Wednesday, January 30, 2013

Anak tunggal - madness is just a word

Tadi setan sempat pesan tentang dendam.

"Hang baik cemana pun jangan harap dendam ni akan padam. Perangai hang busukkk gila tau dak sesuka hati nak marah orang, perongoih babi. Pi mampuih la. Sampai mati aku benci hang".

Setan, setan. *geleng kepala*
read more

Tuesday, January 29, 2013

Life is a series of choices, isn't? (ii)

Ogos tahun lalu aku ada senaraikan 3 pilihan yang aku perlu pilih pada masa ini.

a) kereta
b) umrah
c) eropah

Dan aku juga ada katakan

"Sungguh, pilihan itu adalah sesuatu yang sukar. Dan aku hanya boleh memilih satu daripadanya. Ketika engkau perlu memilih, pilihlah pilihan yang mendekatkan dirimu dengan Allah".

Dengan masa, pilihan berubah. Ada sesuatu yang lebih penting untuk aku fikirkan.

a) bekerja
b) sambung belajar
c) plkn

Kedua dua set pilihan pada siri masa yang berbeza aku susun mengikut priority.

Besarkan skop, pandang lebih jauh. 

Sungguh, apabila kau punya tiga jalan yang masing masing kau tidak tahu impak, jalan cerita mahupun kesudahannya, ianya amat merunsingkan.

Jangan pernah lupa untuk memohon,

"bimbinglah aku dalam membuat setiap keputusan".

Dan apabila kau telah putuskan sesuatu,

"berikanlah kebaikan ke atas setiap keputusan yang telah aku ambil".

Paling penting, kau merasa selesa di atas setiap pilihan --tiada ragu, pilihan yang diambil diredhai Allah, dibergantung atas setiap satunya pada Allah, dan diserahkan semuanya pada Allah.
read more

Thursday, January 24, 2013

"Jauhkanlah kami dari azab api neraka..."

January 7th - char ketiaw
January 8th - ayam goreng berempah, ketiaw goreng basah
January 9th - beef steak, air asam wada
January 10th - sambal ikan tongkol
January 11th - sambal ikan tongkol
January 12th - asam pedas ayam
January 13th - masak lemak cili api ikan tongkol
January 14th - nasik lemak ayam
January 15th - paprik ayam
January 16th - asam pedas ikan
January 17th - sardin + sayur
January 18th - ikan kembung 3 rasa, dinner with fad, ne, ain, lin, nad, and azi
January 19th - spaghetti, buttermilk fried chicken, coleslaw, mashed potatoes, watermelon juice
January 20th - sambal ayam, ayam goreng kunyit, dinner with classmates, min balik
January 21st - sardin, wada balik
January 22nd - kfc, BD Seafood, lehon balik, sheila balik
January 23rd - nasik ayam, ammar tomyam, athi balik
January 24th - totally nasik bujang, alone

January 25th - hello my lovely kitchen!
read more

Wednesday, January 23, 2013

Alhamdulillah (iv)

1. Moto sudah dipos.
2. http://myufm.uitm.edu.my/myufmcarta/

Barang banyak tak kemas lagi woi
read more

Tuesday, January 22, 2013

Alhamdulillah (iii)

Thesis, cd, and all related forms sudah di submit yuhuuuu!

Angka kepulangan ke halaman meningkat kepada lima orang pagi tadi. --Min, Fad, Wada, Sheilon, and Lehon.
read more

Alhamdulillah (ii)

"Carta MyUfm 21" sudah berjaya di upload ke server. A big thanks to encik saiful. Dah boleh vote and access to admin. Tapi, hanya boleh vote apabila menggunakan browser chrome. Tak boleh apply to firefox and IE. 

Esok nak edit sikit lagi bagi nampak kemas and try to enable javascript for firefox and IE. Kalau tak boleh jugak, dengan redha nya, itulah one of the weaknesses of "MyUfm Song Online Voting System" and berharap for future improvement.

Min, Fad, and Wada dah balik. What a lonely night.
read more

Sunday, January 20, 2013

Alhamdulillah (i)

1. Correction thesis sudah dihantar ke examiner.
2. Thesis di mark oleh supervisor, bukan dr.
3. Thesis sudah dihantar ke kedai untuk dijilidkan.

Satu kebimbangan, supervisor silap bukak file.

FYP A+
read more

Wira

Hebatnya dia kerana sentiasa punya jawapan untuk semua persoalan, dan untuk setiap yang melangkah akalnya, dengan rendah diri mengakui kemampuannya.

Hebatnya juga adalah kerana dia sentiasa tahu apa yang perlu diterima dan dengan penuh hikmah menolak hujah sekiranya bertentangan dengan kebenaran.

"Ayah tak tauuu, ayah tak da kat situ", dengan sedikit penekanan. Aku diam, membayangkan betapa tulusnya jawapan. 

Tenang, sabar dan kusyuk.
read more

...

Apa saja boleh hilang ketika ini kerana semuanya bersifat sementara.

Jika itu takdirnya, pertemukanlah kami kembali di tempat yang terbaik wahai tuhan.
read more

Wednesday, January 16, 2013

Say good or be silent,

Pernah tak ada kawan yang selalu conclude apa yang kau cakap.

"Oh, sebenarnya kau nak cakap kau terer la kan?"
"Oh, sebenarnya kau nak cakap kau lah yang buat semua ni?"
"Oh, sebenarnya kau nak cakap kalau takde kau, memang tak jalan la kan?"

That's a good friend. Dia secara tidak sedar telah mengemaskini niat kau, dan pada hakikatnya itulah apa yang cuba kau kedepankan. Kau mahu dilihat sebagai seorang wira dalam apa jua keadaan. Kau mahu disanjung. Kau mahu perhatian.

Sebab itu sebelum bercakap, fikir.

Terlajak perahu boleh diundur,
Terlajak kata istigfar bebanyak.
read more

Friday, January 11, 2013

Exam week katanya,

Min masuk dapur dan masak megi.

"Aku suka exam week sebab baru la nampak aku study sikit, buku sana sini", kata Min.

"Lehon suka exam week sebab tak sabar nak tengok soalan final cenggana", sambung Lehon.

Erm aku pun suka jugak kot, sebab dah tak yah susah susah nak pegi kelas. Yang tak sukanya, sebab kena tutup laptop dan study.

Huh.
read more

Sunday, January 6, 2013

Daging

Aku tidak pasti aku boleh padam semuanya dan kembali menapak dengan permulaan baru. Mana mungkin aku boleh mulakan sesuatu tanpa sebarang jatuh-bangun.

Kalau saja aku kenal diri aku lebih awal,
read more

Paradox

"If you love someone tell them, because hearts are often broken by words left unspoken". -Dr. MAZA

"Kadangkala orang yang paling mencintai mu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu. Kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari". -Aku Terima Nikahnya

Entah laa..
read more

Friday, January 4, 2013

Rosmaria & Danial









Location : Mentakab, Pahang
Date Taken : December 30th, 2012

All I've ever wished for you more than anything was love and happiness, years of laughter, a best friend for life, a hand to hold and a heart to fall deeply into. I wish for you two; new laughs as husband and wife, new hopes, new happiness, shared happiness, a whole new beginning, and a happily ever after. Congratulations on your wedding and your new life together. Love, amalina. 

:)
read more

Hadiah tahun baru,

www.amalyyna.com

Hidup perlu ada sistem yang kau seronok untuk mengulanginya sampai mati.
read more