Friday, October 15, 2010

No One Can Help You Unless Yourself

Bila nak akhir2 semester macam ni, semangat kian berkurang. Azam, janji, dan tekad tak lagi macam awal2 semester yang sangat membara.

Serius, tiga minggu aku dalam keadaan down. Tak mahu ambil peduli apa. Dan persoalan tak habis2 datang sampai aku tak tahu aku belajar ni untuk siapa, untuk apa aku belajar, dan kenapa aku belajar sesuatu yang bukan aku suka? Tapi macam selalu orang cakap, 'life has to go on'. Yes, aku lalui. Aku rasa sendiri. Rasa hari2 yang tak bahagia, rasa tak enjoy my ride. Time tu, rasa sedih ya amat. Tapi orang keliling hanya dapat tengok aku senyum. Aku tak berpura, cuma aku tak perlu beritahu semua orang yang aku ada masalah melalui mimik, emosi, dan kelakuan rutin.

Apa yang aku perlu?

'no one can help you unless yourself'

Aku harus lakukan sesuatu. Mintak restu mak ayah, kemudian mencari penawar. Tiga jam aku di library, sendiri. Aku habiskan masa dengan memahami,

'towards greater heights, between fantasy and reality', and
'insan di bawah cahaya Ilahi'.

Alhamdullilah, aku sembuh. Dan semangat kembali datang.

:)