Monday, November 21, 2011

..

Shit. Hari2 aku sedih.
read more

Mimpi

Aku mimpi ada seorang pakcik tua curik laptop, purse aku. Aku menangis semahu. Aku tarik sorang lelaki ni, aku menangis, menjerit semahu aku depan dia. Aku rasa selesa menangis depan dia padahal aku tak pernah kenal. Dia kacak. Mimpi di bawah pula adalah mimpi sebelum masuk mimpi ni. Tu sebab aku rasa aku rasa aku meraung sakan di mimpi ni.

F hantar pesanan ringkas dalam bahasa kasar. Dia bahasakan diri dia gua. Dia cakap, gua dah ada pengganti. Gua memang fun dengan hidup gua sekarang. Gua dah dapat apa yang gua nak. Aku tak reply. Aku baca update dia kat facebook. Dia tulis ringkas, Tuhan makbulkan doa aku. Aku syak doanya adalah untuk mendapat perempuan seperti apa yang dia nak.

Aku terjaga.

*lambat betul install adobe reader. nak submit kerja pukul 10 ni, dua mimpi aku siap taip kat sini. Hahaha
read more

Status: Only you could read your blog

Emosi sekarang sekejap stabil sekejap tak. Ini adalah disebabkan perubahan hormon aku agak. Jadi, biarlah aku berkecamuk di sini sendirian. Ruang sudah diprivatekan. Aku bercadang untuk bukak semula selepas habis final.
read more

Thursday, November 17, 2011

1st time punya masa macam ni kot

Harini sangat happy! Basuh baju, masak nasi goreng, format laptop, dan pergi pasar. Hehehe. :-)

posted from Bloggeroid

read more

Tuesday, November 15, 2011

Perfection

Biar ketidaksempurnaan pada awalnya, lama kelamaan sempurna akan datang jua tanpa kita sedar. Jangan malu dengan ketidaksempurnaan. Tetapkan hati, letak rasa syukur paling tinggi.

#solattakkusyuk
posted from Bloggeroid
read more

Monday, November 14, 2011

Adu, rintih, dan menangislah..

Sesiapa saja mahu didengari. Hakikatnya kita lupa bahawa Allah Maha Mendengar. Dia suka akan hambanya yang selalu mengadu padaNya.

posted from Bloggeroid

read more

Sunday, November 13, 2011

Last entry before fly back to dungun

Kalau time2 macam ni esok malam aku dah atas bus. Kejap je cuti aidiladha. Kalau tahun lepas beraya tanpa mak, tahun ni lengkap sempurna.

Aku tak excited cuti midterm macam mana excitednya cuti semester. Banyak benda kena pikio lepas cuti ala2 midterm tu.

Lagi satu, aku tak rela perjalanan beratus-ratus jam. Jadi letih tak bermaya and take about 2-3 days to regain energy back.

Ah, banyak pulak alasan.

Actually, aku masih dalam tempoh idah laptop aku pergi buat selama-lamanya. Susah nak move on bila kau tahu all the assets which are gambar beratus-ratus folder, project, study folder, and all the memories have gone. It such a trauma that tells you about being bankrupt. At the end, you have nothing, zero, nilch, nada, bogel, etc. *sobbing

Good night.

posted from Bloggeroid

read more

Kau tau ke blog aku?

Oh. Kau ada mintak email kan. But wait, kau nak publish kat blog manasatu?
...

Aku yang jakun rupanya. Oh macamtu. Ok2, perfect service! ;-)

posted from Bloggeroid

read more

Wednesday, November 2, 2011

HHP

I just noticed that I LOVE beautiful things and happy faces. Fullstop.
read more

Desire

Kenapa bila start nak tulis kat sini rasa tersekat-sekat. Taip, backspace. Taip, backspace. Taip, backspace. Last2, refrain from here by clicking the red x at the top right corner there. Harini free tau. Ingat nak spend time kat sini. Tengok lah kejap lagi ke kot2 rasa horny nak menulis.

*horny=obsessive thoughts about getting some.
read more

Wednesday, October 19, 2011

Banyak Benda

Perkara #1: E-mail. Hari2 aku check. Tapi takde email yang dikehendaki.

Perkara #2: Kuiz pertama di semester ini. Rasa puas bila menjawab tadi. Keikhlasan belajar tu dapat dirasai.

Perkara #3: Pendrive kena virus. Banyak benda musnah. Entah nape, cool je. Macam semua benda dalam tu tak penting walhal melibatkan project semester ini.

Perkara #4: Case study. Esok kena submit. Aku buat pasal company ni, Grainger.com

Perkara #5: Esok kena present project progress. Part aku, financial and operational.

Perkara #6: Ada satu benda akhir2 ni aku tak setuju dengan ayah. Kali pertama aku tak setuju. TAK setuju. Tapi aku diam sebab aku masih percaya setiap tindakan dia ada sebab. Aku tanak fikir sangat nanti aku emo.

Perkara #7: Semua perkara aku perlukan pertolongan Allah, no doubt.
read more

Thursday, October 13, 2011

..

Bahagia. Bahagia. Bahagia.

:)
read more

Sunday, October 9, 2011

A month in Dungun


Assalamualaikum.

I am taking 8 codes for this semester. Quite tough, I can say. Getting more busy with classes, assignments, projects etc.

Okay. Kod2 itu aku asingkan mengikut 3 kategori; language (Arab + English), business (Consumer Behaviour + E-Commerce + Economic), and computing (System Engineering + Programming + Network).

Review:

Kategori 1 | Language
BAB401: Senang beb. Dah belajar time sekolah dulu. Kenapa pilih Arab? Bahasa syurga. :)
BEL442: 'don't worry about test, quiz, and final outline paper. worry about your future English'. -(Mr. G). So, I am not worried anything about BEL. He gave me the comfort zone. :D

Kategori 2 | Business
MKT561: Study pasal consumer. Untuk apa belajar ni? Untuk predict/forecast market. Yang paling penting, gain more profit bila dah tahu the way consumer behave and buy.
ITS520: Belajar pasal E-Commerce. Buat E-Commerce website guna joomla.
ECO415: Terbaik. Best gila belajar economic because of dapat lecturer yang betul2 pandai ngajar.

Kategori 3 | Computer
ITS572: Subject membaca pasal System Engineering. Semua depend on project. Guna PHP.
ITT410: Network. Dah pernah belajar time diploma cuma advance lagi. Lecturer ni knowledgeable. Kagum jugak ah.
CSC574: Internet Programming. Pun dah pernah belajar time diploma. So tak mencabar sangat.

Tu je kot review untuk subject2 semester ini. Sehingga berjumpa lagi.
read more

Sunday, October 2, 2011

Mind your Gap

Bukan sebab ego yang tinggi, cuma sedih. Lalu, diri berjanji pada sesuatu yang sukar. Setiap kali menghadapi kesukaran itu, hati menangis.

....

Mohonlah pada Yang Bijaksana agar dipermudahkan jalan. 
Mohonlah pada Yang Kuasa, agar diberikan kekuatan.
read more

Random Quote

My father always used to say that when you die, if you've got five real friends, you've had a great life. -Elbert Hubbard

Then, I starts to count;
1. Suhana
2. Amira
3. Rosmaria
4. Asyikin
5. Latifah
6. Alia
7. Maslinda

I already have 7 friends. That's the time to die?
read more

Saturday, September 24, 2011

...

'Intelligence is like an underwear. You should always have it but you don't need to show it'.
read more

A big girl not cry

Saat mereka mahukan aku lari, lalu tinggalkan hati yang membenci;

Ayah mahukan aku hadapi. Bukan lari. Bukan benci.

Ayah dan aku punya degil yang serupa. Dia tahu aku derita. Dia terpaksa suka untuk lihat bahagia yang bukan hari ini.
read more

Friday, September 23, 2011

Blind

Aku selalu mahu kau cari aku; di mana hati aku ada di sini. Aku tak boleh pimpin kau. Jalan sendiri.

...

Hampa. Tuhan tak mahu temukan kita.
read more

Space

Banyak masa aku tak bagi untuk diri. Sesuatu yang tak pernah aku suka.

...
read more

Friday, September 16, 2011

Respect

'Hormati lah orang yang lebih tua daripada kita kerana amalan mereka lebih banyak berbanding kita,

Hormati lah orang yang lebih muda daripada kita kerana dosa mereka lebih sikit berbanding kita'.

:-)
read more

Friday, September 2, 2011

Raya

Selamat hari raya semua. Maafkan aku kalau ada salah dan silap. I'm human.
read more

Wednesday, August 31, 2011

3/4

Language-H
Nahu-Nouns
Bizzcom-activities blog
Gmail-official mail
Facebook-private
Networkblog-on September
Juzuk-on September
Chef-on September
onmywayto2013-on September
read more

Saturday, August 20, 2011

Bulan lepas,

Aku tak sempat beritahu satu perkara yang buatkan aku istimewa iaitu,

Aku cintakan setiap kekurangan yang kau ada.

I really mean it.
read more

Beza kita cuma harta ya?

Lihat tapi jangan menghukum.

Yang kau hina itu akhirnya singah di rumah sempit kau. Di mana orang yang selalu tepuk bahu kau?...yang buatkan kau tenggelam dengan nikmat kebendaan mereka?

Aku tak punya apa. Cuma aku sering dilaung tentang kasihkan manusia samarata.
read more

Dia ada, meski sebilangan orang bilang dia tak pernah wujud padahal dia atur strategi kemas2. Dia ada matlamat yang satu; jadi perlu apa dia peduli kata orang?

Love you.
read more

A sign

Aku tak tahu, cuma aku dapat jangkakan. Meski jangkaan batu akan tenggelam dalam lautan masih 99%, ini pula kau yakin menyatakannya kajian kau bersifat 100%. Mustahil. Ingat, dengan izinNya juga terkandung dalam peratusan itu.

Mungkin petandanya sudah tiba. Sebagai manusia yang yakin dengan ketetapan, kita harus redha. Kita harus hargai detik yang tersisa. Nyatakan sebelum terlewat. Catatkan semua yang tergantung. Dan lepaskan semuanya dengan tenang.

Jauh. Ikatan yang amat dekat tapi terasa jauhnya kerna pegangan tak pernah kukuh. Sayang yang tak pernah dijiwai. Tiada apa2 perasaan.

Tapi masih ada yang berperasaan. Peliknya, kita masih dalam keadaan biasa2. Apa kita tidak tahu yang detik itu bila2 masa saja tanpa diduga? Atau kita sebenarnya dekat tapi hakikinya kita tidak diberi petunjuk. Sedih.
read more

Friday, August 19, 2011

5

Ada 5 benda;

Tapi ayah selalu pesan 2 benda ini, sihat sebelum sakit dan muda sebelum tua.

Kedua-duanya berkaitan dengan kekuatan. Jadi, ayuh orang muda, kita kuat. Suburkan momen2 akhir Ramadhan ini.

With love,
amalyyna.
read more

Delivered Message

Pagi itu,

Aku buat2 cium telekung. Kemudian tarik telekung mak di sebelah kanan dan buat2 cium. Dua kali aku buat2.

Lalu, wanita di sebelah kiri aku mula lakukan perkara yang sama tanpa perlu aku buat2 kali ketiga.

...dan dia diam.

:-)
read more

Huh!

Sebulan kebelakangan ini memang shit la twitter. Takpa, 2 hari je lagi.
read more

Wednesday, August 17, 2011

Well Done

Banyak benda. Ada lagi 3/4.
read more

Tuesday, August 16, 2011

..

Entah berapa kali aku minta Tuhan hilangkan duka dalam hati ini. Tapi bila malam2 begini, ia datang kembali.

Bukan salah Tuhan. Salah aku, tak kuat menahan.
read more

Saturday, August 13, 2011

Ikhlas

Kenapa mahu kebaikan disudahi dengan penghargaan?
read more

Deeds

Aku benci.

Bukan dia tapi perangainya.
read more

Friday, August 12, 2011

Menjawab Secara Pukal

1. Salam. Dah beli no pin tu?
2. Bila nak invite ni?
3. Wei, sidai baju.
4. Aku tak dapat balik. Ada meeting. Urgent!
5. Tak balik ngajaq lagi ka?
6. Salam. Dah tido ke?
7. Assalam, nak tanya fb address n password utk rsnetwork ingat lagi tak?
8. Salam
9. Salam. Hye, lama tak dengar khabar. Sihat ke?
10. Cikgu, kalau ada yang tak tau, kena buat jugak ke?
11. Selamat pagi awak.
12. Mintak tolong boleh?
13. Bangun2!! Nak pi bazar..
14. Kau buat apa cuti ni? Aku kerja dkt guardian time puasa ni.
15. Hye :-)
16. Ai lin..
17. Mai ambik agar2. Takda sapa nak hantar.

Semua aku jawab dengan berdiam diri. Actually I even don't know where my phone was and and and jenis malas nak cas phone.

...

Penting jugak aku ni.
read more

Code

Dan bila kedudukan sudah stabil yang tidak sama seperti legap dan lutsinar, bahagia itu datang. Bahagia buat keadaan makin jelas, buat semua tahu. Sedang aku mahukan kabur, tidak jelas kelihatan serta tiada satu orang yang tahu.

Ambil bahagia ini. Aku tak mahu.
read more

AI

Aku keluar. Kali ini tidak dipapah. Berjalan sendiri. Dan bila sampai di situ, aku diam.

...
read more

Aina

Usaha makin nampak berhasil.
read more

Friday, July 29, 2011

Hari Kecewa

Hati remuk. Bukan macam putus cinta tu, tapi lebih kepada kecewa. Give up dan fed up. Hampir 7 bulan aku mencuba sesuatu, tapi masih gagal. Aku hadap dan tempuh semua. Ikuti semua protokol. Upgrade dan cuba segala. Hari ini, aku tersilap langkah. Habis semua. Semuanya sekali. Tarik nafas panjang, dan aku sedar kerdilnya aku. Kemarahan tadi mula padam. Pilu dan sedih membekas. :-(

(sambil check result intersesi)

***

Sedih tadi digantikan dengan senyuman. Terima kasih Allah, pensyarah, dan kawan2.
read more

Private Tutor

Ada sesuatu yang aku tak ceritakan di sini? Oh ya, mengenai private tutor. Takde apa yang boleh buat aku happy melainkan apabila budak2 tu dapat skor dalam trial UPSR baru-baru ini.

You know, senang untuk mengajar. Tapi untuk mendidik mereka supaya cintakan ilmu dan tanamkan semangat belajar bukan untuk exam merely, its hard.

*orangluar: nanti aku reply komen kau. aku cari masa yang sesuai. take care, dear. :-)
read more

Sunday, July 24, 2011

Connection

Makin lama aku rasa aku dah tak jadi aku. Hey, aku suka membaca la. Aku juga suka menulis. But now apa pun aku tak ambik port, semua benda lantak-la-apa-nak-jadi. What the...? Bukan seminggu amalina, dah sebulan lebih tau awak tak jadi awak. What's going on? Apa yang tak kena? 

Lewat malam hari tu aku tengok citer orang putih kat tv. Dia cakap benda paling worth it adalah connection. Banyak hari aku fikir pasal tu.

Betul la Meon, connection tu paling berharga in life. Maksud luas, tapi aku faham satu;

connection aku dengan Pencipta still lemah.

Aku malu dengan Dia tapi esok aku ulang lagi.
read more

Saturday, July 23, 2011

..

Dear diary,

Hari ni cukup sebulan kat rumah and my last update on 18th June. Quite long hiatus.
read more

Saturday, June 18, 2011

Ayah!

Ahad ni maybe tak sempat buat pape entri untuk ayah. Dah mula sibuk. Okay, tentang ayah sangat speechless.

Macam mana nak gambarkan ayah?

Urmm klik di sini saja. Actually, label Inspiration tu aku dedikasikan kepada ayah. Kandungan inspiration tu semua kata2 ayah. Aku membungakan ayat sahaja.
 
Ayah, selamat hari bapa.
read more

Pagi Sabtu

Aku bajet hari jumaat, hari meraikan segala usaha. Hari sabtu baru nak start study, selasa ni final. Rasa macam tak boleh, sebab rumah tak kemas lagi. Maybe Sabtu malam atau Ahad pagi baru nak start. Sebelum aku mula mengulangaji semua, aku nak review sikit pasal Operation Research (OR).

1. Introduction. Mengisahkan tentang sejarah (OR). Bermula dalam late 30's in a systematic fashion di UK. Dulu tak sebut OR lagi, datuk2 moyang sebut Industrial Engineering (IE) atau Decision Science (DS). Research ini melibatkan logical dan rational approach untuk membuat keputusan.

2. Decision Theory. Ada tiga types dalam membuat keputusan; under certainty, uncertainty, and risk. Kalau certainty, kita dah tahu outcome dia. Uncertainty kita tak tahu, tak dapat nak expect. Dan kalau under risk, kita tahu several outcomes pastu siap boleh tau probability that might occur lagi. Dan yang paling penting dalam setiap keputusan taken, kita nak maximize kan profit dan minimize kan total cost. Tu dalam bisnes, in real pun kita nak sebarang keputusan kita memihak kepada banyak kebaikan/keuntungan.

3. Inventory Control. Rumus2 yang terdapat dalam chapter ini digunakan hanya untuk demand yang bersifat constant. Tak berubah. Jarang2 ada sebab secara logic demand ada turun dan naiknya. Tambahan lagi, rumus2 tersebut berguna untuk mencari kuantiti paling minimum untuk diorder, level kuantiti yang perlu diorder semula, jarak antara order, dan jumlah kos.

4. Linear Programming. Taktau nak adaptasi in real life macam mana. Haha. 

5. Transportation Model. Kena tau tempat mana yang kena nak distribute first. Tempat mana kos yang paling rendah kita distribute sebanyak mungkin kat situ. Kelebihan model ni, kita akan dapat satu result yang paling optimal. Tak sangka pulak, seberjaya-berjaya bisnes perlu mengambil kira semua tu. Dari sekecik-kecik kos sampai sebesar-besar kos. Ingatkan pakai main distribute je. Nak minimize total cost and maximize profit kan.

6. Project Management. Kat sini kita menjangkakan tentang perancangan project. Bila boleh siap? Berapa hari boleh delay? Melibatkan berapa aktiviti? Aktiviti mana yang tak boleh delay? Dengan cara ni manager boleh plan, schedule, monitor, and control large and complex project. Lepastu, berapa kemungkinan project tu akan siap dalam masa 4 minggu, sebagai contoh. Semuanya boleh dijangkakan dengan teratur.

7. Queuing Theory. Study benda ni sebab nak improve lagi service dan prestasi company. Rumus diberi cuma kena tau berapa kaunter/server yang dibuka. Dengan rumus2 tu, boleh tau probability kaunter sibuk, probability kaunter idle, dalam queue dan system ada berapa customer, dan customer spends berapa lama kat queue dan system. Bila dah tau maklumat2 tu, boleh kira total kos yang terlibat.

8. Simulation. Nak simulate based on past experience/data. Lepas buat simulate, kita boleh forecast untuk future demand, cost, profit and so on.

-Pemahaman dan pengadaptasian OR dalam kehidupan secara mutlak sangatlah menguntungkan sesiapa sahaja kerana setiap decision yang diambil adalah cepat dan tepat. Chapter 1-8 banyak menekankan dalam membangunkan bisnes. Ada orang sanggup bayar jutaan untuk somebody forecast dia punya bisnes. Dulu manual, sekarang banyak software dibangunkan untuk company buat decision dengan cepat dan tepat. 

-Kesimpulan, membuat pilihan/keputusan berlaku setiap hari dalam hidup kita. Contoh, perlu ke aku beli iPhone 4? perlu ke aku drop subject itu? patut tak aku tinggalkan dia je? and so on. Paling penting, sama2 lah kita mohon pada Allah agar setiap jalan/pilihan yang kita ambil diredhai Allah.

Ada salah silap, minta maaf. Nak ambik final selasa ni; 21st June 2011. :-)
read more

Friday, June 17, 2011

Result

Alhamdullilah. Allah beri setimpal dengan usaha. :-)
read more

Tuesday, June 14, 2011

Rumah + Family

Rindu.

Dah banyak kali mimpi tengah bergembira dengan family semua kat rumah. Takde lagi break yang panjang dari awal Januari hari tu. Dah nak dekat 6 bulan, manataknya rasa rindu berdendam sampai terbawa-bawa dalam mimpi.

Jadi emo bila dengan homesick ni. =.=
read more

+ve

Hi guys,

Hari ni last lecture. Sangatlah sibuk di minggu akhir intersesi ini. Satu minggu je lagi. 21st June dah nak final.
read more

Friday, June 3, 2011

Tanya Ayah,

Adakah kamu melakukan sesuatu kerana mengharap balasan dari Allah atau kerana cintaMu kepadaNya sebagai seorang hamba?
read more

Memetik Kata2 Seorang Guru,

Kamu tahu apa yang paling utama dalam setiap jalan yang kamu tempuhi?

1. Doa yang ikhlas. Minta kepadaNya, harap kepadaNya.
2. Bersihkan hati. Buang sikap irihati dan cemburu dengan kebolehan/potensi orang lain.
3. Usaha.

Tak perlu ikut urutan, jalankan ketiga-tiganya serentak.
read more

Lagi 2 minggu nak habis lecture; tak sabar deh

Tahun ini, kali pertama aku akan isi Ramadhan bersama family; bukan duatiga hari tapi sebulan. Hepi hepi hepi dan tersangatlah hepi. :)

Kawan2, hari ni hari pertama di bulan Rejab. Mari sama2 kita muliakan bulan ini.

Sabda Rasullulah S.A.W;

'Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah memuliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari Qiamat'.

'Bulan Rejab bulan Allah, bulan Sya’ban bulanku, dan bulan Ramadhan bulan umatku'.
read more

Thursday, May 26, 2011

Untuk Sesiapa yang Merasa Kehilangan

'cinta dan kasih sayang manusia hanyalah setitis jika dibandingkan dengan selautan cinta dan kasih sayang Allah. sekiranya engkau kehilangan yang setitis itu, ia tidak akan menjejaskan kehidupanmu selagi yang selautan itu masih kau miliki. carilah cintaNya, nescaya engkau bahagia'.
read more

Wednesday, May 25, 2011

4 weeks to go

Dah dua minggu intersesi. Still semangat tak datang. Aku hanya ada lagi 4 minggu nak perform, kalau masih tak buat betul2 habis lar aku.

Bagaimana nak pulihkan semangat yang hilang?

Esok, jumaat, sabtu and ahad aku cuti. Monday baru ada class. Harap dapat buat tutorial sesempurna mungkin. God, give me some strength. :(
read more

Wednesday, May 18, 2011

Convocation

Patutnya petang tadi I naik stage. Tapi I tak pergi. There is only one people knows the main reason why I am not attending my big day.

Tunggu konvo degree nanti. InsyaAllah, I will be there.
read more

Keselesaan

Panas, menyebabkan I sakit kepala dan hilang mood. Sejuk, menyebabkan otak I membeku. I tak boleh berfikir.

Keadaan yang sederhana diperlukan.

Dalam mencari keselesaan di rumah baru, I mencuba pelbagai cara. I harap cara kali ini berkesan walaupun berisiko. Takpa, demi memastikan I dapat skor intersesi ni. Alang2 I berkorban masa, duit, dan tenaga biarlah hasilnya berbaloi.
read more

Tentang Nama

Amalina; bermaksud cita-cita kami atau harapan kami.

Kenapa perlu diletakkan nama yang baik-baik? Nama adalah sebutan. Kita memanggil nama untuk berkomunikasi, dan membezakan antara seorang manusia dengan manusia yang lain. Dan seseorang harus percaya bahawa sebutan adalah doa.

Di sekolah rendah dan menengah, rakan2 tidak memanggil aku dengan panggilan 'amalina'. Ini beerti tiada rakan yang mendoakan atau sering melafazkan 'cita-cita kami'. Namun, aku percaya keberkatan 'cita-cita kami' itu keluar dari bibir2 guru-guru. Dari sekolah rendah sampai menengah, cikgu memanggil 'amalina'; bukan ama, lin, mahupun na.

Di peringkat diploma, 'ama' digunakan setiap kali berinteraksi. Bila bertukar kampus, kawan2 panggil 'lin'. Dan sekarang, kawan2 memanggil 'malin'. Apa dah jadi dengan 'cita-cita kami' yang diletakkan dalam surat beranak 20 tahun lepas?

Mulai sekarang, panggil saja aku amalina. Aku suka.

*current lecturer aku suka panggil aku dalam class. amalina, amalina, dan amalina. nanti aku nak kira dalam satu lecture berapa kali beliau sebut times by 4 (4 days per week) times 4 (4 weeks per month). If total > 44 times, alhamdullilah and insyaAllah AMALINA will be the ambitious people. Perlu ke nak darab sampai macam tu? In process of learning statistic kan. Kih kih kih.

Dan ini adalah guru/lecturer ke-3 yang ambik berat pasal maksud nama student2 selepas Puan Hasyimah and Encik Ariff sepanjang aku belajar.

Cuba bagitau aku maksud nama kau. :)
read more

Mati

I hantar kertas kosong jawab quiz tadi. ;(

1. Semester sebelum ini kesemua 7 subject yang I ambik, subject membaca dan menghafal. Tiada kira2. Then, cuti 4 hari je, terus I masuk kelas Operation Research (OR) yang menghendaki I memahami dan mengira. Otak I still tak ready nak terima probability, decision tree semua tu. T_T

2. Mana2 tempat baru yang I move, I perlukan masa untuk sesuaikan diri. Sesuaikan cara belajar, waktu belajar, waktu makan, dan rutin2 lain lagi. Bagi I masa, at least seminggu. InsyaAllah.

3. Totally, I tak study pun untuk quiz pagi tadi. I betul2 tak ready. I tidur tak lena sebab fikir quiz. I sakit kepala.

4. I relakan je apanakjadi. ;(

***

Quiz postpone!

Tahu tak, betapa happynya I? 

Therefore, I promise to myself to give full commitment for this subject. I never giving up again because of adaptation matter. I will love QMT437 no matter what happens.

Yeah, i am on my way of getting A+. InsyaAllah.

'Allah beri sesuai dengan usaha kita. Jadi, jika mahu lebih usaha lebih' -Puan Wan Karomiah
read more

Tuesday, May 17, 2011

Belajar Dari Kesilapan

Aku tak faham, dalam usaha menjadi baik sekalipun manusia akan tetap melakukan kesilapan. Kenapa? 

Kerana dia tidak dijadikan seperti malaikat atau makhluk lain. Dia manusia. Bernafsu dan imannya bertambah juga berkurang.

Paling penting, 

setiap kali tersedar melakukan kesilapan dia mahu belajar dan berusaha untuk tidak mengulanginya.
read more

Monday, May 16, 2011

Ala,

Kalau tau macam ni, bawak mak pun takpa. Kenapa lar aku tak fikir awal2? Herm.
read more

Monday, May 9, 2011

Sake for the last paper

Esok last paper. Petang tu move barang2 ke rumah sewa. Malam tu bertolak balik. Yuhuuu, tak sabar! Tapi 5 hari je pun kat rumah. 14hb malam bertolak balik dungung tercinta. Intersesi sebulan. Tak kisah pun, as long as I loves what I do. ;)

Semalam, dinner dengan classmates kat restaurant ikan bakar. Boleh tahan. Malam ni, dinner dengan roomate kat hotel. Hehe, grand sikit.

One more,

F was doing a great thing today. Good for him.
read more

Saturday, May 7, 2011

'to meet you the heart is keen, but to not meet would be better for my deen'

As a good friend tells me, like all other womenfolk, even hijabis have feelings. The real difference between anyone, as Allah reiterates multiple times in the Qur’an, lies in one’s ability to don the hijab of taqwa ;)

To my sisters (and brothers) out there, holding steadfast in the niyyah to not go on dates, be strong and have faith in Allah. InsyaAllah, all the times you spend alone because your friends are out with their partners, all the moments you stop yourself from agreeing to meet someone you have feelings for, all the nights spent wondering when your turn will come, InsyaAllah, Allah will see your every struggle and know that you are doing it for Him.

And InsyaAllah, when the right person comes, who loves you for Allah’s sake, he/she will understand and support you in your decision to not date, and thus build a home with you with nothing but Allah’s blessings.

Real love means helping each other attain Jannah, not holding each other’s hands walking towards Hellfire :)

Source: fingularity
read more

Friday, May 6, 2011

2 Paper Lagi

Okay, wake up! Esok e-business dan wajib menggoreng dengan jayanya. Nak keluar ambik angin kat pantai jap and malam ni start study. Bye.
read more

F (ii)

tiada berbaki.
sisa luruh mensuci diri.

hanya,
ikatan yang suci.
akan bersemadi.
read more

F

Kita pinta sesuatu yang bukan hak kita. Kita mahu miliki sesuatu yang bukan hak kita. Kita menangis.

Kita tak mahu digantikan. Kita nak yang serupa, yang sama.

*menangis

Kenapa susah untuk kita miliki? Kenapa sukar untuk kita kecapi?

'berusahalah, pasti kamu akan temui jalan'.

Untuk temui jalan, perlukan persediaan. Adakah kita sudah bersedia. Kita sama sekali tidak bersedia. Jadi, mengapa perlu kita gantungkan pengharapan itu?

Kerana ada percaya.

Kenapa kita perlu korbankan rasa? Kenapa kita perlu korbankan perasaan? Kenapa kita perlu korbankan keinginan?

*sedih

Sabar. Allah tahu.
read more

Wednesday, May 4, 2011

Petang ni Paper ITS410

More to theory. Motif belajar benda ni nak prevent system failure.
read more

Antibiotik

Aku tak suka habiskan sebab ubat jenis tu. Busuk, nak muntah. Tapi bila berdikari macam ni, semua kena habiskan. Kena jaga diri sendiri, sebab mak ayah jauh nak jaga. Kecik2, selalu ingat dah besar; pandai jaga diri sendiri. Bila besar, nak jadi macam kecik2, nak orang jaga. =.=
read more

Monday, May 2, 2011

NCIS (Season 1-8)

Tengah copy untuk santapan cuti 4 bulan. Tau dak yang esok ada paper database? Tau, saja buat cool.
read more

Saturday, April 30, 2011

4 to go more

Speechless.

*Pray for me.
read more

Apa yang diperlukan buat masa sekarang?

Kekuatan.

Doakan aku cepat sihat.
read more

Aizat Cakap, 'kau pergi...'

Mas dah balik. Ayu pun dah balik tadi. Who else would make me laugh? :(
read more

Wednesday, April 27, 2011

Apa itu bahagia?

Bahagia ialah ketenangan jiwa.
read more

Ni First Label Untuk ITS472

Haha. Tak perasan pulak tercicir its472 dalam 'pengisian'. Tular, susah sangat. Aku pun dah tak ingat. Takpa, rilex je. Actually, mana ada susah. Semua mudah2 belake. ^_^

Tahu tak miss azila sangat strict in marking paper? Walaupun beliau sangat detail dalam semua perkara, i like her. One word to describe, professional.

*tumblr aku dah tak dirasakan sesuai untuk post text, quote, link, chat and audio. totally aku akan guna untuk post random picture dan video. Untuk simple emo text, twitter. Untuk beletiaq, blog.

Yuhuuu!
read more

End

Dah seminggu lebih habis lecture. Carry mark pun dah dapat. Tapi disebabkan aku takde internet connection, maka liputan pun tak boleh dibuat. Sepanjang 9 hari study week kat rumah, aku tak macam dulu. Tak list out pun subject apa yang nak study malah sikit pun tak terfikir apa yang nak dibuat next, next and next. Biar je masa dan mood tentukan. Hehe. Sangat tenang, rasa selamat, dan bahagia di rumah. :-)

Tapi, bila dah cuti lama sangat aku ingat aku dah cuti semester. Rupa2 nya, satu paper pun tak lepas lagi.

Lecture semua berjalan dengan lancar selama 15 minggu cuma ada jugak aku ponteng semester ni. Semua subject takde masalah. Ada je favor lecturer and lecturer yang tak best. Tak penting pun, yang penting usaha yang terdaya and give all to Him.

Lusa first paper aku. Doakan aku.
read more

Friday, April 8, 2011

A Week Before End of Lecture

Lagi seminggu nak habiskan lecture. Nanti bila dah habis semua, aku buat conclusion.
read more

Saturday, April 2, 2011

.

Kadang, bila aku rasa apa yang aku belajar tersangat lah susah aku akan ingat pesan ayah;

ilmu yang paling susah dalam dunia ini ialah ilmu mengenal Allah.
read more

Monday, March 28, 2011

Making The Most of Our Brain

'akal adalah kekuatan pemikiran semulajadi yang dikurniakan Allah kepada manusia supaya dengannya manusia dapat mengenali hakikat sesuatu perkara' -Imam Ghazali

'aku pernah bertanya Jibrail berhubung perkara yang paling mulia dan Jibrail berkata akal'. -Rasullulah S.A.W riwayat Ibnul Mahbar

'apabila manusia mendekati Allah dengan pelbagai kebajikan maka kamu dekatilah Allah dengan akalmu'. -Rasullulah S.A.W riwayat Abu Naim

Facts of our brain:
7 minggu kita di dalam rahim-struktur utama otak sudah boleh dilihat
3 bulan kita di dalam rahim-saraf tunjang sudah mula berkembang
setiap 1 minit-2.5 juta sel otak baru atau neuron tumbuh
Semasa dilahirkan-sel-sel otak mencecah 100 billion.

...ini pun tak siap lagi.
read more

How to be More Confident?

(slide 1) Hi everyone. A very good afternoon to Miss Chittra and my fellow friends. I am Amalina and I am going to talk about 'How to be More Confident'.

(slide 2) First of all, let watch a video retrieved from a social network, which is Youtube.



Okay class. Do you feel motivated after watching the video? The video showed a man with no legs. It should be impossible for him to get up back. But its not. He tried again, again, again, and again. What I am trying to say is from the first day we are here, we were not confident people. We were not born to be confident. It can be learnt and practiced. So, don't be afraid to be wrong and fail.

(slide 3) And this is a graph of result BEL492 from the last semester. As you can see, 2 students got A+, 3 students got A-, and the rest got lower grades. What are differences of A students from the others? Yes, its about being good in language, having great illustration, a lot of demonstration, use of verbal and non-verbal communication and being fluent. But, do you noticed about the confidence level of A students? They are so confident, I can say.

(slide 4) Therefore, there are some points on having confidence. How to be more confident? They are our mind is powerful, look in the mirror, speak louder, give comments to yourself, be volunteer, be noticed. and remember that most people do not care. But today, I am going to focus on our mind is powerful. Our mind is powerful. I really mean this and believe in the power of our mind. By removing the negative energy from ourselves, we are reversing to positive energy. For example, if you look for good in people, the good will soon show in yourself. This way instead of insulting others, we are building positive energy for both people. That is.

(slide 5) And here, they are confident people. Who is this? This? And this?

(slide 6) Ladies and gentlemen, the conclusion is confidence comes not from always being right but not fearing to be wrong. That's all. Thank you.

p/s: Permissions beyond the scope of this work and slide presentation requesting may be available at cgarethis@gmail.com
read more

Methodology

'kerja yang terbaik adalah kerja yang terancang' -Mdm Hidayah

'enjoy your achievements as well as your plans'. -Max Ehrmann
read more

Saturday, March 26, 2011

Hikmah

Aku mengambil masa sejam lebih untuk mencuci pakaian sekiranya menggunakan tangan. Bukan sahaja membuang masa malah meletihkan aku. Dan aku akan tertidur keletihan selepas mencuci baju sekiranya tanpa menggunakan mesin. Tidur membawa banyak kesan negatif iaitu tidak mengulangkaji, tidak solat, tidak dapat main game, dan macam2 lagi perkara yang ditangguh.

Alhamdulillah.

Rumah baru sekarang ada mesin basuh. Terimakasih untuk anak dara jepun. :)
read more

Ask Yourself First

1. Does your business opportunity have a high market size potential?
2. Can your business opportunity generate sales that could cover the total costs within two years of operation?
3. Do you have a strong management and entrepreneurial team?
4. Are you able to develop high quality and accessible contacts and networks?
5. Are you able to tolerate stress and work under pressure in ensuring your business survival?
6. Are you able to take calculated risk?
7. Does your business opportunity emerge at the right time?
read more

Friday, March 25, 2011

Trip #3

18th March 2011 | commercedotcom

Core business yang dijalankan adalah ePerolehan dengan kerjasama Kementerian Kewangan.

Q1. What is the most important skill that one must have to develop database?
The most important skill is understanding the concept of database.

Q2. What is the most positive response from supplier about ePerolehan?
Any transaction is done in less time.

18th March 2011 | PSMB (Pusat Sistem Maklumat Bersepadu)







Sangat lah bosan.
read more

Tuesday, March 22, 2011

Peluang Kedua

Siapa yang layak menentukan samada peluang kedua itu patut diberikan atau tidak?
read more

Trip #2

3rd and 4th March 2011

Went to Media Prima, TV ALHIJRAH, IKIM, and i-city. I am really enjoy the trip and missing deejay guys indeed especially Mr. Hazim who is the best singer and penghibur lara.

*betul cakap kawan aku: bila kita gembira, suka atau seumpamanya there is no word to describe it. and it happens to me for this post. ;)
read more

Trip #1

25th February 2011 | mypartner

Ada 3 elements penting iaitu penjual, product, dan pembeli. Pastikan product memenuhi customer needs dengan melakukan survey and study of the product.

Sikap utama yang perlu ada dalam diri seorang usahawan ialah kebolehtahanan. Apa yang ada dalam kebolehtahanan diri seseorang? Pertama, ada spirit of enterpreneurship. Spirit itulah yang akan menentukan vision, mission and objective. Kalau hanya suka-suka, tak payah bukak bisnes. Kedua, continuation. Dalam erti kata lain, NEVER GIVE UP. Gagal sekali, bangun. Gagal dua kali, bangun. Even gagal berjuta kali sekalipun, seseorang yang ada kebolehtahanan dalam diri mampu laluinya. Selain itu seseorang haruslah cekal, kritik diri sendiri, dan move forwards.

Innovation. Product dah sedia ada, tapi bagaimana kita menjadikan ianya lain dari yang lain. Pertama, knowledge. Dengan pengetahuan dan kebolehan akal yang tinggi cuba fikirkan sesuatu yang baru. Kedua, murah daripada orang lain. Jika guna teknologi mahal sekalipun, cuba ringankan beban customer dengan cara sewa-sistem. Selain itu, cuba cari peluang baru dengan mencontohi negara-negara maju; membawa masuk teknologi tersebut. Akhir sekali, sediakan satu perkhidmatan (services) yang berkualiti sekalipun terpaksa ikuti rentak dan kehendak customer because of customer always right. Satu tips untuk gain belief and promote the business; cari customer yang huge company such as telekom, mydin. Then, ikut je company needs no matter what happen. Bila dah company tu dah percaya dengan our business dan puas hati dengan our product and services, nothing to worry about our position. Dah kukuh babe, and insyaAllah akan ade je company lain yang mahukan our product and services.

How company earns the income?
rent the system, sell the product, and give the quality services (call centre)

Calloboration: UK company, outsourcing

Product and services: software system, call centre, online cctv (video technology), system support, training service.

Partnership: Telekom, Mydin, and another huge companies

Operational cost divide by two: daily and monthly

Lastly, focus to GOOD thing you have and expose it. (lesson learned)

26th February 2011 | Zull Design

Dibawa ke bengkel untuk melihat teknologi-teknologi baru yang dihasilkan. Its all about machine. Sorry dude, machine is not my passion. Tak best.

Ini adalah report tak rasmi saya. Boleh tak nak submit macam ni je?
read more

Bagaimana awak tahu luka awak dah sembuh?

Bukak plaster, kulit yang terkoyak dah bercantum. Tekan-tekan sikit, dah tak sakit. Tapi ha, ada parut la. Kalau boleh, tak nak tengok parut tu. Tak nak bagi siapa-siapa tahu ada parut berbekas.

Fasa pertama, kau tak boleh langsung menghadap apa-apa saja berkaitan dengannya. Asal ngadap je, rasa tak boleh blah. Feel like, what the hell i have to face all of this? Peringkat ini, kau kena akur. Biarkan perasaan membenci itu. Membiar di sini maksudnya; tidak menambah mahupun memaksa untuk kurangkan perasaan benci tu. Buat taktau. Come on, banyak lagi benda yang perlu kau fikirkan. Contohnya, menu masakan hari ini, database system, dan lain-lain. :)

Fasa kedua. Peringkat ini, terbahagi kepada dua individu. Kau yang menentukan siapa individu itu; samada pemaaf atau pembenci. Jika kau seorang pemaaf, kau mula sedar bahawa benci itu tidak membawa kau dan peluka ke mana-mana. Ataupun, minded kau selalu cakap 'ala, besar mana la sangat kesalahan tu kalau nak dibandingkan dengan musuh-musuh Rasulullah yang membaling batu hingga berdarah kepala baginda; and somehow baginda tetap memaafkan'. Manakala pembenci akan terus membatukan dirinya tanpa sebarang kemaafan. Memang dalam bebenor la kepedihan tu. Takpa, faham2.

Fasa ketiga. Selepas beberapa bulan atau tahun atau berpuluh tahun, parut mulai hilang; dengan syarat tuan parut berusaha untuk menghilangkannya dengan pergi mana-mana farmasi ataupun pusat-pusat kecantikan. Peringkat ini, sesiapa saja akan mengagumi keajaiban masa. Saat tiada apa lagi yang boleh ubahkan kekerasan hati manusia, masa mampu.

Fasa keempat. Kisah lama dipadam, Ali dan Meon berdamai. Terima diri masing-masing seadanya dan belajar sesuatu yang baru. Itu Ali dan Meon, setengah yang lain pula, jauh dari sudut hati sudah lama memaafkan, sudah lama melupakan peristiwa bagaimana hati dirobek-robek, dicalar-calar, dan sudah lama kebencian dipadam. Tapi, untuk memulakan baru seperti Ali dan Meon amat payah. Hanya Tuhan je tahu kesudahan cerita mereka.

'hate the bad deed, not the person. hate it for Allah SWT sake. the person can always change'
read more

Monday, March 14, 2011

Kisah Aku dan Majnun

Aku bertukar bilik dan kolej. Tiada apa yang perlu diemosionalkan di sini, Tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Banyak yang berlaku semasa proses ini berlangsung yang memakan masa hampir seminggu. Dari situ, aku mula belajar sesuatu. Harus dijadikan pengajaran kerana ianya amat mengecewakan. Kata kunci, 'ini adalah perkhidmatan terburuk yang pernah aku temui'.

Lupakan saja.

L terburu-buru. Aku tidak sukakan begitu. Ambil masa, dan buat keputusan dengan tenang. Dan ingat, kesenangan depan mata selalunya bersifat helah. Jangan terpedaya. Pilihan adalah sesuatu yang payah kerana ia bukan hanya melibatkan minit pertama selepas itu tetapi saat keseluruhan hidup.

Sungguhpun begitu, manusia perlu percaya pada hikmah yang tersembunyi.

Ini adalah L. Dia kehilangan bapa di usia 10 tahun. Dia selalu mengingatkan kewajipan 5 waktu aku. Kadang, aku teringin untuk tanyakan L 'apa yang membuatkan kau tidak pernah jemu/lalai/lupa untuk membaca al-Quran selepas tiap kali solat even hanya satu helaian?'. Peribadi-peribadi ini cukup untuk aku hargai L walaupun kadang-kadang L cepat baran dan mudah menangis bila dimarahi.

Itu sahaja. Terima kasih L.
read more

Pengisian

Aku wujudkan label pengisian sebenarnya bukan untuk membuat ulangkaji di sini setiap kali test akan berlangsung atau seumpamanya. Ianya lebih kepada multi-thinking. Contoh mudah, multi-thinking berlaku pada solat yang tidak kusyuk.

Setiap kali cikgu atau pensyarah mengajar di depan, tak semuanya masuk seketul-seketul dalam kepala. Sangat banyak benda yang aku fikirkan. Jadi, langkah mudah untuk aku tidak membazirkan sesuatu perkara yang difikir aku rewrite balik semuanya di sini. Dengan itu, aku menggalakkan daya berfikir dalam diri. 

Sekarang march, dua bulan lebih aku tidak update 'Pengisian'. Terlalu sibuk plus takde internet connection. Semester depan inshaAllah, aku cuba untuk jadikan 'Pengisian' betul2 sebagai satu pengisian.

;)
read more

Saturday, March 12, 2011

Android

Hello. Sangat lah sibuk sekarang ni. Tak ada masa even untuk diri sendiri. Harap maklum.
read more

Monday, February 21, 2011

Segan (ii)

Actually kan, aku tak letak pun gambar kawan2 konti kat facebook. Nanti lah. Busy busy. Haha.
read more

Company Background

Aku tengah cari sports equipment punya company background ni. Sikit je info yang dapat. Takpa, goreng je.

Aku nak taip benda penting kat bawah ni. For sure, dengan nekad dan keazaman ah. 

CTU A+
BEL A-
570 A+
600 A+
410 A+
450 A+
472 err..

Tolong aku untuk 472 please. Sincerely, pelajar yang tak terer database. T_T
read more

Segan

Nak letak ke tak. Nak letak ke tak.

At last, aku letak.

Dah tua agaknya. Nak letak gambar kat facebook pun ada pertimbangan, ada segan.

>.<

read more

Saturday, February 19, 2011

Dominant Power

Berasal usul dari hari pertama kelahiran (gifted or was born to) atau dibentuk oleh persekitaran dan kekerapan mendominasi sesuatu.

Dominan adalah bagus untuk menjadi seorang pemimpin. Mereka akan dihormati dan dipandang tinggi atas keupayaan memimpin mereka yang lain. Sifat dominan ini selalunya ada pada pemimpin-pemimpin, tokoh-tokoh politik, dan tidak terkecuali individu yang mengamalkan dasar tidak boleh hidup atas arahan orang lain.

Ciri-ciri dominan positif adalah,
lantang bersuara
memimpin mereka yang lemah
menjadi pembela kepada yang dipijak
menjadi ikutan atau role model
disayangi oleh orang sekeliling
menjadi perhatian

Ciri-ciri dominan negatif adalah,
tidak selesa menerima arahan sebaliknya memberi arahan
sukar untuk menjadi pengikut
sukar untuk menerima pendapat orang lain
memandang rendah atas kebolehan orang lain
tidak boleh menerima kekurangan orang lain
 
Jadi, jika kamu seorang dominan atau dalam perjalanan untuk menjadi dominan, jadilah dominan yang positif. Ingat, kita bukan selalunya di atas. Adakalanya, kita perlu di bawah dan merasai sendiri bagaimana berada di bawah sesuatu pimpinan.

Sememangnya, dominator tidak dapat memuaskan hati semua pihak secara keseluruhan tetapi sekiranya seseorang individu mengamalkan dominan positif dan memberikan performance yang baik, tidak dapat tidak dominator tersebut akan diterima dengan ikhlasnya oleh orang sekeliling dan masyarakat.
read more

Thursday, February 17, 2011

Google; Everything is Properly Nested

Ada seorang lecturer aku ni, mengajar tak ikut silibus. Sekejap lompat sana, sekejap lompat sini. Unpredictable. Ikut suka dia nak mengajar apa. Mula tu aku macam serius jugak dengan subjek dia. Masuk minggu ke-tiga dah boleh predict rentak dia. Tak perlu bangkang, tak perlu jadi lembu ditarik hidung. Just enjoy your ride even setiap kali masuk kelas dia, tak dapat apa yang diharapkan. Apa yang diharapkan?

Aku nak dia train mind aku sampaikan aku bermimpi-mimpi tanya diri aku; 'why not I start from now?'. 

Takpelah. Terima kekurangan dia seadanya. Fine. Esok test. Disebabkan aku belajar lompat-lompat, nota2 aku semua tak tersusun. Aku tak dapat specified mana tajuk itu, mana tajuk ini.

Jadi, jalan terbaik untuk aku study malam ni ialah dengan Google.

Thank you, Google. Please be nice to me. ;)
read more

Wednesday, February 16, 2011

Maafkan Aku

sebak. 
berdosa membuatkan kau rindu. 
berdosa buatkan kau terkilan. 
berdosa buatkan kau seperti tiada nilai.

aku rindu, aku kasih.
engkau berdua ada nilai.

cuma aku tiada kuat.
untuk akui dan gambarkan rasa ini.
selagi mampu aku menahan.
aku ikatkan penafian ini.
kukuh.

supaya aku kelihatan tabah.
dan mampu jalani hidup di kejauhan.
read more

Monday, February 7, 2011

The Legend

'engkau adalah apa yang engkau fikirkan'.
read more

Monday, January 31, 2011

Roda

kamu mahupun aku, jangan sesekali menghina atau memandang rendah kepada orang yang tidak miliki apa yang kau miliki, 

kerana;

sehina-hina manusia akan diangkat menjadi semulia-mulia insan, dengan izin-Nya.
read more

Lelaki itu tahunya makan. Bila tak ada makanan marah-marah. Ape ni?

Bila ibubapa keluar dan kau satu-satunya anak perempuan dalam rumah yang dipenuhi adik-beradik lelaki; nak tak nak kena masak kat depa.

Fine.

Di hari lain, ibubapa tiada di rumah lagi. Kali ini, kau mengurung dalam bilik; malas buat semua. Kau ada sebab untuk itu. Kemudian, abang sulung mula persoal. Dah nak masuk zohor, mana lunch? Kau jawab, kat kedai. Everything settle.

Bagaimana pula kalau kau gagahkan diri. Sakit hanya Tuhan tahu. Semuanya sebab kau tiada alasan untuk duduk dalam bilik dan segan menyatakan,

'hoi, pegi makan kedai. aku takda mood nak masak, period!
read more

Apa yang kita ada?

Aku tak ingat movie, cerita, komik, atau mana2 bahan yang aku tonton atau baca. Selalunya macam tu lah, susah nak ingat title tapi aku akan ingat baris2 kata part yang best-best. Nak kongsi part ni sikit;

a: katekanlah saya kawin dengan orang yang saya tak cinta dan awak tahu yang saya masih cintakan awak, ape awak buat?
b: saya halang la.
a: sebab? 
b: sebab apa yang pernah kita ada dulu.

penonton @ reader a.k.a amalyyna: wow, sweet!

apa yang pernah kita ada dulu?

sepanjang hidup, saya seorang kekasih yang baik. saya tahu itu. dalam perhubungan, saya akan berikan yang terbaik sehingga saya dilepaskan bukan saya melepaskan. saya akan tunggu sehingga saya sendiri rasa dalam hati awak sudah tak punya bahagian apa2 lagi untuk saya.

dan selepas bertahun awak pergi, awak kembali. atas sebab apa awak kembali?
saya tunggu jawapan;

sebab apa yang pernah kita ada dulu.
read more

Fakta ke berapa?

Lama tak cakap perihal diri.

Malam ni terjumpa satu; iaitu fokus. Daya ini Tuhan berikan tinggi dalam diri aku. Dengan fokus, aku dapat aim apa yang aku nak. Dengan fokus jugak aku selalu penuhi tuntutan hidup dan citarasa aku mahupun orang lain. Orang akan takut kalau aku menjadi terlalu fokus, sebab aku bertukar menjadi rebel; persetankan semua demi capai matlamat. Pun begitu, secebis iman selalu ingatkan aku cara benar atau batil.

Malam ni, aku tahu aku boleh buat, aku boleh capai apa aku nak.

Tapi ha, 

MALAS. 
read more

Sunday, January 30, 2011

mms

Aku mahu tapi aku takut. Sebab ianya melibatkan kebarangkalian kekecewaan; tinggi atau rendah? Aku memilih tinggi kerana kalau ianya bertentangan, aku mampu tersenyum. Dan sekiranya aku memilih rendah, jika berlaku sebaliknya aku kecewa. Biarlah masa yang putuskan. Aku tidak perlu bergesa, kerana sabar itu masih ada. 

;)
read more

Wednesday, January 26, 2011

260111

'everyone have a problem with stage. dont worry. you can do it. its not about performance but more a communication'.
read more

120111

1. Map and directions.
2. Escape kidnapping.
3. Dress identity.
read more

260111

Kaum dan etnik bukan perkara baru. Ianya telah lama disebut di dalam al-Quran;
'dijadikan kamu berpuak-puak untuk berkenal-kenalan dan beramah mesra'.
read more

190111

'jika datang kepada kamu satu berita, siasatlah terlebih dahulu samada betul atau tidak'.

'don't jump to conclusion quickly'.
read more

The Most Common Idea Stoppers

'can’t'. (said with a shake of the head and an air of finality)

'that’s the dumbest thing i have ever heard'.

'yeah, but if you did that….' (poses an extreme or unlikely disaster case)

'we have already tried that – years ago'.

'we have done that all right so far; why do we need that?'

'i don’t see anything wrong with the way we are doing it now'.

'that doesn’t sound too practical'.

'we have never done anything like that before'.

'let’s get back to reality'.

'we have got deadlines to meet; we don’t have time to consider that'.

'it’s not in the budget'.

'are you kidding?'.

'let’s not go off on a tangent'.

'where do you get these weird ideas?'.
read more

030111

xml vs database.

xml.
1. no need to quiry
2. boleh terus retrieve dari file
3. faster transaction

asynchronize: update secara berkelompok. time server tak busy.
synchronize: update secara terus. contoh, komen kat facebook.

kalau client, guna javascript.
kalau server, guna asp, php.
read more

050111

'genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration'. -Thomas Edison

'to change one's life; start immediately. do it flamboyantly. no exceptions'. -William James

'knowledge speaks, but wisdom listens'. -Jimi Hendrix
read more

050111

non-muslim: amal.
muslim: amal dan iman. should be more succeed.

Hak kepada jiran;
jiran bukan islam, berikan 1 hak kepadanya.
jiran islam, berikan 2 hak kepadanya.
jiran + saudara, berikan 3 hak kepadanya.
read more

220111

Slot Pertama

Pembangunan Ummah.

Ianya bermula dengan pembangunan minda, spiritual, dan fizikal yang serentak. Perjanjian manusia dengan Tuhannya telah berlaku di alam roh ketika kita berumur 40 hari di dalam rahim. 
Dan (ingatlah), ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman); 'bukankah aku ini Tuhanmu?'. Mereka menjawab, 'betul (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi'. - (Al A'raf: 172)
Salah satu kelebihan solat ialah, mendisiplinkan kita dengan waktu. 
 'beruntunglah bagi mereka yang mahu berfikir dan rugilah bagi mereka yang leka dan lalai'. -Hadis
Tiga aspek utama dalam pembangunan ummah; 

1. Akidah. Untuk membangunkan akidah yang kukuh, jiwa hendaklah sentiasa yakin dengan Allah. Diikuti oleh pembinaan pemikiran dengan mewujudkan budaya ilmu sepertimana di zaman Rasulullah. Terdapat banyak halangan untuk wujudkan budaya ilmu seperti pengaruh rakan, pergaulan, dan lain-lain. Akidah membentuk tingkahlaku. Tingkahlaku menggerakkan diri untuk membezakan antara halal dan haram.

2. Syari'ah. Syari'ah merujuk kepada panduan atau aturan. Aturan dan panduan hidup yang diciptakan Allah adalah satu sistem yang sempurna.
'orang yang mengetahui ajaran, tetapi tidak mengamalkannya adalah orang pertama yang akan diazab'.
 3. Akhlak. Sesuatu yang dilakukan dengan hati yang bersih. Hati yang bersih datangnya dari keyakinan kepada Allah (akidah) dan amalan aturan hidup yang berterusan yakni syari'ah yang disarankan oleh Islam.

Fakta tambahan: 
1. statistik pada tahun 2007-2008 menunjukkan lebih daripada 257 bayi tidak dapat ber'bin'kan nama bapa.
2. jika seorang suami berhutang mas kahwin ketika akad nikah, isteri ada hak untuk tidak membenarkan dirinya disentuh. Mulianya wanita di sisi Islam!

*really impressive

Slot Kedua 

Pembelajaran Kendiri.

Musuh utama, MALAS.
'jadikan bidang yang diceburi sebagai batu loncatan, bukan sebagai penentu masa depan'.
*bosan. penceramah ni takde skill untuk menarik minat aku.

Slot Ketiga 

*silibus perlu dikaji semula. rasa macam budak darjah tiga punya slot.

Slot Keempat

*blah.
read more

Monday, January 24, 2011

Hi Teman Baru!

Aku cuba cari sesuatu di sini; jauh dari yang mengenali. Jika kau temui aku di sini, anggap ianya kebetulan hubungan yang Tuhan masih mahu panjangkan. 

240111@amalyyna2/02.
read more

Plagiarism

Ringkasan daripada kerja aku yang melambak di minggu akhir sebelum mid term break ialah;

1. menghuraikan 'objective of the proposed information system'.

2. meringkaskan 'functionality of portal'.

Hurai dan ringkas. Menggoreng dan mengubahsuai supaya menjadi ayat ringkas.
read more

Cinta Dalam Hati

read more

Saturday, January 22, 2011

pesan Sayyidatina Aisyah,

'sebaik-baik wanita ialah yang tidak memandang dan tidak dipandang'.
read more

'grow old with me'.

orang berkawan kerana selesa. dan bila keselesaan tu dah tak de lagi, mungkin orang nak jauhkan diri dari kita. kita tak sedar, dan kita anggap orang sisihkan kita. jangan bagi perkara remeh macam ni ganggu hidup kita. biarkan orang tu pergi kepada 'keselesaan' baru dia. dan kita cari 'keselesaan' baru kita. dan kita akan dapati, keselesaan baru itu akan lebih baik dari sebelumnya. just follow the flow and savor every moment in ur life and inshaAllah, kita akan jumpa orang yang betul2 selesa dan menerima apa saja keadaan kita dengan ikhlas.

Tuhan, temukan aku dengan keselesaan baru itu secepat mungkin please.
read more

Friday, January 21, 2011

Tanggungan

kehidupan tidak adil padanya. tetapi Tuhan selalu adil pada makhluknya. diciptakan mereka berbeza supaya mereka saling melengkapi, saling memahami, dan timbul kasih sayang antara mereka.

sekarang manusia hilang kasih, hilang sayang.

'patahkan tiang jika kau mahu robohkan rumah'.
read more

Kebencian

kata ayah,

kalau ada kebencian terhadap seseorang, ia bagaikan titik hitam dalam hati kita. semakin membenci, semakin hitam. lama-kelamaan, hati membusuk lalu tidak dipeduli.

maafkan mereka; sesiapa sahaja yang bersalah pada kita.
read more

You Are Mine.

Hi. Nama aku cinta. Ramai yang tergila-gilakan aku. Malah, ramai juga yang menghambat aku pergi. Aku tidak kisah akan semua itu. Sebab aku tahu fitrah kejadian aku; untuk manusia bahagia. Pada aku, selagi mereka berpegang teguh pada agama dan tahu batas-batasnya, aku tak akan pergi. Aku akan setia dengan mereka. Aku akan menghalau setiap iblis yang menggoda.
read more

Art Fry of 3M

'you may have to kiss a lot of frogs before you can find a prince, but remember one prince can pay for a lot of frogs'.
read more

'i love what i do' -Steven Jobs

Pernah tak kamu rasa, tiba satu masa hati kamu dah temui apa yang kamu nak. Biar apa yang menghalang, kamu sedar semua itu tak beri kesan kamu; hati kamu lebih kukuh. Meskipun tiada orang yang akan tukarkan nilai dengan apa yang kamu buat; kamu masih melakukankanya.

Kamu benar-benar ikhlas.
read more

Kesilapan

manusia penuh dosa. tanpa kita sedar kita telah menyakitkan orang lain samada dari perbuatan mahupun perkataan. kita tidak sempurna. kita gagal mengawal emosi.

'setiap kebaikan akan dibalas dengan kebaikan biarpun kebaikan itu sebesar biji sawi'.

perjalanan hidup kita sendiri sebenarnya telah dihukum oleh Tuhan. lalu, berilah peringatan itu kepada yang mahu berfikir dan mengakui kuasa Tuhannya. mereka akan tunduk dan berkata tiada upaya aku melainkan pertolongan dari Allah.

aku bersalah. melonjak perasaan mahu diampun. sekiranya aku pengampun,

aku terima kau seadanya. aku tahu manusia tak dapat lari dari kesilapan. walau sembilan kejahatan kau lakukan, di hati aku masih ada satu kebaikan yang pernah kau lakukan pada aku; membuatkan aku takkan persia kau wahai insan. dan aku belajar tentang suatu ganjaran apabila pengsengkatan dipadamkan dengan kemaafan.

hilangkanlah benci di hati kau dan juga aku.
read more

Tuesday, January 11, 2011

'you know, you don't talk very much. i like you' -Ellie

Pagi yang hening,

Kelas dihidangkan oleh satu statistik peperiksaan lepas. dan menurut tenaga pengajar, capaian 'A' adalah oleh pelajar yang 'banyak mulut'; rajin bertanya, rajin bersapa, atau dalam erti kata lain paling menonjol dalam kelas.

*tidakkah mereka mengetahui bahawa diam itu pintar sebenarnya?
read more

'they may see as disconnected, but no one knows an obstacle' -lynnda

sihat?
alhamdullilah.
masak apa hari ni?
tomyam. belajar ok?
ok.


*antara suara dan tulisan, aku pilih tulisan.
read more

Flexible

ada orang,
mahu kekal cara.

ada orang,
mahu rasa semua.

tiada orang,
mahu terseksa.

'sometimes it takes a god fall to really know where you stand'. -Hayley Williams
read more

Saturday, January 8, 2011

..

Jumlah yang sedikit.

Tapi banyak yang aku dapat. Tambahan, aku ingat satu-satu. 

Ouch, kau hebat!
read more

'i wanna go back to the way it was' -amalyyna

Cerita lepas sesak untuk aku. Aku selindung kerana ada garisan emosi dan ianya terlalu mudah. Perit. Aku tak suka itu.

Dan bilamana aku terlalu bergelumang dengan itu, aku jadi mual. Tak mahu siapa2. Aku sembunyi lagi. Aku perjadahkan dengan material.

***

Semua itu dah berakhir. Aku boleh keluar sekarang. Cari kembali apa yang aku tinggalkan. Dan kau, aku hanya mahu apabila masak.
read more

Friday, January 7, 2011

Tengkujuh Di Sini. -mak, nak balik.

Ini pertama di 2011. Jumaat yang pertama.

'kalau mahu terbang, tiada siapa boleh menghalang' -previous penghuni bilik ini.

Juga pertama kali masuk bilik ni, ada lukisan pocong. cis!
read more