Thursday, May 26, 2011

Untuk Sesiapa yang Merasa Kehilangan

'cinta dan kasih sayang manusia hanyalah setitis jika dibandingkan dengan selautan cinta dan kasih sayang Allah. sekiranya engkau kehilangan yang setitis itu, ia tidak akan menjejaskan kehidupanmu selagi yang selautan itu masih kau miliki. carilah cintaNya, nescaya engkau bahagia'.
read more

Wednesday, May 25, 2011

4 weeks to go

Dah dua minggu intersesi. Still semangat tak datang. Aku hanya ada lagi 4 minggu nak perform, kalau masih tak buat betul2 habis lar aku.

Bagaimana nak pulihkan semangat yang hilang?

Esok, jumaat, sabtu and ahad aku cuti. Monday baru ada class. Harap dapat buat tutorial sesempurna mungkin. God, give me some strength. :(
read more

Wednesday, May 18, 2011

Convocation

Patutnya petang tadi I naik stage. Tapi I tak pergi. There is only one people knows the main reason why I am not attending my big day.

Tunggu konvo degree nanti. InsyaAllah, I will be there.
read more

Keselesaan

Panas, menyebabkan I sakit kepala dan hilang mood. Sejuk, menyebabkan otak I membeku. I tak boleh berfikir.

Keadaan yang sederhana diperlukan.

Dalam mencari keselesaan di rumah baru, I mencuba pelbagai cara. I harap cara kali ini berkesan walaupun berisiko. Takpa, demi memastikan I dapat skor intersesi ni. Alang2 I berkorban masa, duit, dan tenaga biarlah hasilnya berbaloi.
read more

Tentang Nama

Amalina; bermaksud cita-cita kami atau harapan kami.

Kenapa perlu diletakkan nama yang baik-baik? Nama adalah sebutan. Kita memanggil nama untuk berkomunikasi, dan membezakan antara seorang manusia dengan manusia yang lain. Dan seseorang harus percaya bahawa sebutan adalah doa.

Di sekolah rendah dan menengah, rakan2 tidak memanggil aku dengan panggilan 'amalina'. Ini beerti tiada rakan yang mendoakan atau sering melafazkan 'cita-cita kami'. Namun, aku percaya keberkatan 'cita-cita kami' itu keluar dari bibir2 guru-guru. Dari sekolah rendah sampai menengah, cikgu memanggil 'amalina'; bukan ama, lin, mahupun na.

Di peringkat diploma, 'ama' digunakan setiap kali berinteraksi. Bila bertukar kampus, kawan2 panggil 'lin'. Dan sekarang, kawan2 memanggil 'malin'. Apa dah jadi dengan 'cita-cita kami' yang diletakkan dalam surat beranak 20 tahun lepas?

Mulai sekarang, panggil saja aku amalina. Aku suka.

*current lecturer aku suka panggil aku dalam class. amalina, amalina, dan amalina. nanti aku nak kira dalam satu lecture berapa kali beliau sebut times by 4 (4 days per week) times 4 (4 weeks per month). If total > 44 times, alhamdullilah and insyaAllah AMALINA will be the ambitious people. Perlu ke nak darab sampai macam tu? In process of learning statistic kan. Kih kih kih.

Dan ini adalah guru/lecturer ke-3 yang ambik berat pasal maksud nama student2 selepas Puan Hasyimah and Encik Ariff sepanjang aku belajar.

Cuba bagitau aku maksud nama kau. :)
read more

Mati

I hantar kertas kosong jawab quiz tadi. ;(

1. Semester sebelum ini kesemua 7 subject yang I ambik, subject membaca dan menghafal. Tiada kira2. Then, cuti 4 hari je, terus I masuk kelas Operation Research (OR) yang menghendaki I memahami dan mengira. Otak I still tak ready nak terima probability, decision tree semua tu. T_T

2. Mana2 tempat baru yang I move, I perlukan masa untuk sesuaikan diri. Sesuaikan cara belajar, waktu belajar, waktu makan, dan rutin2 lain lagi. Bagi I masa, at least seminggu. InsyaAllah.

3. Totally, I tak study pun untuk quiz pagi tadi. I betul2 tak ready. I tidur tak lena sebab fikir quiz. I sakit kepala.

4. I relakan je apanakjadi. ;(

***

Quiz postpone!

Tahu tak, betapa happynya I? 

Therefore, I promise to myself to give full commitment for this subject. I never giving up again because of adaptation matter. I will love QMT437 no matter what happens.

Yeah, i am on my way of getting A+. InsyaAllah.

'Allah beri sesuai dengan usaha kita. Jadi, jika mahu lebih usaha lebih' -Puan Wan Karomiah
read more

Tuesday, May 17, 2011

Belajar Dari Kesilapan

Aku tak faham, dalam usaha menjadi baik sekalipun manusia akan tetap melakukan kesilapan. Kenapa? 

Kerana dia tidak dijadikan seperti malaikat atau makhluk lain. Dia manusia. Bernafsu dan imannya bertambah juga berkurang.

Paling penting, 

setiap kali tersedar melakukan kesilapan dia mahu belajar dan berusaha untuk tidak mengulanginya.
read more

Monday, May 16, 2011

Ala,

Kalau tau macam ni, bawak mak pun takpa. Kenapa lar aku tak fikir awal2? Herm.
read more

Monday, May 9, 2011

Sake for the last paper

Esok last paper. Petang tu move barang2 ke rumah sewa. Malam tu bertolak balik. Yuhuuu, tak sabar! Tapi 5 hari je pun kat rumah. 14hb malam bertolak balik dungung tercinta. Intersesi sebulan. Tak kisah pun, as long as I loves what I do. ;)

Semalam, dinner dengan classmates kat restaurant ikan bakar. Boleh tahan. Malam ni, dinner dengan roomate kat hotel. Hehe, grand sikit.

One more,

F was doing a great thing today. Good for him.
read more

Saturday, May 7, 2011

'to meet you the heart is keen, but to not meet would be better for my deen'

As a good friend tells me, like all other womenfolk, even hijabis have feelings. The real difference between anyone, as Allah reiterates multiple times in the Qur’an, lies in one’s ability to don the hijab of taqwa ;)

To my sisters (and brothers) out there, holding steadfast in the niyyah to not go on dates, be strong and have faith in Allah. InsyaAllah, all the times you spend alone because your friends are out with their partners, all the moments you stop yourself from agreeing to meet someone you have feelings for, all the nights spent wondering when your turn will come, InsyaAllah, Allah will see your every struggle and know that you are doing it for Him.

And InsyaAllah, when the right person comes, who loves you for Allah’s sake, he/she will understand and support you in your decision to not date, and thus build a home with you with nothing but Allah’s blessings.

Real love means helping each other attain Jannah, not holding each other’s hands walking towards Hellfire :)

Source: fingularity
read more

Friday, May 6, 2011

2 Paper Lagi

Okay, wake up! Esok e-business dan wajib menggoreng dengan jayanya. Nak keluar ambik angin kat pantai jap and malam ni start study. Bye.
read more

F (ii)

tiada berbaki.
sisa luruh mensuci diri.

hanya,
ikatan yang suci.
akan bersemadi.
read more

F

Kita pinta sesuatu yang bukan hak kita. Kita mahu miliki sesuatu yang bukan hak kita. Kita menangis.

Kita tak mahu digantikan. Kita nak yang serupa, yang sama.

*menangis

Kenapa susah untuk kita miliki? Kenapa sukar untuk kita kecapi?

'berusahalah, pasti kamu akan temui jalan'.

Untuk temui jalan, perlukan persediaan. Adakah kita sudah bersedia. Kita sama sekali tidak bersedia. Jadi, mengapa perlu kita gantungkan pengharapan itu?

Kerana ada percaya.

Kenapa kita perlu korbankan rasa? Kenapa kita perlu korbankan perasaan? Kenapa kita perlu korbankan keinginan?

*sedih

Sabar. Allah tahu.
read more

Wednesday, May 4, 2011

Petang ni Paper ITS410

More to theory. Motif belajar benda ni nak prevent system failure.
read more

Antibiotik

Aku tak suka habiskan sebab ubat jenis tu. Busuk, nak muntah. Tapi bila berdikari macam ni, semua kena habiskan. Kena jaga diri sendiri, sebab mak ayah jauh nak jaga. Kecik2, selalu ingat dah besar; pandai jaga diri sendiri. Bila besar, nak jadi macam kecik2, nak orang jaga. =.=
read more

Monday, May 2, 2011

NCIS (Season 1-8)

Tengah copy untuk santapan cuti 4 bulan. Tau dak yang esok ada paper database? Tau, saja buat cool.
read more