Sunday, January 31, 2010

'bizi lah sangat' - tanpa nama

Setiap kali balik dari sekolah, aku cerita apa aku belajar. Aku cerita pasal penjual sate kena amaran dengan pihak sekolah sebab jual dalam kawasan sekolah. Aku cerita pasal budak baru yang semua orang nak kawan dengan dia. Aku cerita pasal budak pengsan kat perhimpunan. Aku bagitahu siapa dapat nombor satu, dua, tiga, empat, lima, enam, sampai nombor mana aku ingat. Semua penceritaan aku didengar dengan baik sekali. Tak pernah jemu. Dapat respon yang buat hati aku senang.

Bila mana aku di peringkat ini, aku susunkan tingkat kepentingan sesuatu cerita. Bila aku fikir nak cerita, ada satu penapis akan tapis dengan pertanyaan 'perlu ke? penting sangat ke?'. Penapis ini penyebab aku cenderung to be more of a listener than a talker.

Melihat budak bilik yang keluar masuk, buat hal sendiri, bertegur bila perlu, dan lain2 buat aku tak selesa. Mungkin indipenden hari ini maksudnya terlalu luas. Teringin sekali aku nak cakap 'hey, i'm really a friendly person you know. It just takes me a while to warm up'.

Tapi, tak pe lah. 'Kita' memang bizi dan saling memahami, bukan?

2 Comment(s)

avatar

kadang2 terlalu freindly pon ssh

avatar
Anonymous DeleteReply

tak ade name bkn lah bz sgt..jus kepenatan lately plus tenet mcm taik..4get u never..