Tuesday, March 22, 2011

Trip #1

25th February 2011 | mypartner

Ada 3 elements penting iaitu penjual, product, dan pembeli. Pastikan product memenuhi customer needs dengan melakukan survey and study of the product.

Sikap utama yang perlu ada dalam diri seorang usahawan ialah kebolehtahanan. Apa yang ada dalam kebolehtahanan diri seseorang? Pertama, ada spirit of enterpreneurship. Spirit itulah yang akan menentukan vision, mission and objective. Kalau hanya suka-suka, tak payah bukak bisnes. Kedua, continuation. Dalam erti kata lain, NEVER GIVE UP. Gagal sekali, bangun. Gagal dua kali, bangun. Even gagal berjuta kali sekalipun, seseorang yang ada kebolehtahanan dalam diri mampu laluinya. Selain itu seseorang haruslah cekal, kritik diri sendiri, dan move forwards.

Innovation. Product dah sedia ada, tapi bagaimana kita menjadikan ianya lain dari yang lain. Pertama, knowledge. Dengan pengetahuan dan kebolehan akal yang tinggi cuba fikirkan sesuatu yang baru. Kedua, murah daripada orang lain. Jika guna teknologi mahal sekalipun, cuba ringankan beban customer dengan cara sewa-sistem. Selain itu, cuba cari peluang baru dengan mencontohi negara-negara maju; membawa masuk teknologi tersebut. Akhir sekali, sediakan satu perkhidmatan (services) yang berkualiti sekalipun terpaksa ikuti rentak dan kehendak customer because of customer always right. Satu tips untuk gain belief and promote the business; cari customer yang huge company such as telekom, mydin. Then, ikut je company needs no matter what happen. Bila dah company tu dah percaya dengan our business dan puas hati dengan our product and services, nothing to worry about our position. Dah kukuh babe, and insyaAllah akan ade je company lain yang mahukan our product and services.

How company earns the income?
rent the system, sell the product, and give the quality services (call centre)

Calloboration: UK company, outsourcing

Product and services: software system, call centre, online cctv (video technology), system support, training service.

Partnership: Telekom, Mydin, and another huge companies

Operational cost divide by two: daily and monthly

Lastly, focus to GOOD thing you have and expose it. (lesson learned)

26th February 2011 | Zull Design

Dibawa ke bengkel untuk melihat teknologi-teknologi baru yang dihasilkan. Its all about machine. Sorry dude, machine is not my passion. Tak best.

Ini adalah report tak rasmi saya. Boleh tak nak submit macam ni je?