untuk mendengar dan menyokong.

Lama kelamaan, semakin kau membesar kau mula merasakan dalam sesuatu keadaan hanya perlu kau di dalamnya. Dalam keadaan tertentu pula, kau sendiri tahu kau dan orang lain perlu ada di dalamnya. Keadaan bergantung pada selama mana kau selesa. Dan tanpa paksaan atau dikawal oleh sesiapa, kau mampu membahagikan keadaan dan watak di dalamnya.

Sampai di peringkat ini.

Segala2nya serius. Ini adalah soal undang2, peraturan, polisi yang telah engkau tetapkan. Tidak boleh dirayu atau diringankan hukuman jika ia melibatkan orang terdekat, atau paling dekat. Jangan sesekali rempuh akta.

Begitu juga halnya dalam kehidupan, hari2 yang kau lalui. Selama mana undang2 dalam diri kau tidak dipinda, selama itu ianya teguh.

Aku lawan mak. Aku minta untuk ketepikan soal siapa dia kerana telah aku cakap awal tadi, dia juga manusia. Mungkin hayatnya menjaga pertalian kerana tiada lain selain itu. Jadi, aku katakan jika ada lain selain itu, maka perbuatan sekaligus bertentangan. Tidak lagi sama seperti awalnya. Satu dibalas dua. Dua dibalas satu. Padanan.

Oh, aku tak mungkin hidup lama dalam kalangan manusia begini. Aku tidak berubah cuma aku akan sedaya keluar dalam kalangan itu kerana aku, jiwa, serta akal terlalu kuat. Maafkan aku.

Sebenarnya, zarah itu pun peribadi aku. Aku tak mahu siapa tahu termasuk kau, jiwa asing bagi aku.
read more

No One Can Help You Unless Yourself

Bila nak akhir2 semester macam ni, semangat kian berkurang. Azam, janji, dan tekad tak lagi macam awal2 semester yang sangat membara.

Serius, tiga minggu aku dalam keadaan down. Tak mahu ambil peduli apa. Dan persoalan tak habis2 datang sampai aku tak tahu aku belajar ni untuk siapa, untuk apa aku belajar, dan kenapa aku belajar sesuatu yang bukan aku suka? Tapi macam selalu orang cakap, 'life has to go on'. Yes, aku lalui. Aku rasa sendiri. Rasa hari2 yang tak bahagia, rasa tak enjoy my ride. Time tu, rasa sedih ya amat. Tapi orang keliling hanya dapat tengok aku senyum. Aku tak berpura, cuma aku tak perlu beritahu semua orang yang aku ada masalah melalui mimik, emosi, dan kelakuan rutin.

Apa yang aku perlu?

'no one can help you unless yourself'

Aku harus lakukan sesuatu. Mintak restu mak ayah, kemudian mencari penawar. Tiga jam aku di library, sendiri. Aku habiskan masa dengan memahami,

'towards greater heights, between fantasy and reality', and
'insan di bawah cahaya Ilahi'.

Alhamdullilah, aku sembuh. Dan semangat kembali datang.

:)
read more

Thursday, October 14, 2010

Gempak Plan

Esok aku cuti. Jumaat dan sabtu. Esok, family buat majlis keramaian dalam 12pm. Selalu jugak buat macam ni tiap2 tahun, paling sedikit anggota keluarga tidak lebih tiga puluh orang. Esok, pastinya lebih ramai.

Aku target jumaat and sabtu nak basuh baju, then nak buat draft report supaya ahad ni boleh emailkan terus to mdm zanariah.

then,
ahad
isnin
selasa
rabu
khamis
jumaat

yay! praktikal dah habis. hohoho

okay, enam hari yang tinggal, aku sedaya upaya akan setelkan celcom dealer system and main stock control. Dalam pada yang sama pulun study untuk test 3 calculus.

Itu sahaja. bye!
read more

Plot

Yeehaaa! today is end of lecture. So, dah tak ada class lagi untuk diploma. InsyaAllah. Di bawah adalah beberapa rentetan peristiwa2 penting;

13/10/2010 : mdm zanariah datang melawat
14/10/2010 : test 2 calculus
17/10/2010 : report draft submission
21/10/2010 : test 3 calculus
22/10/2010 : last day of practical

01/11/2010 : presentation
02/11/2010 : calculus final
05/11/2010 : my birthday

eh, penting jugak ke last date tu? hehe
read more

Monday, October 11, 2010

Home | Facebook

Bila aku bukak facebook, aku tak suka tengok home. Menyemak. Jenis tak ambik peduli kawan2 sekalian nak update apa. Who cares? haha. Selfish betoi.

Tapi, bila start praktikal aku dah mula ambik peduli. Sebab ada info di situ. Info seperti, tarikh lawatan pensyarah, tarikh present, tarikh macam2 lagi. Semua tu penting. Kalau aku tak amek peduli jugak, memang nahas ah sebab bila praktikal kedudukan masing2 tidak lagi berkelompok. Tambahan lagi, kawan2 akan update their system progress. Kena ambik tahu gak supaya aku akan lebih bersungguh apabila mengetahui sistem kawan2 yang hampir siap. hehe.
read more

Saturday, October 9, 2010

Menanti 101010 Dengan Penuh Sabar

08102010, ada jamuan raya. Nanti kalau sempat, akan ku upload foto2 nya. haha. Depa semua kalut nak bergambar pasai pakai baju raya.

Esok, ahad. Hari minggu. Sepatutnya, aku cuti. Tapi, kat ofis tak ada orang. So, kena pergi jugak. Maybe half day je kot.

Esok, 10102010. Lawa punya date. Angkasawan pun sibuk nak kawin hari tu. Aku pun sibuk jugak ah nak dating 101010. Senang nak ingat first date, konon.

Then, praktikal aku hanya tinggal lagi dua minggu. Yeeha! Final calculus lak 2 November. Kau pun tahu kan, tak sabaaaaaaaaar sangat semua ni!
read more

Friday, October 8, 2010

Syurga Itu Sejuk Untuk Didiami, Jangan Lari

Kau ceritakan kehilangan ayah kau. Aku sedih. Sungguh sedih. Perasaan ini merobek hati paling dalam. Aku kenal kau dua tahun lalu, 2008.

Sayangnya, kau tak tahu aku ada.
read more

Thursday, October 7, 2010

Mimpi

Best ah mimpi semalam. Aku mimpi aku dah dapat diploma. Lulus dengan jayanya. Hanya Tuhan je tau perasaan aku time tu. Sangaaaat hepy!

Lepas tu, macam mana tah, dalam mimpi tu jumpa paan. Paan tengah jual aksesori komputer. Masa tu tak tau nak respon apa depan paan. Ada jugak malu2. hehe

Lepas tu terjaga.

Herm.
read more

Wednesday, October 6, 2010

Life is Hard

Hari ni, aku pegi jumpe prof. Cakap seperti Q sarankan. Alhamdullilah, semua settle.

Tapi, tak pasti semalam mimpi atau apa. Jam lebih kurang dua pagi. Q call. He is so harshed to me. Sedih.

Tapi, aku anggap macam tak ada apa2. Aku tak mahu ambil serius. Anggap sebagai tempias dari tekanan kerjanya.

Good luck, amalina.
read more

When I'm On The Down Stage

'dare to face our own destiny is most important thing in life. face it even it will cost ur life..' - Q

'buat keja main2 dah la. focus untuk study lebih' - paan

'jangan putus asa lin, usaha sehabis baik. jangan ponteng class saat2 akhir macam ni tau. shud yakin lin mesti boleh. Allah takkan bagi dugaan yang tak mampu kita tempuh. so, anggap ni dugaan untuk lin sukses. chayok! :) - shud

Thank you, guys.
read more

The Real Facebook

Dah ramai sanak saudara yang mohon untuk jadi rakan di facebook. Dulu, aku fikir panjang jugak. One day, akan jadi tak best bila orang rapat dengan kau tahu segala aktiviti kau.

At last, aku decide buat dua akaun. Satu untuk kumpulan saudara mara dan rakan taulan dan tak kisah ah sape kau. Dan satu lagi akaun, aku kisah kau sapa. Tapi, jangan sampai saudara mara tau kau ada dua akaun. Kawan2 rapat tahu takpe, coz bila diarong add, mean that diorang nak tahu update kau. Mean that, they care of you.

Oh facebook, so fake! haha

*aku deactivated facebook kedua jap hari tu. now, nak activated balik. so, bye2 fb1. Nothing there unless faking people.
read more

Baling Town

Hari pertama.
-aku tak dapat sales ape pun.

Hari kedua.
-banyak dapat sales.
-jumpa shud (it have been almost 4 months since last i met her)
read more

Anak Bapak

Aku tak pasti bapak kau macam bapak aku. Setiap kali aku nak ke mana2, dia akan panggil kejap cakap dengan dia. Bagi nasihat. Dari dulu sampai sekarang, even aku nak pergi tak jauh, tak lama. Dulu, masa mula2 nak jadi remaja ada jugak aku rasa rimas. Rasa selalu tertanya 'ayah tak percaya kat aku ke? aku ni budak lagi ke? and etc'.

Sampai peringkat ini, aku dah mula faham tentang tanggungjawab.

Sekurang-kurangnya, even nasihat dia tak semuanya disemat betul2, adakala bila nak buat sesuatu, aku teringat 'ayah sayangkan aku'.

Hari tu nak pergi Baling Town dua hari, bapak pesan;

1. sibuk macam mana kejar dunia pun, sembahyang jangan tinggal
2. jaga maruah

Aku selalu lalai.
read more

Tuesday, October 5, 2010

I Have Something to Tell You (ii)

Rasa macam label tak perlu kot. Tulis je apa rasa, tanpa labelan. Ok set, tak payah label. Right now, layout dah ubah. Dulu kan, aku cukup nyampah dengan kartun2, animasi2 yang berwarna-warni semua. Memang rasa budak gila ah sapa yang suka macam tu.

Now, aku dah jadi budak :)

Nak tau? Bilik aku penuh dengan sticker2 yang entah pape. Dan bila mak tengok, mesti mak akan cakap 'tadika'. Warna warni tu bukan tadika la mak, ia menggambarkan hati yang ceria.

Keadaan sekarang tak berapa nak ok lagi. Mungkin dengan cara warna-warnikan keadaan sekeliling even hati sebenarnya gelap dan kosong akan meningkatkan kepositifan minda sekaligus menjadikan hari2 mendatang lebih baik dari hari semalam.
read more

'life is one grand, sweet song, so start the music' - Ronald Reagan

See, 5 hari aku tak update kat sini. Dah terlalu lama rasanyaaaa. Banyak yang nak cerita. Tak tau nak mulakan. Ok, dimulakan dengan bismillah..

:)
read more

Monday, October 4, 2010

04102010

mujur dia tidak kisah
aku tanpa hadiah.

mujur dia tidak kisah
yang sebenarnya aku lupa.

tengok kalendar,
OMG!

sorry..
Q, happy birthday!
read more

Thursday, September 30, 2010

I Have Something to Tell You

Belum cuti semester lagi, aku dah ada plan. Memang tak sabar ah nak tunggu cuti. Banyak sangat plan. Tapi, plan untuk blog ni aku bagi tau malam ni je.

1. label
aku ingat nak relabel balik semua entri. Nak bagi ada susunan mengikut label. Hanya aku sorang saja tau apa maksud di sebalik label tu.

2. domain
kalau boleh, nak macam ni www.amalyyna.com

3. nak letak my blog list

4. tak tau lagi bila nak public blog ni sebab aku selesa dengan keadaan sekarang ni

5. nak baca balik semua entri. delete yang mana tak berkenaan.

6. nak tukar layout, template apa semua.

7. nak disable to comment entry, nak letak shoutbox. dulu buang sebab tak suka iklan ''im following u, follow me back k'. Tapi rasanya, tak lama kot shoutbox nak ada kat situ. haha

8. nak secara rasminya jadi tempat aku cakap sorang2. jadi, kalau banyak cakap kena banyak update jugak.

9. nanti kalau ada apa2 lagi, aku tambah.
read more

Selesaikan Perkara Kecil, Kegembiraan Besar Buat Saya

Buku log dah siap weh. Tapi sorry la, banyak menipu. ^_^


read more

Wake Me Up When September Ends

read more

Practical Training Log Book

Dengan ini,

saya mencadangkan agar 'Practical Training Log Book' ditukarkan kepada 'What I Have Learned Book'.

Bila aku mula menulis apa yang telah aku lakukan dua bulan lalu dalam buku log, aku mula sedar bahawa;

rutin yang aku lalui setiap hari adalah tidak penting, useless. aku perlu tahu apa yang aku dah belajar dari apa yang aku lalui, itu lebih penting.

'its not about what u faced in life, its about what you learned from facing life'.
read more

Wednesday, September 29, 2010

29 September

Birthday mak aku. Aku cuti hari ni. Petang ni baru nak plan buat apa2.

Mak, selamat hari lahir.

dari,
adik.
read more

Tuesday, September 28, 2010

Goodbye September, Hello October!

Tinggal dua hari lagi nak habiskan september. Kemudian, oktober. Mesti kau akan cakap aku ni tak savor every moment kan. Asyik menghitung. Yes, sebab aku dah tak sabar nak habiskan praktikal. Arghhh!

Ada kawan tanya, best tak praktikal?

aku jawab, 'best, as long as u love ur job'.

Love your job. Maksudnya, kau seronok mengulanginya biarpun rutin yang kau buat adalah sama. Perkara itu tak pernah membuatkan kau bosan, pagi2 lagi kau dah bersemangat nak pergi kerja, kau tak pernah kisah dengan lebihan waktu yang kau habiskan di tempat kerja. Semuanya kerana 'u love what u do', kata Steven Jobs.

Minggu ni katanya, lecturer nak datang melawat. Sebelum dia datang, dia akan call dulu. Tapi, buku log dua bulan tak update. haha. Malam ni, aku nak settle buku log tu.

Petang tadi kan, bawak mak pi jumpa sanak sedara.

Raya haji tahun ni tanpa mak di sisi T_T
read more

Sunday, September 26, 2010

Tanggungjawab

Salam. Hari ini adalah hari terakhir kat stadium ni. Semalam tak sempat nak update sebab terlaluuuu bizi. Haha, saja buat2 bizi.

Kau tahu tak? Satu formula yang ramai usahawan telah berjaya. Mudah dan ringkas.

'usaha lebih, dapat lebih'

Siapa pun tahu tentang formula itu. Tapi, keberkesanannya sejauh mana ianya dipraktikkan. Aku lihat, satu manusia ini tiada jemu membimbit flyers di tangannya sambil memujuk pelanggan membeli produknya. Ada yang tidak menghiraukannya, ada yang tertarik lalu membelinya. Persoalannya, bagaimana dia sudah kebal dengan kegagalan. Bukan sekali, tetapi beratus kali.

Lalu, aku tanya pada majikan. Apakah yang menyebabkan dia begitu bersungguh dan tidak hirau pada gagal?

Kerana wang.

Apa yang boleh wang berikan?

Keperluan.

Apakah syarat untuk seseorang memenuhi tuntutan keperluan?

Tanggungjawab.
read more

Friday, September 24, 2010

Perasmian Karnival Broadband & ICT

Malam ni memang meriah habis ah dengan bungi api segala. Aku tak ingat kali terakhir aku melihat bunga api memercik di angkasa. Bila pun aku melihatnya, pasti aku merakam detik itu; secara statik imej mahupun rakaman berminit.

Malam ini, aku hanya mahu menikmatinya sendiri, masa itu. Aku tidak mahu lihat pada masa lain dengan alat2 teknologi yang merakam. Biarkan ia berlalu tanpa aku menyimpan sebarang memori kerana memori minda sudah cukup untuk mengingati keindahan malam ini :)
read more

Can't Wait For December

Aku ada 5 blog.

1. semantik
2. janji kita
3. practical journal
4. what we learned
5. lakaran puisi

3 daripadanya sudah aku delete. Satu, disebabkan kegagalan dalam perhubungan. satu lagi, kegagalan dalam mencari persefahaman. Dan satu lagi, kegagalan dalam mempelbagaikan rutin kerja; aku bosan dengan kesamaan.

Ketiga-tiganya, disimpulkan berpunca daripada kegagalan.

Thomas Edison ada cakap, 'I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work'. Jadi, apa salahnya, aku juga sepositif beliau. Cuma, setiap blogger diberi 3 bulan pujukan untuk tidak mendelete blog permanently.

Aku tidak suka dashboard serabut dengan benda baru + benda lama. Jadi, aku hanya menunggu sehingga bulan 12 ini untuk menerbitkan satu blog lagi hasil daripada kegagalan yang lepas :)

Doakan aku berjaya.
read more

Kikis Dari Minda

Location : Darul Aman Stadium
Event : Broadband & ICT Carnival

Tiga hari aku di stadium bersama kebanjiran manusia agar aku dapat lupakan kau dan perihal lain yang mengganggu.
read more

Tweet

Seperti kata sebelum, aku tak ingin kongsi. Aku tak mahu kau rasa. Jadi, aku hanya layankan saja; hanya aku dan tulisan. Sampai di mana, aku sudah puas; aku capai klimaksnya. Klimaks bertarung sama emosi.

Aku mahu kau tahu, aku sendiri membiarkan jiwa membesar dengan peristiwa2 manis yang kau beri dan kemudian kau sentap ia satu persatu.

Terima kasih.

Kerana telah kau beri keadaan itu, sampai aku jumpa yang sepatutnya. Tapi, aku masih menunggu hati untuk ikhlaskannya.

Ikhlas untuk maafkan diri aku yang bodoh percaya engkau.
read more

Private

Kebelakangan ini, aku mahu menyendiri. Mahu lari dari kau, kau, dan juga kau. Jadi, aku benarkan hanya aku seorang ke sini. Aku tak mahu sesiapa. Aku tak perlu sesiapa. Aku perlukan masa.

Sebenarnya, banyak peristiwa yang mahu aku teriakkan. Aku dalam keadaan yang sangat nipis jiwa. Jangan kau dusta, jangan kau luka, jangan kau hina, pasti aku esak dalam tawa yang durja.

Aku mula membenci manusia.
read more

Wednesday, September 22, 2010

Another Vision

On Monday, September 20, 2010 you will receive excellent news about friendships (and relationships in general),

On Wednesday, September 22, 2010 you will have a wonderful opportunity to change your life-(this is an extremely important chance which must take priority over everything that day).

On Wednesday, October 06, 2010 you will have the possibility of receiving a large sum of money which you had not expected (don't miss this one!)

On Thursday, October 14, 2010 you will meet someone by hazard, who will probably become a great friend,

On Monday, October 18, 2010 you will have much good luck in the financial field-new and very important).

*You may be surprised to see that the days to come will be extremely beneficial to you; however, this does not surprise me.
read more

Saturday, September 18, 2010

Enam Syawal

PSY

rumah solehah

rumah syikin


*sorry guys, tak dapat berikan kualiti foto yang menarik
read more

Sedikit Nota Tak Penting

Enam syawal hari tu pergi jamuan hari raya; organised by PSY. Sebelum tu, pergi jumpa prof sebab dah janji nak pergi jumpa 15hb sept. Dah habis makan, bergambar apa semua, pergi rumah solehah. Dia buat open house. Then, pergi rumah syikin. Sampai rumah, dah maghrib. Esok tu, 16 sept kerja. Eh, bukan 16 sept najib bagi cuti ke? Tak, kena kerja jugak sebab bukan govern. Kerja punya kerja, sampai hari ni tak sempat nak bagitau momen2 penting yang banyakkk sangat dah terlepas.

Tapi takpa, tulis dulu yang mana dan.

Hari ni, abang kepada kawan aku yang kita orang selalu panggil abg ngah tu dah takde. Hari rabu tak silap, abg ngah excident. Masuk ICU. Then, operation kali pertama still koma. Buat kali kedua sebab ada darah beku kat otak. Kali kedua tu, 8 jam operation. Keadaan macam tu jugak. Hari ni, abg ngah dah takde. Doktor yang buat operation tu memang down giler sebab dia tak dapat selamatkan abg ngah. Aku cakap kat dia, 'jangan rasa bersalah, sebab dah usaha sebaik mungkin. nak berjaya or tak, hak Allah'.

Sebab yang boleh excident tu, kereta yang langgar abg ngah tu tengah laju, then pancit. Pastu, terbabas dan langgar kereta ngah. Omg, memang dasyat jugak ah sebab kereta habis remuk.

Sekarang, nak hujung bulan sembilan macam ni memang zon tak berapa selesa. Selasa ni test, jumaat ni (maybe) lecturer datang melawat. Bukan setakat hujung september ah, oktober pun sama. September + oktober, cepat la berlalu. Please.

Ada jugak kan, kadang2 aku terfikir nak delete blog ni. Kalau tanak delete pun, aku nak private kan. Sebab, tak best ah dalam keadaan macam ni sekarang. Emosi tak memberangsangkan. Tulisan pun macam berbaur tekanan. Who care? tahu, tapi rasa tak sedap hati. Takpa, nanti pertimbangkan lagi.

Chow!
read more

Sunday, September 12, 2010

Tiga Syawal

1. pergi open house | alia's family

2. pergi kenduri arwah | kak miah

3. pergi tengok orang sakit | tok njang

Duit raya sehingga tiga syawal ialah rm48. Kalau bagi pada empat syawal dah tak kira duit raya. Empat dan lima syawal, nak dok depan pc je. banyak keja woh! Enam syawal, nak study sikit then nak pergi jamuan hari raya; organised by PSY.


'it was always part of the plan to move into acting' -Aaliyah

read more

Bukan Lari, Tapi Tak Mahu Dibebani

Dari dulu aku tak suka berkongsi bilik dengan sapa2. Aku ada masalah dengan privasi. Tak best ah kalau orang tahu kau tengah nangis sebab boyfriend tak mesej >.<

Dulu, aku akan meraung menangis sorang2 dalam bilik kalau aku memang dah tak boleh handle masalah tu. Dalam setengah jam, kalau aku dah penat nangis, then tertidur. Bangun2, rasa dah takda masalah lagi. Ringan. Kalau tak tidur pun, aku keluar bilik dengan perasaan normal; takda nak ingat2 lagi.

Langkah tu efisien setiap kali aku ada masalah.

Sekarang, langkah tu macam leceh bebenor. Bukan standard umur aku lagi. Aku perlu lebih dewasa. Jadi, setiap kali ada masalah kebelakangan setahun ini aku hanya perlu letak kepala atas bantal then resetkan otak aku seperti tak ada apa2 berlaku. Kemudian, aku tidur dan masalah tenggelam dan aku berharap supaya jangan timbul2 lagi sekalipun aku dah bangun tidur.

Langkah ini efisien buat masa ini. Tapi kan, kau tahu berapa banyak masa dah aku habiskan dengan langkah ini?
read more

Dua Syawal

rumah ain

rumah jah

rumah luqman


'a loyal friend laughs at your jokes when they're not so good, and sympathizes with your problems when they're not so bad' -Arnold H. Glasgow
read more

Saturday, September 11, 2010

Kembalikan 3kg Aku

Hari ni nak basuh baju sebakul.

Aku naik atas mesin bmi ahad lepas. Keputusan,

abnormal weight.

Bulan posa kot.

Lepas habis basuh baju, tak ada plan apa2 lagi. Cuma nak pi topup sat.
read more

Friday, September 10, 2010

Satu Syawal

1. Hantar semayang raya.

2. Ziarah pusara. 'hidup ini sementara'.

3. Tok Mud. 'putaran hidup. kita akan jadi baby. apa yang baby nakkan? perhatian'.

4. Kak Siah. 'apakah kamu tidak melihat dan berfikir serta hati kamu berdetik di atas tiap2 satu perbuatan? teladani'.

5. Wa. 'sepi. bukan harta aku nakkan'.

6. Azizan. 'perancangan itu perlu'.

7. Sanak-saudara. 'ikatan'.

8. Achik. 'we're family'.
read more

F.A.Q

Hilangkan F.

Mau tahu, sampai bila?
read more

I Need a Doctor

Hari ni hari kebesaran. Sepatutya aku fikir bahagia saja. Pergi kau rasa hiba. Syuh.

Kawan baik aku, Lat. Waktu tu, enam belas tahun. Aku banyak kongsi dengan dia. Mak dia, mak aku. Bapak dia, bapak aku. Duit dia, duit aku. Boyfriend dia, boyfriend dia la. Haha.

Lepas break dengan Amri, dia ada semangat baru. Dia tanak sapa2 dah lepas tu. Kira macam nak membujang sampai kawin. Sebagai orang yang 'pro' dalam hubungan tak sama jenis, dia cakap kat aku, 'aku tunggu doktor mai minang aku'.

'doktor?'

'doktor boleh ubat aku. ubat jiwa', dia menambah.

*orang bercinta suka cakap berlapik. Kalau dah tak suka, cuba cakap 'hoi, pergi main jauh2. aku dah buang kau!'. Tak boleh?
read more

Buwek!

Aku perlu paracetamol. Tapi tanak telan. Aku nak kau masukkan pelan2 dari kepala aku, supaya aku dapat tidur tenang.

Ah, pahit!

Muntah.

*penawar selalunya pahit
read more

Rutin Anak Perempuan di Pagi Raya

Dulu,
ala, semua ni ke nak kena iron? banyaknyaaaaaa.

Sekarang,
cepat letak sini ha baju sapa yang nak iron.


'apologizing doesnt always mean that im wrong and the other person is right. it just means that i value my relationship more than my ego'

Happy Eid Fitri 1431H!

beloved,
amalina
read more

Hadiah

'ni hadiah paling best raya kali ni', katanya.

Aku senyum dalam hati. Perasaan takut masih ada.
read more

Hilang

Pagi tadi masa keluar pegi kerja, tepi jalan rata2 gantung kaki lembu. Balik dari kerja pulak, jalan sesak. Sampai rumah, semua orang sibuk. Aku masuk bilik, tidur.

Hoi, mana pergi semangat raya hah?
read more

Thursday, September 9, 2010

'kebetulan mentua anjang pergi hari ni'

Ayah seorang pendiam. Tapi sekali bukak mulut, maksudnya mendalam. Tuturnya lembut, tapi tajam. Waktu berbuka tadi,

'tengok, kita tak rancang pun nak berhimpun bukak puasa macam ni. tapi, dengan izin Tuhan, bila dijadikan satu2 keadaan tu..Dia nak kita berfikir. kalau hari last macam ni pun kita tak ambik peluang nak bukak puasa dengan orang tua, sangat2 lah rugi. tunggu lah setahun pulak.'

Alang hanya diam. Tapi orang lain dapat meneka wajah alang yang berubah.
read more

Pergi

Salam. Ibu mertua akak aku meninggal hari ni. Sedih kan, esok ummat islam akan menyambut hari kebesaran, hari kemenangan tapi buat mereka hari kesedihan. Semoga mereka sekeluarga tabah melalui hari2 mendatang.

Al-fatihah.
read more

Wednesday, September 8, 2010

080910

Mak aku tiap2 malam ajak aku pegi terawih. Kalau raya hari jumaat ni, malam ni malam akhir terawih. Dalam seminggu, ada jugak dua tiga kali aku pegi. Selebihnya, aku tolak.

Ada satu malam aku tanya mak,

kenapa tak pernah jemu ajak adik?
read more

Baju Raya Purple

Aku cakap pada mak, raya kali ni aku tanak beli apa2 pakai duit aku. Aku nak mak ayah tanggung semua.

Sebab aku rasa aku masih belasan tahun yang boleh lagi mengada-ngada.

Mak jawab mudah, 'ok'.
read more

Saturday, September 4, 2010

good morning sun shine :)

Ha, lupa nak cakap. Hari tu kan, 25 ogos 2010 ada majlis berbuka puasa bersama 40 staf yang lain di emerald puteri hotel. Till then, bye ^_^
read more

Friday, September 3, 2010

24 Ramadhan | 3 September 2010

dear electronic diary,

1 september lepas, saya nak ucapkan 'happy september!' tapi tak sempat. Tup tup, dah 4 september. okay, puratanya saya hanya ada dua bulan lagi untuk habiskan praktikal. actually, tak sampai dua bulan pun. herm.

setiap kali 1st of month, saya pasti ada nekad/iltizam baru. Paling best, bila penghujung bulan tiba saya bersemangat melakarkan agenda baru hanya di atas sekeping kertas yang setiap tarikhnya dikotakkan sama besar. 'mom, i have a new plans', sepertinya plan2 bulan lepas sudah berjaya or even my last plans is not working i've deleted them all :)

disebabkan awal bulan september adalah di bulan yang baik, saya hanya letakkan sedikit iltizam tetapi besar pengertiannya. pertama, selagimana saya percaya saya boleh lakukan, saya pasti boleh! kedua, saya positif. kau suap la ingredient of bapak negative pun, i just smile :)

saya belum beli baju raya. dan saya hanya bercuti pada hari ahad setiap minngu. oh ya, di 'kalendar akademik jul-nov 2010' menyatakan cuti raya+mid term adalah dua minggu bermula 4sept-19sept(16 hari), tetapi bukan untuk saya. saya seperti pekerja lain yang akan bekerja sehingga 9sept dan perlu memohon cuti (jika mahu) selepas 12sept. sedih.

kalau pun saya tak sempat untuk persiapan raya nanti, saya mahu ke sini sahaja. Anda juga boleh ke situ :) deen, pay for me now *wink*

itu sahaja, sekian.


"those who hate me, motivate me. those who i hate, inspire me"
read more

Monday, August 30, 2010

Selamat Hari Kebebasan; Jamung Merdeka


taman budaya, alor star | 28062009

mari kita imbau
selembar demi selembar
episod air mata tanah air.

telah lima musim kita meneguk usia
dari pelabuhan kelam ke tanjung sinar
dari jerebu udara ke langit jernih
dari rimba bukit ke lebuh raya
juragan datang dan pergi;
di mana sebenarnya kita berdiri, di bumi sendiri?

telah lahir putera bangsawan
mengibar jalur kemerdekaan
telah lahir wira berdarah rakyat
menabur baja di ladang pembangunan
telah lahir semangat pejuang
memimpin rakyat ke arah perpaduan
telah lahir arkitek bangsa
memercikkan kegemilangan Malaysia ke mata dunia.

hari ini menjelma sudah jiwa insan hadhari
dan dari kelopak matanya,
mengalir kali damai yang abadi
tetesannya yang bening
meresapi hasanah dunia dan akhirat.

rintik-rintik embun tergenang di halaman
angin sepoi-sepoi bahasa membisik ke pelesok desa
berapa harga kita sebenarnya, di bumi sendiri?

mari kita nyalakan lilin dari jamung puisi
menyemarakkan tembang bahtera merdeka
biar lirik dan irama kita senada
alunkan pada tanah pusaka ini
agar tidak dicemari rengekan biadap hak ketuanan
tidak dibolosi tusukan curang anak dagang.

tahun beredar dekad berlalu
dan kita semakin dimamah usia,
pergeseran, memusnahkan perpaduan kita, di bumi sendiri?

mari kita bebatkan luka di muka
mari kita bebatkan luka di dada
mari kita bebatkan luka di sukma
biar darah sengketa mengalir sejahtera
biar darah cinta meresap ke tulang bangsa
biar darah silaturahim bertunjang ke jantung kita.

karya
Razali Mohd Yussof
read more

Dia Minta Putus, Apa Nak Buat?

Satu hari yang cerah, ketika kau & dia keluar bersama-sama seperti hujung minggu sebelum’nya, kau mula perasan akan sikap pasangan yang sedikit berubah dari kebiasaan.

Kau abaikan tanpa tanya kerana itu biasa — mood berubah mungkin. Hari-hari seterusnya, perubahan dia semakin ketara dan resah mula timbul di’hati tetapi masih, masih kau tak bertanyakan apa-apa kerana kau yakin akan cinta’nya.

Satu hari (lagi) yang cerah tapi lahanat juga’lah,"saya sekarang tak tahu apa (keliru) perasaan saya terhadap awak & saya rasa saya tak mampu nak bersama awak lagi…". Dan, ketika itulah hari yang cerah tiba-tiba muncul awan-awan mendung berarak, petir sabung menyabung & beralun lagu paling meruntun jiwa jauh di’hati kau. Baru kau teringat akan perubahan yang kau perasan sebelum ini. Terlewat.

"The hardest thing to do is watch the one you love love someone else." - Hussin Cendol

Tidak. Tidak semestinya dia minta putuskan hubungan kerana ada orang lain, banyak sebenarnya faktor lain yang perlu kita fikirkan dari sudut positif. Walaupun aku 99% yakin kebanyakan kes minta putus adalah kerana ada orang ketiga.

Kebanyakan orang akan menjadi tidak keruan apabila pasangan meminta untuk memutuskan hubungan. Perilaku orang tidak keruan ini termasuklah bertanya tanpa henti tentang apa kesalahan yang telah di’lakukan, apa si dia sudah ada orang lain, masih tiadakah ruang di’hati dia, kenapa buat begini, kenapa begitu, hitu hini.

Apa yang aku boleh cakap, JANGAN buat begitu. Sikap tidak keruan begini akan membentuk satu persepsi dalam diri si dia yang mengatakan kau adalah seorang yang tidak boleh menerima sesuatu yang buruk dengan positif.

Ingat fakta ini, sekali dia luahkan niat mahu memutuskan hubungan, hubungan itu sebenarnya telah terputus tanpa sedar seminggu, atau dua minggu, atau sebulan, atau mungkin setahun yang lepas. Apa pun yang kau lakukan selepas lafaz itu, realitinya hubungan kau & dia telah putus. The end. Noktah. Habis. Zero. Nada. Nilch.

"Everyone in life is gonna hurt you, you just have to figure out which people are worth the pain."- Erica Baican

Beritahu dia, mungkin keputusan untuk memutuskan hubungan adalah satu jalan yang terbaik untuk kau & dia. Itu berat, aku tahu. Kau akan merasa tidak selesa yang teramat sangat untuk bersetuju dengan permintaan lahanat itu, tetapi percayalah, meminta penjelasan berulang kali & bertengkar dek kerana hal ini akan membuatkan keadaan lebih buruk. Bentuk satu persepsi POSITIF sebelum dia melangkah pergi.

Mungkin (aku kata mungkin), dengan melihat sikap positif kau menerima keputusan dia, dia akan berasa lebih selesa untuk kembali ke pangkuan kau satu hari nanti. Berikan dia ruang untuk meneroka sesuatu yang lain sebelum dia sedar yang apa yang dia ada bersama kau adalah yang terbaik.

"If two past lovers can remain friends, either they never were in love or they still are" - MIB

Jangan ulangi silap bodoh aku. Selamat bulan Jun kawan-kawan.

p/s: entri di atas bertarikh 01-June-2008 / 03:57am oleh mohd ismail. kawan aku, putus cinta baru2 ini dan ayat pasrah dia 'tak tahu nak buat ape dah'. aku akan menyuruhnya membaca ini, dan moga dia lebih tabah di hari mendatang! :)
read more

'just think of me, i will be there'

If some thing happens and you lose me, please dont 'think that' the end, come and find again.
read more

Sunday, August 29, 2010

Time is Making Fools of us Again

Saya bukannya tak sabar nak berhari raya. Sayu je nak lepaskan Ramadhan pergi. Saya sebenarnya tak sabar nak lalui masa dengan cepat! Please.
read more

What I Learned #6

Belajar,
saya tahu apa yang akan diajar berdasarkan silibus yang diberi. Semuanya tercatat dalam 'study plan'. Malah, saya boleh jangkakan apa yang bakal ditanya.

Bekerja,
Arahan datang dari semasa ke semasa. Tiada silibus untuk menyenaraikan apa yang perlu dibuat. Jadi, ianya memerlukan saya sentiasa bersedia dengan tugasan yang tak dapat dijangkakan.


'to be prepared is half the victory'-Miguel Cervantes
read more

Wednesday, August 11, 2010

Pesanan Ringkas

1. "sempena Ramadhan yang mulia ini, saya (lan tulis nama penuh ni dalam ruangan ni) ingin memohon maaf atas segala ketelanjuran and kalau ada apa2 hutang halalkan ye. hehe. semoga pada Ramadhan ini amalan kita lebih baik dari tahun2 yang lepas. InsyaAllah. dan semoga Allah S.W.T ampuni dosa kita semua. tq (^_^)v"- azlan

2. "khamis cari jumaat, nak tanya nampak tak sabtu agar ingatkan ahad bagitau isnin supaya tak lupa mesej kat selasa yang rabu dah puasa! selamat menyambut Ramadhan (",)"- kiroh

3. "sabda Rasullulah S.A.W, celuplah jarimu ke dalam air laut, air yang menitis ke jarimu adalah nikmat dunia, baki air laut yang terbentang luas itulah nikmat syurga. semoga Ramadhan kali ini dilalui dengan penuh keimanan dan kesabaran. salam Ramadhan (",)"- rosliza

4."doa tahan puasa, allahummabaringsanawabaingsiniwataktahanwamaumatiwalihatjammasihlamalagitakdenasiwatibaimeginantilainkaliwaganti. selamat berpuasa!" - adib

5. "selamat berpuasa esok" - paan

6. "kunci jam pukul 4:30 pagi esok. tak yah berjaga, pi tidoq" - dad

*mesej dalam inbox pasal puasa sikit je. awak tentu banyak kan? ini pulak mesej saya sempena Ramadhan.

dear family members,
rasa sayu. serius, dari petang tadi rasa sayu. bukan sebab esok kita dah tak boleh lunch, tapi rasa macam tak sedap hati la. maybe, i think too much. ye la, last year kita puasa sama2 sebulan, sambut raya sama2. harap sangat, kita dapat lalui sebulan Ramadhan sama2 tahun ni then raya pun sama2 lagi.

dear friends,
saya minta maaf kalau ada kebencian, walau sikit bila anda terfikirkan saya. selamat menjalani ibadah puasa :)
read more

Tuesday, August 3, 2010

What I Learned #5

'no matter how many face you wear to see people, you are still yourself when you alone!'
read more

Saturday, July 31, 2010

Tangan Kanan Memberi, Jangan Sampai Tangan Kiri Tahu

Aku ada dua orang kawan. Satu jadi A, satu lagi jadi B, dan aku jadi C.

Seorang ni pagi2 lagi,

A : aku puasa la weh.
C : puasa apa?
A : puasa ganti.

Seoarang lagi pulak dah nak masuk magrib,

C : beli untuk sapa?
B : untuk aku la.
C : puasa?
B : yup.
C : ganti?
B : tak, sunat.
read more

Remind Me

On Monday, August 02, 2010, I see you receiving some excellent news regarding friendship or romance. (esoknya, aku ada test larh!)
On Monday, August 09, 2010, you will have an exceptional opportunity to change your life. (no idea)
On Friday, August 13, 2010, I see you receiving a significant amount of money. (elaun masuk)
On Wednesday, August 18, 2010, you will meet someone unexpectedly and it will turn into a relationship. (wah, wah, wah! cant wait)
On Saturday, August 21, 2010, you will experience some new luck with money. (iye?)
*i got them from my friend vision. hehe, will see!
read more

Wednesday, July 28, 2010

'survival today means innovating and doing things that no one else does' - Machida, President of Sharp

Im most comfortable when im mixing things up a little bit. I like novelty in small doses. Im drawn to harmony and compassion. I value commonalities over differences. I have no trouble finding contentment wherever im in life. Im happy in the now. I believe that if i look closely enough at people, they all have worth.

Im naturally very aggressive and competitive. I go for what i want. I like to get ahead, but there is nothing traditional about my approach to success. I use my creativity and my wit to my advantage. Im a flexible thinker. I have a lot of inner fire and strength. I harness my passion well.

There is no reason i cant reach for the sky.
read more

Roda

Bila di atas, kau begitu seronok. Tapi bila di bawah, kau merungut. Fahami, dan bisik 'sekarang aku di bawah'; supaya kau sedar kau sedang diuji.

Sampai bila putaran bergerak dengan masa, kau mula tinggalkan rasa sakit tadi. Kau mula rasai nikmat dan kau berkata 'terima kasih, kerana sakitkan aku'.

Dengan itu, putaran tidak akan pernah berhenti. Bersilih ganti. Suka duka. Gembira kecewa. Pahit manis. Akhirnya, buat kau tabah.

Aku tidak pasti, berapa putaran yang kau harus hadapi untuk lengkapkan hayat kau. Tapi, selama mana kau hadapi dan redahi, selama itu hidup memimpin kau. Mengajari kau.

Dan tiba-tiba,

saat kau di atas, kau bagai boleh merasa saat kejatuhan itu. Jadi, bekalannya kau sudah sedia. Apa lagi yang harus aku katakan.

Kau sudah cukup kuat untuk mengenali putaran :)
read more

Monday, July 26, 2010

'win through your actions, never through arguments' - Robert Greene

kau tahu apa yang aku benar-benar perlukan buat masa sekarang?

masa dan kekuatan.

argh!
read more

Sunday, July 25, 2010

Hujung Minggu Saya

read more

Thursday, July 22, 2010

What I Learned #3

Working Under CCTV.

Belajar untuk berpura-pura. Kau harus berlakon sekalipun kau bukan pelakon terbaik. Setiap gerak-geri terbatas. Ada kuasa atasan sedang perhati walaupun kau tak perlu berhadapan dengannya.

Cuma sesekali aku terfikir ini;

1. batas sememangnya sudah lama wujud.
2. perbuatan kita sebenarnya sentiasa diperhatikan.
read more

Wednesday, July 21, 2010

Syurga Itu Terlalu Jauh Sayang, Jangan Lari

Begini.

Aku ada impian. Aku nak kau baring sebelah aku, pandang langit sama2 dan aku akan mula kisahkan apa yang dimimpi. Orang cakap, kita perlu perhati deria tafsir bila konves wujud antara kita. Tak payah.

Kau hanya diam. Aku pun sama, dari tadi. Bukan rasa kekok, tapi rasa tak hadir bersama. Dan bila masa mula jalan bersama dengan apa yang ditetapkan Tuhan, kita rasa selesa. Kita masih mahu rasa.

Tapi, keadaan berkeras. Kau katakan kebetulan. Aku bilang, masa yang sisa akan camtumkan kita.

Ah, aku mahu kau!
read more

Malam Ini Aku Punya

Aku sangat sibuk malam ni. Banyak kerja tertangguh. Serabut gila. Dalam tengah berkeadaan macam ni, aku mahu bersahaja. Buat2 macam tada apa2 yang penting. Tengok2, dah pukul 12am. Badan makin sesak dan mahu cakap 'gudnite'. Kau tahu, ini malam kedua aku berusaha untuk tidur lewat lepas adik beradik semua cakap aku macam budak sekolah. Galas beg kat belakang tiap2 hari then tidur sebelum pukul 9pm. Aku tahu, sebelah jiwa lagi mendesak untuk aku buat kerja segala. Tapi, aku akan jadi sedegil mahu. Sebab, aku mahu nikmati malam seperti aku sudah tiada esok. Hell.
read more

Fakta Nombor | 21072010

15 hari berkecimpung
10 minit curi2 online
8 jam tidur
6 hari bekerja
6 jam bertemu prof dalam seminggu
4 hari rabun
3 hari nampak segala
2 jam bersama family
1 hari cuti

suddenly, i miss my mom.
:(
read more

Saturday, July 17, 2010

Pall Mall

waktu: di meja makan tadi bersama sebilangan staff yang lain.

Semasa kepala ditundukkan untuk menyuap nasi, aku terpandang sekotak rokok pall mall. Aku tolak ke tepi sehingga aku pasti graphic di kotak itu tidak mengganggu kelancaran proses menyuap.

Mujur aku bukan seorang perokok, kalau tidak usaha kerajaan pasti berhasil apabila hanya melihat graphic di kotak sudah menyentap selera.
read more

Perut ke Depan, Lemak Disembunyi

Hari pertama.
-lengkap berbaju kurung, kasut bertutup siap bersarung kaki, serta kad pelajar di leher. okay, skem segala. hehe.

Hari kesebelas.
-untuk makluman tuan puan, hari ni hari kesebelas ya. masih lengkap berbaju kurung dan berselipar. no sarung kaki and no student card.

Hari keseterusnya.
-aku nak sarung jersi brazil, german, itali and spain. then, selipar. pasai bos pernah cakap, ada satu orang, pakai seluar sekerat, baju pagoda, selipar haus, tapi poket penuh!

Dan bos mula bersuara,

you tu sapa ha?
owh ok, im not the 'tokey' yet.
and i wish you will be the 'tokey' soon.
hope so :)
read more

Wednesday, July 14, 2010

What I Learned #2

1. keikhlasan dalam niat.

2. 'bila sampai satu tahap, awak mahu membutakan mata agar awak dapat melihat indah hatinya bukan indah luarnya'.

3. 'you are being expert not because you are genius, but the practice you have done'.

4. orang lebih mudah cakap terima kasih daripada sama-sama. tak percaya? trust me.

5. lapang sebelum sempit.

6. sihat sebelum sakit.

7. masa dan kekuatan. ada empat perbezaan.
-ada masa ada kekuatan
-ada masa tiada kekuatan
-tiada masa ada kekuatan
-tiada masa tiada kekuatan
read more

Sunday, July 4, 2010

Praktikal Nanti Kena Buat Sistem Apa Hah?

Macam best pulak. Esok start praktikal, hari ni sampai surat. Pandai posmen aim. Dalam surat tu menghendaki aku melaporkan diri pada 5 Julai 2010 (isnin). Menurutnya lagi, praktikal berakhir 22 Oktober 2010. Surat difooterkan dengan 'Selamat Menjalani Latihan Praktik'.

read more

Saturday, July 3, 2010

Tanya Saja Pada Jiwa, Pasti Ia Tahu Gambarkan Percutian Tanpa Bukti

Hai. Hampir lupa nak ceritakan percutian dua hari satu malam lepas. Kehidupan sepatutnya lebih ringkas, begitu juga dengan percutian.

1. Bertolak malam. Seperti vampire yang keluar mencari mangsa, aku juga bagai teruja dengan malam. Jauh dari kesibukan, kepanasan, dan kehausan adalah satu sebab tidak memilih siang hari.

2. Sangat berbeza.

3. Sangat berbeza.

4. Sangat berbeza. Aku rasa aku mula lalui satu perubahan mungkin. Kalau bukan perubahan barangkali mood swing agaknya. Ah, tengok saja pada masa akan datang. Seperti selalunya, aku mengambil masa antara 10 hingga 15 minit untuk redha melepaskan momen2 indah terlepas di depan mata. Selepas minit muram itu, aku kembali senyum dan memujuk untuk berhibur dengan suasana, percutian, mahupun peristiwa tanpa sebuah kamera kabur di tangan. Berbeza kali ini, bersama kamera kabur di tangan aku hanya menjadi jurufoto bagi mereka2 yang mahu merakam momen2 indah. Ada beberapa foto sahaja aku sertai kerana memenuhi ajakan mereka. Tidak ketinggalan aku rakamkan alam, langit, keseluruhan kawasan tanpa ada manusia di dalamnya. Tidak tahu mana perginya feel menggaya kacak dsb. Akhirnya bukti suasana, percutian mahupun peristiwa hanya lekat di jiwa tanpa aku kisah tiada jari telunjuk bersama jari hantu aku yang bangun serentak untuk menyatakan 'peace' sambil senyum melebar di depan lensa.
read more

March '10

when i daydream i pretend im the heroine
read more

Thursday, July 1, 2010

Satu Per Dua

Bagi yang menghitung detik, hari ini adalah hari pertama bagi enam bulan yang akan datang. Tiga puluh jun pula adalah hari terakhir bagi enam bulan yang lepas. Campur keduanya masing-masing akan menghasilkan satu tahun. Lama-kelamaan satu tahun demi satu tahun akan menambah riwayat kau mahupun aku.

Selamat bulan Julai kawan2.
:)
read more

Monday, June 28, 2010

Yay, Honeymoon Datang Lagi!

Tak pe, teman bukannye pegi lame pun. Kome jangan la riso. Teman bukan pegi bersuko-suko, teman nak melawat sedare2 teman. Yang kome nak bersedih ni nape? Iye, nanti teman kirim salam kat abang jay ye. Dah dah. Teman dah nak pegi ni. Jage diri.

salam sayang,
teman.


read more

1980

Selepas bersarapan, aku menaiki sebuah mesin masa. Sewaktu di dalam mesin, aku diajukan beberapa soalan. Aku tanya, 'untuk apa ya saya jawab soalan ini?'. 'Ah, bising kau! jawab je la', kapten membalas dengan bengis. Melihat mukanya yang bertukar merah, aku jawab satu demi satu soalan dengan intonasi suara yang agak rendah. Dia mark jawapan aku kesemuanya. 'nah, hang punya result!'. 'uuii, ni mesti penang mai ni. hidung pun mancung', bisik hati aku.

Result: You are the 1980s. You are a larger than life, ambitious person. You believe that you should live big or go home. You appreciate the bold days of the 1980s, when no one ever toned it down. You believe in working hard and playing hard. You cant help but love money and nice things. You are a bit ruthless and power hungry. The one who dies with the most toys wins, right?

Aku pandang muka dia, senyum tak senyum. At last, senyum jugak. Lantas aku ucap 'tenkiu!'.

Lepas tu, dia sempat jugak pesan 'jangan dok gila duit sangat naa'.

Lantang aku balas, 'orang gila pun gila duit wei!'.
read more

Sunday, June 27, 2010

Dengan atau Tanpamu


tika ku disentuh cinta
cinta menghiriskan lara
bila kerinduan sendiri tanpamu
kadang merunsingkan jiwaku

namun aku tetap tegar jua
lalu ku tempuhi semuanya
cinta luhur digilap menjadi cahaya
dengan mu hidup lebih sempurna

keyakinan ku pun semakin bertambah
semakin kuat kaki mengatur langkah
rasa tepatnya pilih hidup bersama denganmu

sebelum terjatuh sakit yang tak tertanggung
atau kemungkinan langit esok mendung
di bawah langit yang terbuka
ku mohon rahmat Tuhan yang esa

kalau ditakdirkan aku harus berhadapan
berakhirnya suatu ikatan
akan aku relakan pada perpisahan
nyawa berpisah dari badan

kalau ditakdirkan terputus di pertengahan
suratan sebuah percintaan
sanggup aku rasakan pedih perpisahan
walau terhiris perasaan
sakitnya biar aku rasakan.
read more

'its not what you have, its what u do with u have'

read more

Gimat

Seminggu sahaja lagi, saya akan memasuki semester baru. Seronok bakal semester kali ini kerana saya tidak perlu terikat lagi dengan seorang yang saya beri nama 'gimat'.

Terikat di sini sama juga seperti tersepit. Tidak boleh lari. Mahu atau tidak, harus lalui.

Terikat kerana bilangan tenaga pengajar yang kurang. Katakan, tiga semester lepas harus berdepan dengan gimat, dua semester selepas itu berdepan dengan gimat lagi, satu semester lepas berdepan dengan gimat lagi, semester lepas berdepan dengan gimat lagi. Gimat, gimat, gimat. Saya letih melayan gimat.

Semester baru kali ini, pengambilan pelajar bertambah. Saya hanya mahu tahu, adakah pengambilan tenaga pengajar juga bertambah? Jika masih di takat lama, jadual tenaga-pengajar-yang-boleh-dikira-dengan-jari makin padat. Simpati saya bukan pada tenaga pengajar, tetapi kepada pelajar yang mendapat sisa tenaga oleh tenaga-pengajar-yang-boleh-dikira-dengan-jari.

Dengan ini, kerajaan harus tahu di mana kualiti graduan bukan berbangga dengan kuantiti graduan yang berlumba untuk samakan atau lebihi dengan negara lain.

Berbalik cerita gimat. Gimat hadir dalam hidup saya sebaik sahaja pertukaran berlaku. Saya sedar, gimat adalah cabaran buat saya. Saya tidak boleh bersenang-lenang selepas pertukaran; saya harus ada satu cabaran paling kurang untuk melengkapi hari indah lainnya. Saya harus terima gimat walaupun hati saya tidak senang dengannya.

Sebab itu, bila hati saya sedih dan kecewa dengan gimat saya bertungkus-lumus memprogramkan tetapan minda saya bahawa 'Tuhan tidak akan uji lebih dari kemampuan saya'. Hanya dengan itu, saya kembali senyum kerana saya percaya saya mampu hadapi.

Jujur, saya tidak pernah kisah akan gimat. Saya tidak kisah jika gimat mahu gagalkan saya. Tapi kadang2 persekitaran sedikit sebanyak mengganggu saya. Persekitaran lebih banyak bercakap berbanding saya dan gimat. Persekitaran lebih peka berbanding saya dan gimat. Persekitaran juga seolah melagakan saya dan gimat, saya kira.

Ah, apa saya peduli semua itu. Itu kata saya sewaktu saya bersama persekitaran. Dalam hati saya peduli sebenarnya. Dalam hati saya dendam sebenarnya, seolah saya mahu melihat persekitaran merasai tempat saya. Demi masa, saya sembuh dengan persekitaran tetapi tidak dengan gimat.

Saya tidak tahu kenapa kata ganti nama 'aku' bertukar kepada 'saya' untuk entri ini. Mungkin saya sudah bersedia untuk hadapi hari-hari formal bersama baju kurung dan kad pelajar yang sentiasa di leher. hehe.

Selamat!
read more

Saturday, June 26, 2010

What I Learned #1

1. Kalau bisnes yang kau bukak tak ada mesin canggih yang boleh kira2 depan customer, atau mesin imbas bar kod, kau kira satu2 macam ni dengan nada agak2 customer boleh dengar la. 'ayam seekor dua belas ringgit, sayur tiga ringgit, serai dua ringgit. semua sekali tujuh belas saja. nak tambah apa2 lagi?'. Kena ramah. Kalau malas bukak mulut, jangan menega. Ini tak, kau kira diam2 dalam kepala entah darab berapa kali dan terus sebut harga 'dua puluh lima ringgit semua'. Vavi tol. Jangan amal skim cepat kaya. Biar untung nipis, tapi hari2 orang cari kau.

2. Senyum. Malas senyum pendek rezeki!

Location: market
Time: 9:00 am
'customer always right'
read more

Ini Bukan Yang Dikejar #1

Ke mana saja aku pergi, aku berkobar untuk beritahu satu ayat mudah; doktor. Itupun jika ditanya.

kenapa kamu nak jadi doktor?
ermm, sebab dapat rawat orang. nanti kan, kalau cikgu sakit saya boleh ubatkan.
pandai!
aku hanya tersengih.

Tertipu dengan pakaian serba putih, kemas bertali leher, kacak berkaca mata, mulut manis sambil hulurkan gula2 setiap kali temujanji, dan sangat prihatin sehingga menghantar ke pintu keluar mendesak aku untuk menjadi sepertinya. Tidak ketinggalan, masyarakat juga mengganggapnya mulia kerana keunggulan yang dimiliki dan pendapatan berangka lebih mungkin.

Persekitaran dan masyarakat menjajah minda kanak2 tujuh tahun seperti aku tanpa aku tahu ini bukan yang dikejar enam tahun akan datang.
read more

Friday, June 25, 2010

Ketidakketahuan

kalau saja kau tahu
aku akan kau kasih
seperti tiada penghujungnya.

kalau saja kau tahu
aku akan kau puja
seperti boneka di dalam kaca.

kalau saja kau tahu
aku akan kau kejar
seperti layang terlepas talinya.

kalau saja kau tahu
aku akan kau damping
seperti esok Izrail hampiri.

sayang,
kau tak pernah tahu.

*eh eh. dah ade button 'like' la. klik jika anda 'like' kan nya. :)
read more

Wednesday, June 23, 2010

Monday, June 21, 2010

Layout | Design

Hai. Tukar layout lagi.

'sehingga aku sudah jemu dan merasakan sesuatu yang baru lebih hebat, selama itu aku akan menukar'. Aplikasikannya untuk layout atau design saja ye.

1. pemilihan warna
Sungguhpun hati aku kalerful, tetapi aku tidak sukakan satu ruang yang mempunyai pelbagai warna. Cukup satu atau dua warna untuk membezakan tajuk dan konten. Kadar kecerahan pula adalah sedap mata memandang. Jangan sampai ada yang berdetik, 'amboi mak ngah, merah bijik remia aih!'. Peduli la kan, aku punya blog. Jangan, selfish namanya itu.

2. tulisan
Aku tidak pasti ianya musim atau apa bagi aku, tapi aku mempunyai mood yang aneh. Aku tidak seperti kau yang selesa menulis dengan apa sahaja font untuk sebarang entri. Aku harus mencintai satu2 font terlebih dahulu untuk menulis dengan penuh minat. Untuk rujukan, sebelum ini aku menggunakan verdana dan kali ini aku mencintai arial.

3. kolum
Dari dulu hingga kini, hanya dua kolum bertakhta di hati.

4. imej
Aku tidak akan membenarkan blog ini disemakkan dengan pelbagai imej yang karut lagi tidak berkualiti. Kalau ada, ianya disusun dengan baik, kemas, dan saiz yang seragam.

5. latar belakang
Disebabkan aku tidak kreatif dan gagal dalam photoshop aku hanya sukakan sesuatu yang simple dan kau mula bercakap, 'alahai, cam ni je taste kau'. Ya.

6. keseluruhan
Sebolehnya, aku tidak mahu menampakkan ianya satu blog yang grand, penuh warna-warni, atau seperti blog perniagaan produk sehingga aku takut untuk membuka ruang new post. Hal ini akan menyebabkan 'stuck' dan penulisan aku menjadi tidak produktif.

Untuk kerancakkan dan kelesaan sesuatu penulisan atau idea yang dilontarkan, aku bergantung kepada bagaimana aku mencorakkan ruang terlebih dahulu. Sama saja dengan bilik tidur; tidur yang berkualiti serta selesa bermula dari susun atur, warna, kekemasan, dsb. Paling penting, aku mahu jadikannya 'hidup'.

Untuk apa semua ini?
Bukan pada tetamu yang akan bertandang ke bilik tidur, tetapi pada tuan empunya untuk merasai nikmat sepanjang detik tanpa jemu. yeah, enjoy!

Dan, sejauh mana layout atau design penting bagi kau?
read more

Mummy Kau Banyak Mulut, Daddy Kau Sepatah-Tanya-Sepatah-Jawab

Dah lama nak cakap. Tapi, tak punya masa nak hurai detail2. Tentang opposite.

Semalam, sambil menyaksikan pasukan pilihan bermain baru aku rasa sesuatu tentang opposite. Mak pun dah lama cakap tentang ini.

'Tuhan tu adil. Dia jadikan kita berbeza untuk saling melengkapi'.

Imagin aku terus terfikir FIFA World Cup 2040. Nampak gaya, mamanya berjaga seorang diri apabila papanya tak de feel langsung dekat bola.

Alahai opposite.

*nanti aku cakap lagi pasal opposite ni dengan kata kunci 'seberapa banyak perbezaan yang ada, carikan titik pertemuan, di situ ada persamaan, ada bahagia'. cewah!
read more

Bila Digantungkan, Rasa Lemas Bagai Nyawa Dah Hilang Tapi Tak Perlu Bantuan CPR Pun

read more

Sunday, June 20, 2010

Selamat Hari Bapa

Sehingga panggilan akak tadi, cukup kesemua adik beradik menghargainya di hari ini.

Kecuali, aku.

Aku mencari ruang hanya untuk aku dan dia. Tidak mahu orang lain merasai keakhraban jiwa kami berdua.

Jujur, hati ini menghargai pengorbanan.
Jujur, hati ini menghargai kudrat.
Jujur, hati ini menghargai kasih.
Jujur, hati ini menghargai segalanya darimu.

Hari-hari rindu.

Lalu,

'ayah, selamat hari bapa', sambil menggenggam kemas salam dan mencium dahi tanda kasih.

Itu saja. Tiada hadiah besar.
read more

Saturday, June 19, 2010

'Kau Bila Lagi?'. Aku Diam, Sambil Terkenang Kekasih2 Yang Perlu Aku Pilih Untuk Senangsusah Bersama

Zaid + Kienah

kat tangan kite time tu penuh dengan camera2 murahan yang kabur. makanya, kite tak de kat situ. hehe. :)
read more

Friday, June 18, 2010

Buruk | Beruk

Cepat, cari kayu api. Masing2 dibahagikan tugas. Siput, aku tak suka tempat ini. Boleh tak kau carikan tempat yang lebih bagus? Sebab aku tak selesa!

Malam itu, aku pandang sekeliling. Aku nampak hantu2 jahat pandang aku. Aku bangun dan halau. Aku jerit, 'aku benci kauuuuuu!'. Bergema satu hutan.

Aku tak perlu kau. Cuma aku nak satu ruang yang paling sempurna yang boleh beritahu aku, aku adalah serigala jadian yang bertanduk bagai api menyala yang mahu menyerang kau bila2 tanpa perlu diketahui aku, kau hanya disebelah.

Oh, sadis!
read more

Rasa

rasa, nak mulakan kembali dari kosong.
rasa, mereka datang bila tak menentang.
rasa, rintang buat menyembah.
rasa, tidak berkemampuan.
rasa, sanggup menahan.
rasa, dipilih satu dalam cincangan hancur.
rasa, malu.

rasa, PELBAGAI.
read more

Thursday, June 17, 2010

FIFA World Cup 2010 (ii)

read more

Wednesday, June 16, 2010

Send Dad a Card for Father's Day!

Check email tadi. Banyak yang dummy. Kau hanya perlu 'like' status or ape2 je kat facebook tu, inbox akan melimpah. Haih. Kalau aku tahu kau sefemes itu, tak nak la aku comment or like status kau. haha. Email yang aku dapat semalam bersubjek 'send dad a card for father's day!'. Okay la jugak, alert kan aku.

Aku pun tak tahu bila, tapi aku usha la jugak kad2 tu. e-card, siap ada poem lagi. Design tak banyak yang lawa pasai banyak anime. Poem ja yang berkenan di hati.

Jadi, dengan berbesar hati aku nak dedikasikan puisi tu di sini tapi copyright protected la.

Tak pe, ada masa aku buat sendirik. Bye.
read more

Tuesday, June 15, 2010

Pergiku Tak Lama (ii)

'waktu itu, tiada lain. yang saya fikirkan hanya mak abah. sebab kita tak tahu sape yang akan pergi dulu. kalau tak saya, mak, atau abah. kalau tak abah, mak atau saya. kalau saya pergi dulu, saya pergi tanpa keredhaan. kalau mak atau abah pergi dulu, saya lah orang yang paling sesal dalam hidup. saya tahu, berdosa diri saya buat ibu merindu. pernah sampai tiga hari saya tak makan, tapi saya seronok sebab dalam kesusahan tu saya percaya, kesenangan akan datang. banyak yang saya belajar. belajar tentang kesabaran, kesusahan, ketabahan, begitu juga hubungan dengan Tuhan. ar-rahman dan ar-rahim sentiasa ada. semua tahu, keredhaan ibubapa terletak pada keredhaan Allah. itu yang sentiasa saya takutkan; sejauhmana impian saya kejar, saya akui saya tidak dapat tidak, lari dari mereka. dalam tempoh itu, saya selalu harapkan mak abah redhakan jalan yang saya pilih. paling menyedihkan, ketika takbir malam raya. hanya Tuhan tahu, betapa hati rindukan mereka, betapa hati kosong. tak sangka, sekarang dah tujuh tahun berlalu dan saya takkan lupa peristiwa tu'.

jadi aku juga percaya,

'the only thing that stands between a man and what he wants from life is often merely the will to try it and, the faith to believe that it is possible' - Richard M. Devos

kalau punya masa, dengarkan ini; jalan cerita hidupnya.
read more