Sunday, March 23, 2014

PS (ii)

So lepas timbang tara, discuss dengan mak ayah, tanya pendapat dato, I choose to accept the offer sebab

1.I sendiri nak rasa how hard it is
2. I rasa I mampu
3. I love challenging works, and only few people can do it


xxxx

Okay, untuk memastikan aku sentiasa motivated and optimistic.. aku akan selalu RT quotes kat twitter yang aku rasa relevant and related with my circumstances on that day. And actually I am not sure whether I find it, or these quotes finds me - to give me what I need when I need it.

So here they are,

Learning weeks (July 1st-13th, 2013)
1. "Opportunity does not knock, it presents itself when you beat down the door." -Kak Ha
2. "You're braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think." -Christopher Robin
3. "The world is difficult, it's a struggle; but it's the struggle that makes us stronger and brings us closer to our Lord." -Hamzaa Yusuf
4. Fa'iza 'azamta, fa tawakkal 'alallah. Setelah kamu bertekad, bertawakkal lah kepada Allah. (Ali Imran: 159)
5. "When life forces you to have problems, life forces you to learn, and learning forces you to grow." -iAmWise
6. Do not worry for anything. Pray for everything.

Day #1 (July 14th, 2013)
7. "In every job that must be done, there is an element of fun. You find the fun, and snap! The job's a game." -Mary Poppins
8. "The way I see it, if you want the rainbow, you gotta put up with the rain." -Dolly Parton
9. Rabbi yassir, wala tu'assir. -status update by Mai
10. "We can't treat people with disrespect and expect them to love us." -AbdulBary Yahya (Ini time kena REJECT dengan SMK Khir Johari)
11. "The only person you need to beat is the yesterday you." -Fynn Jamal (jadikan hari ini lebih baik dari hari semalam)
12. Terdidik sejak mula, tabah berusaha.. tanpa cuba melangkah tak kemana.. di mana kau berada, pencapaian tak tiba dengan mudahh... -Ella, Standing in The Eyes of The World

Day #2 (July 15th, 2013)
13. "Each morning, always choose to move forward and simply never give up." -GLW

Day #3 (July 16th, 2013)
14. ...to Him do you cry for aid. -Quran (16:53)
15. Surely Allah has power over all things. -Quran (16:77)

Day #4 (July 17th, 2013) Ini first day kena bagi taklimat
16. "Ketakutan cuma hadir jika kita kurang/tidak bersedia." -Adi
17. "Don't run away from a challenge. Instead run toward it cause the only way to escape fear is to trample it beneath your feet." -Nadia Comaneci
18. "The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear." -Nelson Mandela

Day #5 (July 18th, 2013)
19. "Give. Even when you know you can get nothing back." -Yasmin Mogahed

xxxx

read more

PS (i)

Dah dua post ada perkataan sebenarnya. Ini pun aku nak start dengan sebenarnya lulz.

So "sebenarnya" adalah satu perkataan yang kau nak bagitau apa yang tak dapat dizahirkan samada dengan perkataan, perbuatan, mahupun hati pada masa lalu. Past tense. Dah berlaku. Kalau belum terjadi, cemana kau nak cakap "sebenarnya" kan? #Logic

xxx

Waktu aku dapat call untuk interview, sebenarnya aku dalam kelas kat PLKN. Hari sabtu-yang-patutnya-cuti kot tak silap, or jumaat. Sebab dua hari tu je dapat pegang phone. I think it's on April sebab the week after that I balik bercuti untuk election day. So election was on May 5th, interview May 7th. Time tu I dah excited sebab 1st, I boleh extend my leave and 2nd, dengan dapatnya job tu inshaallah I boleh blah dari PLKN secepat yang mungkin. (That's was my pure hope)

May 7th, 2013. I went to the interview with Nuun and her bestie. Interview pukul 11am. Ended at 1.30pm, one and half hour kottt. Gila. And Nuun teased me "hoi aku ingat hang dah masuk kerja dah". Haha

It was worth when I got the job offered on that day on. :)

So why it took too long? Entah, yang I ingat sembang2 je la kot and boss ada call his brother yang kebetulan komandan PLKN and tanya pasal prosedur nak keluarkan I. Kat situ I memang dah happy gilaaa sebab macam ada harapan.

xxx

Tunggu punya tunggu, takda satu surat pun sampai kem either posted or faxes. 

Sedih, tapi I buat biasa ja that time. I macam dah tak kisah sangat - maybe sebab ada dato-sumber-inspirasi. :p

xxx

Ok, lepas habis PLKN I macam tak harap sangat boss akan call sebab I mati2 fikir boss dah cari orang lain.

At last, boss call suruh lapor diri on July 1st. 

Time tu I dah macam tak excited sangat sebab baru je balik dari PLKN on June 21st which a week je nak rest and then have to start work. Rasa berat. Plus, Ramadhan pun dah nak dekat. Kalau boleh I nak macam Ramadhan 2012 and 2011 which takda komitmen apa apa and everyday counted with a good deeds. Every moments of Ramadhan is precious.

So, I have to decide whether to reject or accept the offer...
read more

Saturday, March 22, 2014

Summary of 2013

Mengikut ritual kebiasaan orang, December adalah bulan untuk closing, balancing, achievements listing, lesson learning, and such related activities. Macam kebanyakkan organization. Begitu halnya dengan journal.

So 2013 sebenarnya banyak mengajar aku pasal faith, the ground of humility (humble), sabar, dan tawakal.

Dan summary tentang ini akan aku pecahkan kepada 3 part penting yang berlaku.

1. Career (PS)
2. Future (Study & Job Interviews)
3. Family (Ayah)

xxx

Summary of timeline:

January - Completed my bachelor
February, March - Cuti
April, May, June - PLKN & Convocation
July, August - Worked at SFFP Tech
September, October, November - Unemployed
December until now - Family

..I find it's hard to get you into the main story. I know you are there. It just me being encrypted.
read more

Friday, March 21, 2014

2014

Assalamualaikum.

Sebenarnya agak payah untuk memulakan sesuatu yang dah lama kau tinggalkan.

Taip, backspace, taip, backspace. Clueless.

Tapi aku cuba, untuk diri sendiri, dan mungkin untuk tatapan anak cucu :p
Tak fikir untuk orang lain sangat pun sebenarnya, tapi memang untuk diri sendiri. Untuk 10, 20, 30, 40 tahun mendatang. Waktu tu aku akan tersenyum bangga dengan setiap kejadian hari ini.

Tapi yelah, dulu kan aku pernah cakap aku perlukan satu medium yang selesa, di mana interface, fonts, size, images semua tu diambil kira. Contoh kes: Total of posts tak sama dengan sidebar pun aku boleh hilang mood. 

xxx

Tapi takpa, aku akan cuba kutip balik semua yang pernah jadi even ada some peristiwa tu aku dah tak ingat date, subject, the feeling on that, people involved, etc. 

And aku pun nak minta maaf kat diri sendiri sebab tak hargai apa yang aku ada. Sorry amalina,

So yeah, this is first in 2014.
Till later..
read more