Monday, March 28, 2011

Making The Most of Our Brain

'akal adalah kekuatan pemikiran semulajadi yang dikurniakan Allah kepada manusia supaya dengannya manusia dapat mengenali hakikat sesuatu perkara' -Imam Ghazali

'aku pernah bertanya Jibrail berhubung perkara yang paling mulia dan Jibrail berkata akal'. -Rasullulah S.A.W riwayat Ibnul Mahbar

'apabila manusia mendekati Allah dengan pelbagai kebajikan maka kamu dekatilah Allah dengan akalmu'. -Rasullulah S.A.W riwayat Abu Naim

Facts of our brain:
7 minggu kita di dalam rahim-struktur utama otak sudah boleh dilihat
3 bulan kita di dalam rahim-saraf tunjang sudah mula berkembang
setiap 1 minit-2.5 juta sel otak baru atau neuron tumbuh
Semasa dilahirkan-sel-sel otak mencecah 100 billion.

...ini pun tak siap lagi.
read more

How to be More Confident?

(slide 1) Hi everyone. A very good afternoon to Miss Chittra and my fellow friends. I am Amalina and I am going to talk about 'How to be More Confident'.

(slide 2) First of all, let watch a video retrieved from a social network, which is Youtube.



Okay class. Do you feel motivated after watching the video? The video showed a man with no legs. It should be impossible for him to get up back. But its not. He tried again, again, again, and again. What I am trying to say is from the first day we are here, we were not confident people. We were not born to be confident. It can be learnt and practiced. So, don't be afraid to be wrong and fail.

(slide 3) And this is a graph of result BEL492 from the last semester. As you can see, 2 students got A+, 3 students got A-, and the rest got lower grades. What are differences of A students from the others? Yes, its about being good in language, having great illustration, a lot of demonstration, use of verbal and non-verbal communication and being fluent. But, do you noticed about the confidence level of A students? They are so confident, I can say.

(slide 4) Therefore, there are some points on having confidence. How to be more confident? They are our mind is powerful, look in the mirror, speak louder, give comments to yourself, be volunteer, be noticed. and remember that most people do not care. But today, I am going to focus on our mind is powerful. Our mind is powerful. I really mean this and believe in the power of our mind. By removing the negative energy from ourselves, we are reversing to positive energy. For example, if you look for good in people, the good will soon show in yourself. This way instead of insulting others, we are building positive energy for both people. That is.

(slide 5) And here, they are confident people. Who is this? This? And this?

(slide 6) Ladies and gentlemen, the conclusion is confidence comes not from always being right but not fearing to be wrong. That's all. Thank you.

p/s: Permissions beyond the scope of this work and slide presentation requesting may be available at cgarethis@gmail.com
read more

Methodology

'kerja yang terbaik adalah kerja yang terancang' -Mdm Hidayah

'enjoy your achievements as well as your plans'. -Max Ehrmann
read more

Saturday, March 26, 2011

Hikmah

Aku mengambil masa sejam lebih untuk mencuci pakaian sekiranya menggunakan tangan. Bukan sahaja membuang masa malah meletihkan aku. Dan aku akan tertidur keletihan selepas mencuci baju sekiranya tanpa menggunakan mesin. Tidur membawa banyak kesan negatif iaitu tidak mengulangkaji, tidak solat, tidak dapat main game, dan macam2 lagi perkara yang ditangguh.

Alhamdulillah.

Rumah baru sekarang ada mesin basuh. Terimakasih untuk anak dara jepun. :)
read more

Ask Yourself First

1. Does your business opportunity have a high market size potential?
2. Can your business opportunity generate sales that could cover the total costs within two years of operation?
3. Do you have a strong management and entrepreneurial team?
4. Are you able to develop high quality and accessible contacts and networks?
5. Are you able to tolerate stress and work under pressure in ensuring your business survival?
6. Are you able to take calculated risk?
7. Does your business opportunity emerge at the right time?
read more

Friday, March 25, 2011

Trip #3

18th March 2011 | commercedotcom

Core business yang dijalankan adalah ePerolehan dengan kerjasama Kementerian Kewangan.

Q1. What is the most important skill that one must have to develop database?
The most important skill is understanding the concept of database.

Q2. What is the most positive response from supplier about ePerolehan?
Any transaction is done in less time.

18th March 2011 | PSMB (Pusat Sistem Maklumat Bersepadu)







Sangat lah bosan.
read more

Tuesday, March 22, 2011

Peluang Kedua

Siapa yang layak menentukan samada peluang kedua itu patut diberikan atau tidak?
read more

Trip #2

3rd and 4th March 2011

Went to Media Prima, TV ALHIJRAH, IKIM, and i-city. I am really enjoy the trip and missing deejay guys indeed especially Mr. Hazim who is the best singer and penghibur lara.

*betul cakap kawan aku: bila kita gembira, suka atau seumpamanya there is no word to describe it. and it happens to me for this post. ;)
read more

Trip #1

25th February 2011 | mypartner

Ada 3 elements penting iaitu penjual, product, dan pembeli. Pastikan product memenuhi customer needs dengan melakukan survey and study of the product.

Sikap utama yang perlu ada dalam diri seorang usahawan ialah kebolehtahanan. Apa yang ada dalam kebolehtahanan diri seseorang? Pertama, ada spirit of enterpreneurship. Spirit itulah yang akan menentukan vision, mission and objective. Kalau hanya suka-suka, tak payah bukak bisnes. Kedua, continuation. Dalam erti kata lain, NEVER GIVE UP. Gagal sekali, bangun. Gagal dua kali, bangun. Even gagal berjuta kali sekalipun, seseorang yang ada kebolehtahanan dalam diri mampu laluinya. Selain itu seseorang haruslah cekal, kritik diri sendiri, dan move forwards.

Innovation. Product dah sedia ada, tapi bagaimana kita menjadikan ianya lain dari yang lain. Pertama, knowledge. Dengan pengetahuan dan kebolehan akal yang tinggi cuba fikirkan sesuatu yang baru. Kedua, murah daripada orang lain. Jika guna teknologi mahal sekalipun, cuba ringankan beban customer dengan cara sewa-sistem. Selain itu, cuba cari peluang baru dengan mencontohi negara-negara maju; membawa masuk teknologi tersebut. Akhir sekali, sediakan satu perkhidmatan (services) yang berkualiti sekalipun terpaksa ikuti rentak dan kehendak customer because of customer always right. Satu tips untuk gain belief and promote the business; cari customer yang huge company such as telekom, mydin. Then, ikut je company needs no matter what happen. Bila dah company tu dah percaya dengan our business dan puas hati dengan our product and services, nothing to worry about our position. Dah kukuh babe, and insyaAllah akan ade je company lain yang mahukan our product and services.

How company earns the income?
rent the system, sell the product, and give the quality services (call centre)

Calloboration: UK company, outsourcing

Product and services: software system, call centre, online cctv (video technology), system support, training service.

Partnership: Telekom, Mydin, and another huge companies

Operational cost divide by two: daily and monthly

Lastly, focus to GOOD thing you have and expose it. (lesson learned)

26th February 2011 | Zull Design

Dibawa ke bengkel untuk melihat teknologi-teknologi baru yang dihasilkan. Its all about machine. Sorry dude, machine is not my passion. Tak best.

Ini adalah report tak rasmi saya. Boleh tak nak submit macam ni je?
read more

Bagaimana awak tahu luka awak dah sembuh?

Bukak plaster, kulit yang terkoyak dah bercantum. Tekan-tekan sikit, dah tak sakit. Tapi ha, ada parut la. Kalau boleh, tak nak tengok parut tu. Tak nak bagi siapa-siapa tahu ada parut berbekas.

Fasa pertama, kau tak boleh langsung menghadap apa-apa saja berkaitan dengannya. Asal ngadap je, rasa tak boleh blah. Feel like, what the hell i have to face all of this? Peringkat ini, kau kena akur. Biarkan perasaan membenci itu. Membiar di sini maksudnya; tidak menambah mahupun memaksa untuk kurangkan perasaan benci tu. Buat taktau. Come on, banyak lagi benda yang perlu kau fikirkan. Contohnya, menu masakan hari ini, database system, dan lain-lain. :)

Fasa kedua. Peringkat ini, terbahagi kepada dua individu. Kau yang menentukan siapa individu itu; samada pemaaf atau pembenci. Jika kau seorang pemaaf, kau mula sedar bahawa benci itu tidak membawa kau dan peluka ke mana-mana. Ataupun, minded kau selalu cakap 'ala, besar mana la sangat kesalahan tu kalau nak dibandingkan dengan musuh-musuh Rasulullah yang membaling batu hingga berdarah kepala baginda; and somehow baginda tetap memaafkan'. Manakala pembenci akan terus membatukan dirinya tanpa sebarang kemaafan. Memang dalam bebenor la kepedihan tu. Takpa, faham2.

Fasa ketiga. Selepas beberapa bulan atau tahun atau berpuluh tahun, parut mulai hilang; dengan syarat tuan parut berusaha untuk menghilangkannya dengan pergi mana-mana farmasi ataupun pusat-pusat kecantikan. Peringkat ini, sesiapa saja akan mengagumi keajaiban masa. Saat tiada apa lagi yang boleh ubahkan kekerasan hati manusia, masa mampu.

Fasa keempat. Kisah lama dipadam, Ali dan Meon berdamai. Terima diri masing-masing seadanya dan belajar sesuatu yang baru. Itu Ali dan Meon, setengah yang lain pula, jauh dari sudut hati sudah lama memaafkan, sudah lama melupakan peristiwa bagaimana hati dirobek-robek, dicalar-calar, dan sudah lama kebencian dipadam. Tapi, untuk memulakan baru seperti Ali dan Meon amat payah. Hanya Tuhan je tahu kesudahan cerita mereka.

'hate the bad deed, not the person. hate it for Allah SWT sake. the person can always change'
read more

Monday, March 14, 2011

Kisah Aku dan Majnun

Aku bertukar bilik dan kolej. Tiada apa yang perlu diemosionalkan di sini, Tuhan lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Banyak yang berlaku semasa proses ini berlangsung yang memakan masa hampir seminggu. Dari situ, aku mula belajar sesuatu. Harus dijadikan pengajaran kerana ianya amat mengecewakan. Kata kunci, 'ini adalah perkhidmatan terburuk yang pernah aku temui'.

Lupakan saja.

L terburu-buru. Aku tidak sukakan begitu. Ambil masa, dan buat keputusan dengan tenang. Dan ingat, kesenangan depan mata selalunya bersifat helah. Jangan terpedaya. Pilihan adalah sesuatu yang payah kerana ia bukan hanya melibatkan minit pertama selepas itu tetapi saat keseluruhan hidup.

Sungguhpun begitu, manusia perlu percaya pada hikmah yang tersembunyi.

Ini adalah L. Dia kehilangan bapa di usia 10 tahun. Dia selalu mengingatkan kewajipan 5 waktu aku. Kadang, aku teringin untuk tanyakan L 'apa yang membuatkan kau tidak pernah jemu/lalai/lupa untuk membaca al-Quran selepas tiap kali solat even hanya satu helaian?'. Peribadi-peribadi ini cukup untuk aku hargai L walaupun kadang-kadang L cepat baran dan mudah menangis bila dimarahi.

Itu sahaja. Terima kasih L.
read more

Pengisian

Aku wujudkan label pengisian sebenarnya bukan untuk membuat ulangkaji di sini setiap kali test akan berlangsung atau seumpamanya. Ianya lebih kepada multi-thinking. Contoh mudah, multi-thinking berlaku pada solat yang tidak kusyuk.

Setiap kali cikgu atau pensyarah mengajar di depan, tak semuanya masuk seketul-seketul dalam kepala. Sangat banyak benda yang aku fikirkan. Jadi, langkah mudah untuk aku tidak membazirkan sesuatu perkara yang difikir aku rewrite balik semuanya di sini. Dengan itu, aku menggalakkan daya berfikir dalam diri. 

Sekarang march, dua bulan lebih aku tidak update 'Pengisian'. Terlalu sibuk plus takde internet connection. Semester depan inshaAllah, aku cuba untuk jadikan 'Pengisian' betul2 sebagai satu pengisian.

;)
read more

Saturday, March 12, 2011

Android

Hello. Sangat lah sibuk sekarang ni. Tak ada masa even untuk diri sendiri. Harap maklum.
read more