Sunday, September 30, 2012

Aku pernah hilang kawan,

Many people have lost their closest friends after trying to help them by lending them money.

Lending money to a friend is one of the most common ways of ultimate termination of that friendship. 

Although some do pay back, many do not do so or are unable to pay back loans to their friends, causing a major dispute. 

It is better to give a non returnable gift or to render charitable assistance than risk the friendship by the disputes that follow most loans to friends. 

A wise man said, "If you lend money to a friend, make sure your heart is big enough to write it off when it clashes with the friendship." (via Mufti Ismail Menk)
read more

Dikejar dicintai bak bayangan tak bertepi,

Kita paksakan diri kita untuk menjadi itu ini, hanya untuk diterima.

Itu bodoh namanya.

posted from Bloggeroid

read more

Surely Allah is Hearing, Knowing.

Kita boleh pilih untuk berterus terang, untuk nyatakan betapa azabnya diri diperlaku. Kita boleh pilih untuk ceritakan pada satu dunia betapa jiwa tiap harinya ranap.

Tapi, kita pilih untuk simpan.

Kerana kita merasa cukup adanya Tuhan.
posted from Bloggeroid
read more

Saturday, September 29, 2012

Basikal


Biar berkali jatuh,
Aku takkan pernah serik,
Kerana keseronokkan itu selalu dalam bayangan.

Biar berluka lutut,
Aku takkan pernah merungut,
Kerana telah aku rasa sakit itu biasa.

Aku lah pecinta yang tak pernah tawar rasanya.
read more

Thursday, September 27, 2012

Belief, love, and hard work. If you have those things, you can do anything.


Aku nak bagitau yang sebenarnya aku boleh buat apa saja (dengan izin Allah) kalau aku tau apa yang aku kena buat.

Ulang, kalau aku tau apa yang aku kena buat.

Kau bayangkan satu semester last sem aku tak tau langsung apa yang aku buat. Serabut gila. 

Aku tau aku bakal serabut that time, then aku buat rilek. Syukur, dapat supervisor pun yang rilek. So otak aku tak tekanan sangat kecuali satu minggu terakhir sebelum submission.

Walaupun rilek jauh sudut hati aku, aku cakap 'aku tak banyak usaha'.

Ah, kau pun boleh buat. Jauh lebih baik dari aku cuma hurm hurm,

'kau tak bersungguh, tak percaya, dan tak cinta'.
read more

Sunday, September 23, 2012

Bapak


'The father of a daughter is nothing but a high-class hostage. A father turns a stony face to his sons, berates them, shakes his antlers, paws the ground, snorts, runs them off into the underbrush, but when his daughter puts her arm over his shoulder and says, 'Daddy, I need to ask you something,' he is a pat of butter in a hot frying pan', -Garrison Keillor.
read more

I love geek, I can't help it


Sedang kita berlumba untuk berikan khidmat hingga mati, dia dengan tenang duduk bersandar. Tenang.
read more

People hurt you and leave you but Allah NEVER leave you sayang,


Janganlah fikir orang baik dengan kau bersebab. Kau dapat rasa ke ikhlas hati dia macam mana. Kau tak tahu, entah entah dia yang selalu doakan kau. Orang buat baik dengan kau, alhamdulillah. Orang buat jahat dengan kau pun, alhamdulillah. Jangan letih buat baik. Bukan orang yang perlu balas kebaikan kau, tapi Allah, sebaik baik pemberi ganjaran.

Dah, aku tanak dengar lagi,

'Bila susah je nampak batang hidung, bila senang jangan haraaaaaap!'
'Orang ambik kesempatan'
'Bila buat baik, orang pijak kepala'
'Orang gunakan kau'

Kau nampak orang orang orang orang, sampai kau lupa nak tengok dalam diri kau. Berapa kali kau ambik kesempatan dengan nikmat Allah? Berapa kali kau sakiti Allah? Berapa kali kau tinggal Allah? 

Dan berapa kali Allah tinggal kau? Tak pernah.

Selagi mana kau mengharap balasan, sanjungan, dan penghargaan, selama itu namanya bukan ikhlas.
read more

Saturday, September 22, 2012

You create your own universe as you go along,

Ada masanya, mereka akan bentangkan kesilapan kita tanpa kita jangkakan tanpa kita fikir mereka akan simpan.

Bersyukurlah.

Bersyukurlah kerana rata ratanya, orang menelan kesilapan kita lalu memaafkan dalam diam lalu melupakannya. Bersyukurlah kerana kita dalam golongan yang memaafkan dan melupakan.

posted from Bloggeroid

read more

Sunday, September 16, 2012

Banyak betul dosa aku yang cuba dihapuskan


Ini minit terakhir sebelum aku tumbang. Gila. Tak pernah aku rasa sakit cenggini. Mula la aku nak cerita peribadi ni. Ah,
read more

Saturday, September 15, 2012

When life knocks me down I always know how to get up,


Di situ tempat terjatuh.

Aku bersumpah untuk tidak pergi lagi buat selama lamanya. Bila munculnya kekuatan, aku pergi. Berdiri di situ dan imbas semuanya. Sakit.

Aku bersumpah kali kedua untuk tidak pergi, mengharamkan kaki untuk memijak. Kekuatan selalu datang dan aku pergi. Melawat kisah lama lalu hati berkecil. Memujuk untuk kembali tanpa menjengah lagi.

Hati,

selama mana ia tidak terhapus, aku akan sentiasa pergi. Mengapa kau perlu berkecil sedang aku kuat untuk hadapi?

Engkau kasihan aku, aku tahu.
read more

People only see what you did, but they never looking at WHY you did it


...
read more

Friday, September 14, 2012

Past is past

Sukanya saya tengok pasangan yang berjaya, sama sama berusaha keras, sama sama bersusah payah, dan paling saya kagum, sama sama taat menjalani perintah Allah. 

Pun begitu, mereka masih menjadi padi -makin berisi makin menunduk.

.....
read more

Tuesday, September 11, 2012

Semester Break

29th July 2012

18th August 2012

20th August 2012

23rd August 2012

28th August 2012

02nd September 2012

03rd Septermber 2012

07th September 2012

07th Septermber 2012

07th September 2012

Taken by: sony ericsson
read more

Tuesday, September 4, 2012

Twitter

Dia penyebab hubungan aku sama electronic diary jadi dingin.

***

Semalam kawan meluahkan masalahnya berkaitan family, kerja, masa depan, etc. Aku diam dan cuba memahami satu persatu. Cuba meletakkan aku di tempatnya. Tapi aku belum kerja, belum faham tentang jerit perih membahagi wang. Sekali lagi, aku cuba membayangkan aku di tempatnya, memakai kasutnya, dan menjalani liku hidupnya. Ah, aku tak pernah menjadi dirinya, tak pernah lalui jalan dia. Sekali lagi, aku gagal memahami. Dan sepanjang penceritaannya, aku hanya mendengar, dan sangat awkward untuk memberi respon. Jadi, aku memilih untuk diam. Sekali lagi di hadapannya, aku gagal. Gagal untuk menjadi kawan yang boleh beri pandangan dan jalan untuk dia bangkit.

Semalam sebelum aku tidur, aku capai phone. Taip sesuatu dan aku berhenti. Aku tekan button back dan pesanan hanya menjadi draft. Pagi ini sekali lagi aku compose text, and backspace backspace backspace.

Kenapa susah sangat?

....aku tak tahu samada dia perlukan nasihat atau dia hanya mahu aku dengar.
read more

Some things that are mean to others might not be mean to us


'Raya tahun ni paling best' -kak za.

Aku diam.
read more

I don’t know how to do it without feeling love,


Should I consider him for marriage if I am not attracted to him?
read more